19.04.2010, 22:42
Już była - Michnik i TVN
.
.
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
|
10.04.2010: NIE ŻYJE PREZYDENT RP
|
|
19.04.2010, 22:42
Już była - Michnik i TVN
.
19.04.2010, 22:47
Widzę że szykuje się teraz jakiś zmasowany atak na lewako-ateistów i lumpenliberałów
Love, Peace & Dire Straits
19.04.2010, 23:41
Cóż niektórzy prezydenci po roku urzędowania zasługują już w pełni na pokojową nagrodę Nobla, a inni nie na to, by być pochowanym na Wawelu....
Oglądając tłumy ludzi żegnających zgodnie ś.p.Prezydenta na ulicach Warszawa i Krakowa trudno mi uwierzyć, że ktoś taki naprawdę mógł dzielić naród... Na Wawelu, w krypcie wieszczów, spoczywają również szczątki C.K.Norwida. Jest on autorem m.inn. wiersza zaczynającego się od słów: ” Coś ty Atenom zrobił, Sokratesie, że Ci ze złota statuę lud niesie, Otruwszy pierwej....” Polecam wszystkim jego lekturę...
20.04.2010, 02:30
dziadek napisał(a):Cóż niektórzy prezydenci po roku urzędowania zasługują już w pełni na pokojową nagrodę Nobla, a inni nie na to, by być pochowanym na Wawelu.... Mickiewicz, Camoes, Napoleon, Kościuszko - to naprawdę postacie inne formatu niż Lech Kaczyński czy JAKIKOLWIEK inny polityk współczesny, niezależnie od politycznych gustów.
20.04.2010, 09:42
Wawel - miejsce pochowku Krolow polskich - wedlug enyklopedii tyle i basta
reszta to doczepki wedlug zaslug i jesli do kogokolwiek porownywac to tylko do tych pochowanych PO krolach bo sami krolowie maja tam miejsce zapewnione z racji Korony Dyskusja ze Leszczynski czy Wisniowiecki nie mieli zaslug jest nie na miejscu gdyz im od momentu koronacji miejsce tam zostalo "zaklepane" i narod wybierajac ich na krola rowniez wyrazil zgode na pochowek na Wawelu (to wynikalo jedno z drugiego) Nie chodzi nikomu o to ze Wawel nalezy do krakusow tylko o to, ze decyzja zostala podjeta pochopnie bez konsultacji spolecznych i jak widac bez woli i zgody narodu do ktorego Wawel nalezy - wszystkim sie tylko rozchodzi o to, ze Wawel nie jest wlasnoscia Dziwisza czy Majchrowskiego i bez konsultacji spolecznej taka decyzja nie powinna byla zapasc Nikt nie chce jechac po zmarlym - cala afera i pretensje sa skierowane jedynie do osob ktore podjely decyzje w taki (karygodny) a nie inny sposob dzielac spoleczenstwo jak to tylko kler potrafi
20.04.2010, 10:56
Numitorze, dopatrzyłem się w tym wierszu i innego wątku. Według mnie, to na tak szeroko okazywany szacunek po śmierci prezydenta miało wpływ poczucie winy za akceptację sposobu i poziomu jego krytyki przez politycznych adwersarzy, dziennikarzy ...
Powiem szczerze, i mnie trochę zdziwiła wiadomość o pochówku na Wawelu.Jednak dostrzegam rację „historyczną” -pierwszy prezydent wybarany w wolnych wyborach, symbolicznie wnoszący na Wawel pamięć o poległych i przemilczanych w Katyniu. Per –Aa: Jak miałyby wyglądać kosultacje społeczne? Co by było jeżeli wynik byłby 40% za Wawelem a 40% np.za Powązkami a np. 20% za innym miejscem? Druga tura? Co do ostatniej części Twojego zdania, to uwierz mi, są jeszcze inni którzy potrafią to robić znaczne lepiej niż kler!
