18.10.2007, 03:53
Jacy tam tajemniczy, przecież rozmawialimy o tym na antenie i z tego co wiem, niektórzy z Was słuchali
.
Moje przypuszczenia dotyczyły znaczenia refrenu w Let It All Go. Wydawało mi się, że zarówno po pierwszej jak i drugiej zwrotce narrator (stary malarz) stara się odwieć młodego od swej profesji. Mówi mu: "Zapomnij o tym (o malarstwie), niech ci to szybko minie". Jednak po trzeciej zwrotce te same słowa nabierajš zupełnie innego znaczenia.
"Jeli zostałe stworzony by odpowiedzieć na zew" (ależ on to pięknie powiedział) "(...)musisz zapomnieć o wszystkim innym, niech cała reszta odejdzie" (a powięć się tylko malarstwu).
Cały trick polega na użyciu tych samych słów - "Forget it, Let it all go" lecz w różnych kontekstach sytuacyjnych. Rzecz w sumie błaha, lecz jak sšdzę - warta odnotowania, gdyż pokazuje niewidoczne na pierwszy rzut oka mistrzowskie posunięcia autora tekstu, które nadajš opowieci innego blasku. Według mnie to jeden z najlepszych tekstów Knopflera.
Wracajšc jednak do tematu - we wspomnianym przez Robsona wywiadzie - Mark potwierdził te przypuszczenia
.
.Moje przypuszczenia dotyczyły znaczenia refrenu w Let It All Go. Wydawało mi się, że zarówno po pierwszej jak i drugiej zwrotce narrator (stary malarz) stara się odwieć młodego od swej profesji. Mówi mu: "Zapomnij o tym (o malarstwie), niech ci to szybko minie". Jednak po trzeciej zwrotce te same słowa nabierajš zupełnie innego znaczenia.
"Jeli zostałe stworzony by odpowiedzieć na zew" (ależ on to pięknie powiedział) "(...)musisz zapomnieć o wszystkim innym, niech cała reszta odejdzie" (a powięć się tylko malarstwu).
Cały trick polega na użyciu tych samych słów - "Forget it, Let it all go" lecz w różnych kontekstach sytuacyjnych. Rzecz w sumie błaha, lecz jak sšdzę - warta odnotowania, gdyż pokazuje niewidoczne na pierwszy rzut oka mistrzowskie posunięcia autora tekstu, które nadajš opowieci innego blasku. Według mnie to jeden z najlepszych tekstów Knopflera.
Wracajšc jednak do tematu - we wspomnianym przez Robsona wywiadzie - Mark potwierdził te przypuszczenia
.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...