21.02.2006, 11:17
Cytat:Originally posted by Trissi@Feb 20 2006, 08:47 PMPo pierwsze uważam że Marillion z okresów "rybiego" i "post-rybiego" to dwa zupełnie inne zespoły i ciężko porównywac jedno wcielenie z drugim. Marillion z okresu gdy wokalistš był Fish trzymał się ram rocka progresywnego i na pierwszych cztereh płytach obracał się w jego strukturach. Marillion z kolei po "This Strange Engine" zaczšł szukać nowej formy wypowiedzi i to co tworzyli trudno zaliczyć do prog-rocka czy neo-prog-rocka. Te ich poszukiwania były lepsze ("marillion.com") i gorsze ("Anoraknophobia") ale plus należy się chłopakom że wcišż szukajš i nie spoczywajš w swoim wygodnym muzycznym gniazdku, a ostatnia płyta ("Marbles") jest jednš z lepszych w całej ich karierze.
a z ciekawoci zapytam, a Ty?![]()
Osobicie jestem zwolennikiem okresu fishowego, ale chyba tylko i wyłšcznie z zalepienia niż zdrowego rozsšdku. "Misplaced Childhood" było pierwszš płytš Marillion jakš poznałem (i trzeciš w moim zestawienia płyt wszechczasów), a do "Lavendera" mam podejcie więcej niż sentymentalna i zajmuje ona szeczólne miejsce w moim sercu.