20.04.2010, 12:33
Witam
Panowie-dyskusja pasjonująca , podzielam zdanie BET-a w 100%.Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że tak naprawdę merytoryczna ocena prezydenta powinna być dokonana w oparciu o ustawy podpisane/zawetowane oraz walkę o polską rację stanu na arenie międzynarodowej-każde państwo ma swoje interesy i prezydent ma obowiązek o nie dbać/walczyć, normalne jest że wtedy druga strona nie bedzie go lubiła (np. Lech Kaczyński i rura gazowa między Rosją a Niemcami)... Merytoryczna ocena wyklucza cechy zewnętrze, na które dany prezydent nie ma wpływu (tu np. wzrost, dykcja) itd. Kazdy prezydent ma obowiązek podpisywać ustawy które są dobre dla ogółu społeczeństwa a wetować to co temu ogółowi nie służy. W związku z tym ja do końca życia chcę takiego prezydenta który będzie permanentnie "skłócał" naród a podpisywał takie ustawy jak np.: becikowe czy ulga podatkowa na dzieci-to jest wymierny efekt poprawy dla milionów Polaków oraz wetował: np. prywatyzację służby zdrowia (chociaż sam z niej korzystam, bo mogę)-jeśli ktoś nie rozumie to informuję, że jedynym celem prywatnej działalności gospodarczej jest zysk i jego maksymalizacja-wszystko inne jest nieważne (np. wirtualne dobro pacjenta-liczy sie tylko kasa, co jest normalne i ja to rozumiem). Ps. Do takiej oceny można dorzucić działalność prezydenta w kwestii krzewienia patriotyzmu, dbanie o historie narodowa itd-to sa te wartości niematerialne o które każdy prezydent powinien dbać również. Reasumując-media a w konsekwencji ludzie oceniali Lecha Kaczyńskiego w oparciu o jakieś nic nie znaczące pierdoły, a ponieważ spora cześć społeczeństwa (mówię to ze świadomością) nie używa mózgu-zamiast mózgu jest telewizor to było jak było... pozdrawiam
A long time ago came a man on a track...
20.04.2010, 14:22
dziadek napisał(a):Co do ostatniej części Twojego zdania, to uwierz mi, są jeszcze inni którzy potrafią to robić znaczne lepiej niż kler! Żydzi, komuniści i cykliści! dziadek napisał(a):.Jednak dostrzegam rację „historyczną” -pierwszy prezydent wybarany w wolnych wyborach, symbolicznie wnoszący na Wawel pamięć o poległych i przemilczanych w Katyniu. Pierwszy prezydent wybrany w wolnych wyborach? Czy ja o czymś nie wiem? pablosan napisał(a):(np. Lech Kaczyński i rura gazowa między Rosją a Niemcami)... Ruscy i Niemcy mają prawo robić sobie taką rurę bez naszej zgody, jeśli nie przebiega ona przez terytorium Polski, wliczając wody terytorialne. Z jakiej racji mieliby pytać Polskę o zgodę? pablosan napisał(a):Merytoryczna ocena wyklucza cechy zewnętrze, na które dany prezydent nie ma wpływu (tu np. wzrost, dykcja) itd. Popieram zupełnie. Ale to, że był nieporadny i łajzowaty to już inna sprawa. Nie mówię, że LK nie był ciepłym i dobrym człowiekiem. Przyznam, że wzruszały mnie zdjęcia i materiały pokazujące go jako kochającego męża, a i zupełnie nie widzę niczego wybitnie 'żałosnego' czy 'nietaktownego' w tym, że prezydentowa weszła na pokład samolotu z jakąś plastikową siatką. Przypomnieć chciałem, że ustawa jak becikowe przeszła przez wszystkie instancje legislatywy, a nie od razu trafiła na biurko LK. Ktoś ją jeszcze wcześniej napisał. Chwała wszystkim posłom i senatorom! A szczególnie tym z PiSu, którzy głośno chwalili się tą ustawą jako swoim osiągnięciem, a co obalił Roman Giertych na ostatnim posiedzeniu tamtej kadencji. Pokazał wykaz z głosowania, gdzie wyszło, że PiS głosował przeciw ustawie, a izba okrzyknęła natychmiast Kurskiego kłamcą. Giertych jest jednym z ostatnich kandydujących na mojego idola politycznego, ale za to co zrobił wtedy chylę czoła. Tak jak powiedział Miller - o mężczyźnie świadczy nie jak zaczyna, lecz jak kończy.
20.04.2010, 14:46
Przepraszam ale możesz wyjaśnić co to znaczy że był łajzowty? Jak mnie wkurza z jaką łatwościa potrafimy wysmiewać się z Prezydenta. I potem się dziwić że nie szanują nas i śmieją się w innych krajach. Skoro sami to robimy. Był tylko o dwa centymetry niższy od Kwaśniewskiego ale TV pokazywała go zupełnie inaczej. Jak wiele dobrych rzeczy dowiadujemy sie teraz o Lechu Kaczyńskim. Czemu ta sama telewizja która tak się śmiała z Prezydenta teraz pokazuje go zupełnie inaczej? Chyba bedą musieli zmienic ramówkę a przynajmniej skorygować co najmniej dwa programy show. A gdzie politycy którzy pluli mu w twarz? Bo coś się pochowali. Aż mnie korci aby napisać coś wiecej ale spuszczam zasłone milczenia.
