Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
K T G C Tour 2008
Robson obyœ miał rację Uśmiech
To że Olaf nie pisze dwa dni po koncercie może oznaczać jedno: było œwietnie i nie może dojœć do siebie. Duży uśmiech
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
W Danii pod chmurkš Oczko

http://www.guyfletcher.co.uk/images/cms/di...widesonderb.jpg
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Na czterech koncertach w Royal Albert Hall w Londynie goœcinnie w "Donegan's Gone" i "Picture Of You" wystšpił Joe Brown Uśmiech
Odpowiedz
Wybaczcie zwłokę, ale po pierwsze faktycznie długo dochodziłem do siebie, a po drugie - w co może trudno uwierzyć, od jakiegoœ czasu mam kłopoty z dostępem do internetu. Kochana ojczyzna powitała mnie w Warszawie olewczym stosunkiem zaprezentowanym przez pracowników firmy USC (goršdzo odradzam).
Co zaœ do występu, to był R-E-W-E-L-A-C-Y-J-N-Y. Pierwszy raz miałem okazję wysłuchać koncertu w TAKIEJ sali. Pomijajšc jej walory estetyczne (i prawdopodobnie historyczne), ma ona niezwykłš akustykę. Parę tygodni temu mój znajomy z Londynu był tam na "Tosce". Oczywiœcie - żadnego nagłoœnienia. Według jego słów było wyraŸnie słychać każdš nutę "wyprodukowanš" przez œpiewaków i orkiestrę, a nawet każdy brany oddech.
Przed MK występował Bap Kennedy. W odróżnieniu od trasy z 2006 roku tym razem miał drugiego gitarzystę. Obaj wypadli œwietnie i dostali głoœne brawa.
W przerwie szef organizacji charytatywnej Starlight wspierajšcej dzieci chore na raka wygłosił wzruszajšcy spicz, podkreœlajšc m.in. udział MK w dotowaniu tejże. Nie powiedział tego wprost, ale niewykluczone, że częœć dochodów z koncertu została przeznaczona na rzecz Starlight. W ogóle każdy z szeœciu koncertów w RAH był dedykowany jakiejœ organizacji charytatywnej.
Œrednia wieku w sali to jakieœ 40-45 lat. Młodzieży nie było w zasadzie w ogóle. Jak okiem sięgnšć tylko łysiny. Poczułem się nawet swojsko. ;-)
Kiedy panowie wreszcie wyszli na scenę, poczułem przyjemny dreszcz. Zaczęło się!
Publicznoœć niemrawa, pomyœlałem. Oklaski gromkie, ale słuchajš na siedzšco. Zrozumiałem dlaczego, kiedy spostrzegłem, że w RAH nie ma miejsc stojšcych.
Nie oczekujcie ode mnie dokładnej setlisty. Nie robiłem notatek, a emocje nie pozwoliły zapamiętać szczegółowej kolejnoœci utworów. Wypunktuję tylko najwspanialsze momenty.
"Why Aye Man" - wykop i przyjemna konkluzja: MK cišgle jest rockmanem. Uśmiech
"Hill Farmer's Blues" - pierwszy raz słyszane na żywo wgniotło mnie w fotel. Płyta TRD powinna była zostać nagrana jako album live!
"Sailing To Philadelphia" - nie przeglšdałem setlist z innych występów i nie spodziewałem się tej piosenki. Bardzo miła niespodzianka.
"Speedway At Nazareth" - czy muszę tłumaczyć? Najpiękniejsza dekoracja jaka kiedykolwiek towarzyszyła koncertom MK.
"Sultans Of Swing" - pierwsza żywiołowa reakcja publicznoœci. Słuchacze zerwali się z krzeseł i długo dawali wyraz swoim emocjom. Ja już wtedy fruwałem pod kopułš sali. Oczko
"Marbletown" - poczštkowo pomyœlałem, że to najsłabszy punkt programu i jedyna piosenka, z której można byłoby ewentualnie zrezygnować. Jammowy finał diametralnie zmienił moje zdanie.
"Going Home" na do widzenia - słowo skauta, nie wierzyłem, że jeszcze kiedykolwiek w życiu usłyszę ten utwór na żywo. A tu proszę: dynamicznie, zespołowo, z energiš! Tak jak w oryginale. Bez saksofonu, ale nie czuło się jego braku.
Podsumowujšc: chyba najlepszy koncert MK, jaki widziałem. Podzielam wasze zachwyty nad Johnem McCuskerem. Był niesamowity! W ogóle cały zespół pracował niczym dobrze naoliwiona maszyna, w którš ktoœ tchnšł wrażliwš duszę.
MK może sobie nagrywać następne smętne, ogniskowe piosenki; ale na koncertach daje upust swojej prawdziwej naturze - rockmana, który doskonale wie do czego służy gitara elektryczna. I za to go kocham.
Odpowiedz
Kapitalna recenzja: I dla mnie ten koncert stanowił prawdziwy kontrast do klimatów os tatnich płyt! (przez co wcale nie gorszych)
Odpowiedz
Proszę w jakich to uroczych miejscach Mark gra koncerty Uśmiech

http://www.guyfletcher.co.uk/images/cms/di...gigpanorama.jpg
Odpowiedz
Dzięki za relację Olaf. Koncert MK w RAH to wcišż jedno z moich niespełnionych muzycznych marzeń Oczko.

