Liczba postów: 3,395
Liczba wątków: 219
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to
Tu można kupić moją książkę
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
Waldu a to już kolejny powód? :blink:  I co ja Bogu ducha winny?
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Robert, zawsze kto musi za co oberwać
We'll make it to
Liczba postów: 1,613
Liczba wątków: 31
Liczba postów: 1,381
Liczba wątków: 31
Waldu ja cię doskonale rozumiem, w końcu priorytety trzeba mieć
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Powiem Wam szczerze, że jestem zbulwersowana i mi wstyd. Za niektórych moich rówieników :ph34r: Przez to co przeżyłam moja mentalnoć jest zupełnie inna tej którš majš oni, ale kurczaki, chyba wypadałoby żeby w końcu doroli ci, którzy do tej chwili jeszcze tego nie zrobili. A w czym rzecz? Wczoraj przystšpiłam do sakramentu bierzmowania, przez ostatni tydzień chodziłam na spotkania. Oprócz mojej szkoły, i miejskiego liceum, do bierzmowania przystšpiły również dzieci ze szkoły specjalnej. Ja jako zawsze z oporem podchodziłam do nich, ale to się zmieniło, odkšd zaczęłam proces wydłużania nogi, i prawie zawsze leżałam na sali z dzieckiem z porażeniem mózgowym lub zespołem Downa - wtedy spostrzegłam, że to sš normalne dzieci, tylko bardzo skrzywdzone przez los. Co dziwniejsze, nam wydaje się, że one sš skrzywdzone, bo one sš szczęliwe. Starałam się unikać takich osób, aż nie zaczęłam z nimi spędzać 24 h na dobę na sali. Ale to że ich unikałam, nie szło w parze z tym, że się z nich wymiewałam, a kiedy spotykałam na swojej drodze takš osobę, nie uciekałam bo sama sporo przeszłam i wiedziałam że tak nie można. Tak więc widzicie - też nie byłam więta. Ale po każdym spotkaniu wychodziłam zbulwersowana. Majšc 16-17 lat można, a wręcz należy powstrzymać się od komentarzy: "Czubki". Osoby upoledzone nie sš w niczym gorsze, szkoda, że nie wszyscy to rozumiejš. Dobrze, że ja pojęłam to jeszcze szerzej.
We'll make it to
Liczba postów: 2,816
Liczba wątków: 59
Stosunek do osób upoledzonych bardzo wyranie obnaża niedojrzałoć człowieka...
W pewnym wieku wypadałoby już dojrzeć :blink:
We'll make it to
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
Swego czasu pracowałem wród osób niepełnosprawnych. Pomagałem i takie tam. Niezwykłe dowiadczenie bo w większoci sš to osoby niezwykle radosne i spontaniczne. I to często pełnosprawni wykazywali więcej niedojrzałoci i potrzebowali opieki
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Ja Robert min tak widzę swojš przyszłoć, pomagajšc ludziom - jak to jeszcze zobaczymy  Zgadzam się, że sš to osoby radosne i spontaniczne. Mnie najbardziej chwytało za serce, jak siedziałam na korytarzu, a jaki niepełnosprawny maluszek leciał się do mnie przytulić i chciał żeby sie z nim bawić - no i nie miałam sumienia odmówić...
To naprawdę normalni ludzie, czasem trzeba zarówno im pomóc to dostrzec, jak i pomóc to dostrzec osobom zdrowym
We'll make it to
Liczba postów: 2,419
Liczba wątków: 182
Ania, sama piszesz, że podchodziła do nich z oporem, chwilę póniejsz dziwisz się, że z oporem podchodzš inni - daj im też szansę.
Inna sprawa, że toleracja Polaków czy to do osób niepełnosprawnych (i to zarówno umysłowo jak i fizycznie!  , homoseksualistów, osób o innym kolorze skóry, etc. nie istnieje. Niestety.
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
Zauważ jednak, że moje podchodzenie z oporem było inne. Bo mimo wszystko kiedy osoba niepełnosprawna chciała ze mnš rozmawiać, nie odchodziłam na pięcie, a już absolutnie nie namiewałam się, że jest czubkiem. Mój opór wynikał z tego, że nie wiedziałam po prostu, w jaki sposób rozmawiać, jak się zachować, było mi trochę niezręcznie. Ale gdy było trzeba, potrafiłam go złamać. A problem który poruszyłam dotyczy wręcz chamstwa i bezczelnoci. Ale masz rację - może trzeba trochę odczekać. W drugim zdaniu - też masz rację.
We'll make it to
We'll make it to
Liczba postów: 1,324
Liczba wątków: 25
Cytat:Originally posted by numitor@May 28 2008, 06:35 PM
Ania, sama piszesz, że podchodziła do nich z oporem, chwilę póniejsz dziwisz się, że z oporem podchodzš inni - daj im też szansę.
Inna sprawa, że toleracja Polaków czy to do osób niepełnosprawnych (i to zarówno umysłowo jak i fizycznie! , homoseksualistów, osób o innym kolorze skóry, etc. nie istnieje. Niestety.
