20.04.2010, 14:22
dziadek napisał(a):Co do ostatniej części Twojego zdania, to uwierz mi, są jeszcze inni którzy potrafią to robić znaczne lepiej niż kler!
Żydzi, komuniści i cykliści!
dziadek napisał(a):.Jednak dostrzegam rację „historyczną” -pierwszy prezydent wybarany w wolnych wyborach, symbolicznie wnoszący na Wawel pamięć o poległych i przemilczanych w Katyniu.
Pierwszy prezydent wybrany w wolnych wyborach? Czy ja o czymś nie wiem?
pablosan napisał(a):(np. Lech Kaczyński i rura gazowa między Rosją a Niemcami)...
Ruscy i Niemcy mają prawo robić sobie taką rurę bez naszej zgody, jeśli nie przebiega ona przez terytorium Polski, wliczając wody terytorialne. Z jakiej racji mieliby pytać Polskę o zgodę?
pablosan napisał(a):Merytoryczna ocena wyklucza cechy zewnętrze, na które dany prezydent nie ma wpływu (tu np. wzrost, dykcja) itd.
Popieram zupełnie. Ale to, że był nieporadny i łajzowaty to już inna sprawa.
Nie mówię, że LK nie był ciepłym i dobrym człowiekiem. Przyznam, że wzruszały mnie zdjęcia i materiały pokazujące go jako kochającego męża, a i zupełnie nie widzę niczego wybitnie 'żałosnego' czy 'nietaktownego' w tym, że prezydentowa weszła na pokład samolotu z jakąś plastikową siatką. Przypomnieć chciałem, że ustawa jak becikowe przeszła przez wszystkie instancje legislatywy, a nie od razu trafiła na biurko LK. Ktoś ją jeszcze wcześniej napisał. Chwała wszystkim posłom i senatorom! A szczególnie tym z PiSu, którzy głośno chwalili się tą ustawą jako swoim osiągnięciem, a co obalił Roman Giertych na ostatnim posiedzeniu tamtej kadencji. Pokazał wykaz z głosowania, gdzie wyszło, że PiS głosował przeciw ustawie, a izba okrzyknęła natychmiast Kurskiego kłamcą. Giertych jest jednym z ostatnich kandydujących na mojego idola politycznego, ale za to co zrobił wtedy chylę czoła. Tak jak powiedział Miller - o mężczyźnie świadczy nie jak zaczyna, lecz jak kończy.
Love, Peace & Dire Straits