Something's going to happen
To make your whole life better Your whole life better one day
20.04.2010, 14:50
Filipik
Spójrz obiektywnie-prezydent podpisał ustawę, mógł ją zawetować-czyli plus dla prezydenta-proste. Tak się powinno oceniać prezydenta. Pisałem już oceniaj merytorycznie: "łajzowaty" to pojęcie względne, rozumiesz czy nadal nie bardzo? Obowiazkiem Kaczynskiego była walka o tzw "rurę"-chociaż skazana była ta walka z góry na porażkę-to jest właśnie polska racja stanu-rozumiesz? A co miał przyklasnąć i jeszcze poświęcić kamień węgielny...
A long time ago came a man on a track...
20.04.2010, 15:09
A nawet sobie Robsonie nie zdajesz sprawy jak mnie wkurwia nieziemsko, jak teraz robi się z LK bohatera. Ty nie lubisz wypaczenia rzeczywistości, ja też nie. Przynajmniej w tej materii się rozumiemy
20.04.2010, 15:15
I jest to nawet pocieszające. Ja wszystko potrafie zrozumieć i zaakaceptować totalnie odmienne zdanie od mojego ale trudno mi przychodzi kiedy okazywany jest brak szacunku. I nie myśle tutaj o kimkolwiek tylko tak ogólnie. Amen.
20.04.2010, 15:20
I w tym momencie walnąłeś swojego posta nr 5000. Proponuję na zlocie jakieś piwko na zgodę
20.04.2010, 15:22
O kurcze faktycznie
Niezgody nie bylo ale piwo wypiejmy
20.04.2010, 15:29
Tylko nie za dużo, bo dyskusja może wejść na zły tor
Bart, musisz rangi dorobić, bo za 5000 to powinno być coś. Może dzieci MK po kolei, potem żony, na koniec za 10 000 on sam?
20.04.2010, 15:36
Ale żeby nam nie było za wesoło w tym wątku, to napomnę o pogrzebie marszałka Szmajdzińskiego. Zażyczył sobie, żeby przy pochówku puścić jego ulubione utwory. W transmisji telewizyjnej było tylko 'Dziwny Jest Ten Świat'. Dziwnie mnie ten utwór poruszył, choć nigdy jakoś specjalnie go nie lubiłem.
20.04.2010, 15:53
A ja tym razem nie zgodzę się z Filipem i Robson. Nie widzę NICZEGO dziwnego w tym, że "krytyczne media" (nazwijmy rzeczy po imieniu - "GW" i TVN) teraz chwalą Lecha Kaczyńskiego. Dwa lata temu zmarł Bronisław Geremek. Polityk chwilę wcześniej krytykowany przez polską prawicę - m.in. samego Lecha Kaczyńskiego. Jaka była reakcja na jego śmierć? Bardzo podobna. "Rzepa" - wspominała wyłącznie pozytywnie, Lech Kaczyński przemawiał na pogrzebie, etc. To jest naturalne w naszej kulturze! Nie powinno ani oburzać Robsona, ani Filipa.
20.04.2010, 16:30
Wiem że to jest normalne. Ale się z tym nie zgadzam i basta. Normalne jest też nałogowe palenie w wieku lat 14, ale tego nie popieram. Moje gimnazjum, drugie najlepsze w Krakowie ze szkół publicznych - prawie połowa klasy paliła chociaż okazyjnie
20.04.2010, 22:19
BET napisał(a):przepraszam za dosc mocny ton ale jestem tym wszystkim gleboko poruszony. Czasem trzeba mocnego tonu, by przypomnieć jedzącym organ Michnika na śniadanie, obiad i kolację, że nie mają monopolu na prawdę. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Nie żyje Legenda | Ania_M | 3 | 12,597 |
26.06.2011, 14:41 Ostatni post: Dawid |
|
| Sylwester 2010/11 | BET | 0 | 7,017 |
19.10.2010, 22:16 Ostatni post: BET |
|
| Mistrzostwa Świata - RPA 2010 | numitor | 48 | 78,160 |