PS. A Według mnie Mark wcale nie ma duszy rockmana Oczko.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by olaph72@Jun 9 2008, 08:09 PM
"Sultans Of Swing" - pierwsza żywiołowa reakcja publicznoœci. Słuchacze zerwali się z krzeseł i długo dawali wyraz swoim emocjom. Ja już wtedy fruwałem pod kopułš sali. Oczko
na zlocie też co poniektórzy się zerwali na równe nogi przy sułtanach Uśmiech
nie będę wytykać palcami Oczko

dla mnie RAH per se jest jak dotšd niespełnionym marzeniem Wywracanie oczami
zawsze byłam ciekawa jaka tam jest akustyka ^_^
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Odpowiedz
Dzięki Olaph za relację, fajnie napisana Uśmiech

To ciekawe - napisałeœ że srednia wieku to jakieœ 40 lat. Na Torwarze było mnóstwo młodych twarzy...

Kooba - piszesz że Mark nie ma duszy rockmana.
Z jednej strony faktycznie nie, gdy posłuchać np. The fish and the bird albo In the sky.
Ale z drugiej strony...jak sobie przypomnę ten dynamit z czerwonego strata z torwaru w Sultans...i jak sobie przypomnę jakš radoœć na Marku sprawiał ten power...to nie wiem Oczko
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by mikołaj@Jun 11 2008, 12:26 AM
To ciekawe - napisałeœ że srednia wieku to jakieœ 40 lat. Na Torwarze było mnóstwo młodych twarzy...
wiesz Mikołaju, ja też się nad tym zdaniem zatrzymałam na dłuższš chwilę Oczko no i wyszło mi, że na tym koncercie, na którym byłam podobnie jak w RAH przeważali 40 latcy z tš małš różnicš, że byli całymi rodzinami Uśmiech muzyka nie zna granic wiekowych Wywracanie oczami
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Odpowiedz
Œwietna relacja Olaph. Czułam się jakbym tam była Uśmiech Gratulacje Uśmiech
We'll make it to

Odpowiedz
Koncert warszawski mi uciekł, na torontoński też się nie załapię. Londyn spadł mi z nieba. I jestem z tego powodu ekstraordynaryjnie szczęœliwy. Oczko
Odpowiedz
Super relacja. nie dziwi ,że tak długo po... Oczko
Odpowiedz
Tylko 15 utworów liczy sobie setlista z ostatniego koncertu w Atenach który miał miejsce wczoraj 15 czerwca.

1. Cannibals
2. Why Aye Man
3. What It Is
4. Sailing to Philadelphia
5. True Love Will Never Fade
6. The Fish and The Bird
7. Hill Farmer's Blues
8. Romeo and Juliet
9. Sultans of Swing
10. Marbletown
11. Speedway At Nazareth
12. Telegraph Road

13. Brothers in Arms
14. So Far Away
15. Going Home

24 czerwca Ameryka. Ciekawe czy te koncerty będa się jakoœ różnić od europejskich.
Odpowiedz
no wlasnie ciekawe czy zespol ma cos innego by podbijac Ameryke
Odpowiedz
Mnie jakby celowo "Do America" się przycepiła ostatnio Duży uśmiech
We'll make it to

Odpowiedz
Ok bedę się teraz chwalił mam nadzieję że Ewcia (dostała autograf od Marka w Edynburgu pisala o tym) nie będzie miała mi tego za złe Oczko
Otóż wczoraj otrzymałem bardzo cennš przesyłkę z Edynburga Uśmiech W œrodku same radoœci. Plakat na który polowałem, kilka przepięknych zdjęć z koncertu z Edynburga a chyba najbardziej ucieszyłem się z autografu MK na "Jedynce" Uśmiech Dzięki Ewie mogę tak po cichu powiedzieć że właœciwie mam autograf Marka Knopflera Uśmiech To nie to samo? Może. Ale cieszę sie jak dziecko Uśmiech Dzięki Ewcia.
Odpowiedz
No i się doczekałeœ !! Graulejszyn !! Zabierz fanty na zlot pod Sopotem !!

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
Tak Maćku pomyœlałem o tym podzielę się z Wami nad polskim morzem Uśmiech
Odpowiedz
gratulacje Robson

juz sobie wyobrazam twoja radosc

pozdrawiam
Odpowiedz