Numitor
Sorry, ale nie przesadzajmy z tš nietolerancjš Polaków. Sam mam osobę niepełnosprawnš w dalszej rodzinie, więc mogę co powiedzieć na ten temat. Natomiast niestety ludzie nie rozumiejš zupełnie słowa TOLERANCJA-ja toleruję homoseksualistów, ale ich nie akceptuję (chodzi o cišgłe lansowanie się w mediach jako co zupełnie naturalnego-co jest bzdurš). Na pewno czujesz różnicę, prawda? Dla ludzi tolerować oznacza w pełni akceptować, a między tymi dwoma słowami jest bardzo duża różnica... Niestety media chcš zastšpić mózgi ludziom-głupim społeczeństwem łatwiej rzšdzić i manipulować...
PS. Z nietolerancjš Polaków jest tak samo jak z ich antysemityzmem-poród "sprawiedliwych wród narodów wiata" najwięcej jest Polaków...
A long time ago came a man on a track...
Cytat:Originally posted by pablosan+May 31 2008, 04:20 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (pablosan @ May 31 2008, 04:20 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-numitor@May 28 2008, 06:35 PM
Inna sprawa, że toleracja Polaków czy to do osób niepełnosprawnych (i to zarówno umysłowo jak i fizycznie! , homoseksualistów, osób o innym kolorze skóry, etc. nie istnieje. Niestety.
Numitor
Sorry, ale nie przesadzajmy z tš nietolerancjš Polaków. Sam mam osobę niepełnosprawnš w dalszej rodzinie, więc mogę co powiedzieć na ten temat. Natomiast niestety ludzie nie rozumiejš zupełnie słowa TOLERANCJA-ja toleruję homoseksualistów, ale ich nie akceptuję (chodzi o cišgłe lansowanie się w mediach jako co zupełnie naturalnego-co jest bzdurš). Na pewno czujesz różnicę, prawda? Dla ludzi tolerować oznacza w pełni akceptować, a między tymi dwoma słowami jest bardzo duża różnica... Niestety media chcš zastšpić mózgi ludziom-głupim społeczeństwem łatwiej rzšdzić i manipulować...
PS. Z nietolerancjš Polaków jest tak samo jak z ich antysemityzmem-poród "sprawiedliwych wród narodów wiata" najwięcej jest Polaków... [/b][/quote]
Co majš "Sprawiedliwi wród narodów wiata" do antysemityzmu? To odznaczenie nadawane jest za pomoc narodowi żydowskiemu, a antysemityzm to co zupełnie przeciwnego. Jedno nie wyklucza drugiego.
http://wyborcza.pl/1,75248,5241227,Pamiatk...nosem_Zyda.html
Pewnie zaraz usłyszę, że to "Wyborcza", że to manipulacja i kłamstwo...
Jeszcze jedno, Pablosan. Przeczytaj czasem poza Łysiakiem i Ziemkiewiczem co innego. Nie będę Cie już namawiał do lektury "Wyborczej", bo wiem, że tego by nie wytrzymał, ale polecam Ci ostatnio wydany wywiad z Władysławem Bartoszewskim, który, przypominam, odznaczony jest medalem "Sprawiedliwy wród narodów wiata". Zwróć uwagę na to co on mówi o polskim antysemityzmie. Chociaż i tak pewnie nie da Ci to nic do mylenia, bo Bartoszewski jest przyjacielem "Gazety Wyborczej", a to już go w Twoich oczach dyskwalifkuje jako autorytet...
Numitor
Odpisałem na Twojego posta, bo idealnie "wyklepałe" medialnš formułkę o nietolerancji Polaków, bez zastanowienia się co oznacza słowo tolerancja.
Kluczem jest zrozumienie znaczenia "tolerancji". Mylę, że Polacy sš ani mniej ani więcej tolerancyjni jak "owiecone narody Zachodniej Europy".
Antysemityzm i "sprawiedliwi wród narodów wiata" oczywicie, że jedno wyklucza drugie-można jednoczenie kochać i nienawidzić? Nie spotkałem się z tym.
Wiele polskich rodzin zginęło w czasie II wojny wiatowej, wiele wsi zostało spalonych a ich mieszkańcy eksterminowani za pomoc narodowi żydowskiemu. Oczywicie jak wszędzie zdarzały się przypadki odwrotne-np. Jedwabne, ale to nie może przesłaniać tego dobrego co Polacy zrobili dla Żydów w czasie wojny, bo jest tego o wiele, wiele więcej-rozumiesz? Wiec dlaczego prawie wszędzie w mediach w Polsce i za granicš jest lansowany poglšd, że Polacy nienawidzš Żydów? Odpowiesz na to pytanie logicznie?
GW jest bardzo opiniotwórcza-niestety,piszę niestety bo aż do bólu tendencyjna w swoich opiniach... i czytuję jš regularnie w poniedziałki-wietny dodatek sportowy i duży format. Warto jš czytać i konfrontować z innymi gazetami, to powoduje, że można wyrobić sobie własnš opinię na wiele tematów. Na szczęcie nie udało się GW sprawować "rzšdu nad duszami Polaków", ludzie zaczynajš myleć a nie lepo klepać formułki z gazet i oby było ich coraz więcej  wietnie, że jest przeciwwaga w osobie np. Rafała Ziemkiewicza czy Wildsteina do np. pana Pacewicza.
No, dobrze, ale to chyba Ty nie rozumiesz znaczenia słowa tolerancja. Przecież ja nie uważam, że Polacy nie pomagali narodowi żydowskiego w czasie wojny - tylko nie wiem co to ma to do tego, że DZISIAJ jestesmy nietolerancyjni. Spójrz np. na youtubie, na komentarze na nim, spójrz na stronę polonica.net
Jest wielu tolerancyjnych Polaków, może nawet, mam nadzieję, że większoć, ale to nie oznacza, że z tymi, którzy sš nietolerancyjnie nie należy walczyć.
Najbardziej przerażajš mnie takie osoby jak Ty - osoby, które nie majš przecież bardzo ekstermistycznych pogladów, nie sš nietolerancyjne, ale nie potrafiš przyznać "Tak, częć Polaków jest nietolerancyjna." Przez takich jak Ty Jerzy Robert Nowak nadal będzie szalał na antenie Radia Maryja, pomagajšc dojć do władzy kolejnym prawicowym partiom.
Pablosan, a powiedz mi tylko, ale w jednym zdaniu najlepiej, jaki Ty masz stosunek do Michnika PRZED 1989? Już o GW nie chcę dyskutować, po prostu ostatnio, przy okazji rocznicy 1968, czytałem np. wypowied Ziemkiewicza, który mówił, że jest to oburzajšce, bo można Michnika krytykować po 1989 roku, ale nie do 1989 roku. Jaki Ty masz stosunek do tej sprawy?
Liczba postów: 269
Liczba wątków: 11
Jeli chodzi o antysemityzm w Polsce, to nie mozna go ukrywać. On nadal istnieje i co gorsza, powieksza sie. Przerazam sie codziennie czytajac gazety róznej maci- w jednych czytam ludzi, ktorzy maja poglady antysemickie, a w innych czytam o kolejnych przypadkach ataku na np gimnazjalistow ktorzy sprzatali żydowski cmentarz- antysemityzmu nie ma? Niestety jest. A co do Waszej dyskusji odnosnie kiedy i jak, to z przkykroscia musze powiedzieć, że z kwestiš zydowskš w Polsce mamy do czynienia niemal od zarania państwowoci, a z pewnociš od XI w> Przez wiele lat układy Polaków z zydami układały sie znonie, ale po pewnym czasie zaczeły sie psuć. A psuły się niestety z winy Polaków lub naszych zaborców.
Jeli kto chce zgłebić szerzej problem antysemityzmu przed XX wiekiem, polecam aktualna Polityke "Jak Zyd stawał się Polakowi wrogiem" nr 22 31 Maja 2008
Faf123
Nie do końca to jest prawda, że wszystko przez Polaków, przez wiele lat Polacy i Żydzi żyli koegzystujšc, potem była II wojna wiatowa, wiele heroizmu ludzkiego i wiele niestety bandytyzmu i gnojstwa-i to po obu stronach-poczytaj kto współpracował z Sowietami po wkroczeniu ich armii 17 wrzenia na tereny wschodniej Polski, kto gorliwie wydawał Polaków, wreszcie, ilu najgorliwszych UB-eków po wojnie miało niestety żydowskie korzenie.
Numitor
Widzisz-ja Ci piszę, co oznacza tolerancja, a Ty nadal swoje. Dlatego cytat z Wikipedii:
Tolerancja (łac. tolerantia - "cierpliwa wytrwałoć"; od łac. czasownika tolerare - "wytrzymywać", "znosić", "przecierpieć") to w mowie potocznej i naukach społecznych postawa społeczna i osobista odznaczajšca się poszanowaniem poglšdów, zachowań i cech innych ludzi, a także ich samych.
* Tolerancja nie oznacza akceptacji (por. łac. acceptatio - przyjmować, sprzyjać) czyjego zachowania czy poglšdów. Wręcz przeciwnie, tolerancja to poszanowanie czyich zachowań lub poglšdów mimo że nam się one nie podobajš.
Piszesz o tolerancji, a równoczenie odmawiasz prawa głosu osobom, które nie majš takich poglšdów jak Ty (np. Jerzy Robert Nowak), przecież mamy wolnoć i każdy ma prawo się wypowiadać, czyż nie tak? Brak tolerancji w imię poprawnoci politycznej?
Jest częć ludzi w Polskim społeczeństwie, która jest nietolerancyjna, ale tak jest w każdym kraju, jak pisałem ani mniej ani więcej nie jestemy nietolerancyjni niż inne narody Europy, wiec pisanie o nietolerancji Polaków jest grubym nadużyciem.
Nie mam jakiego stosunku do p. Michnika przed 1989, szczerze powiem, nie interesowałem się tym za bardzo, ale skoro siedział w więzieniu to pewnie naraził się władzy ludowej. Szkoda, że tak szybko zrewidował swoje poglšdy po roku 1989...
To tyle-jest jednak co co nasz mocno łšczy, to muzyka Marka Knopflera i tego się trzymajmy
|