Liczba postów: 154
Liczba wątków: 2
ooo Pendragon tak, Madziu, polecam! Takie troszkę mylę Camelowe klimaty. Not of this world to płyta nie z tego wiata 
ostatnio słuchałam koncertu z Krakowa z 1996...wszystko byłoby dobrze, ale dlaczego wokal tak fałszuje..
seeEMILYplay
Liczba postów: 1,453
Liczba wątków: 44
A ja wroce do muzyki:
- Jethro Tull - naprawde kawal dobrej muzy, choc zespol dosc malo znany. Polaczenie klasycznego, zeppelinowskiego rocka, z bluesem, troche jazzu (flet!  , ogolnie bardzo dobra muzyka,
- Deep Purple - plyta Purpendicular. Zdaniem wielu najlepsza z "nowych" (tzn z Morsem i chyba juz z Aireyem, ale tu nie dam glowy). I feel like screaming wymiata...
I literatury. Polecam, naprawde GORACO dwie pozycje z amerykanskiej i angielskiej literatury:
- John Steinback - Of mice and men (myszy i ludzie) - krotka ale wrecz wylewajaca trescia ksiazka, bardoz przejmujaca, o marzeniach, o tragedii, o wolnosci, o przyjazni...
- Alduous Huxley - Brave New World (Nowy wspanialy swiat) - cos w klimatach roku 84 orwella, ale inne...bardziej...radykalne? A z zalozenia ma przedstawiac utopijny swiat - zobaczcie czy utopia = szczescie!
Naprawde polecam!
You do what you want to
You go your own sweet way...
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 3
Cytat:Originally posted by BET@Feb 3 2006, 10:06 AM
- Deep Purple - plyta Purpendicular. Zdaniem wielu najlepsza z "nowych" (tzn z Morsem i chyba juz z Aireyem, ale tu nie dam glowy
nie nie... na Purpendicular ciagla gra niezrownany fighter Lord; Airey dopiero w połowe 2001 roku zastšpił Jona Lorda w europejskich koncertach Deep Purple, a od marca 2002 roku jest oficjalnym członkiem zepsołu...
ostatnia plyta Pendragon Believe jest po prostu piekna... dociekliwi znajda w ostatnim utworze The Edge Of The World cudny polski akcent! -uwielbiam takie dlugasy...
"Większoć ludzi nie poznałaby dobrej muzyki nawet gdyby podeszła ona do nich i ugryzła ich w dupę." Zappa
...podzielam...
Liczba postów: 1,453
Liczba wątków: 44
Aha  Dzieki za info
You do what you want to
You go your own sweet way...
Liczba postów: 322
Liczba wątków: 3
Cytat:Originally posted by jamm@Feb 3 2006, 12:57 PM
dociekliwi znajda w ostatnim utworze The Edge Of The World cudny polski akcent!
tak, Nick radzi sobie coraz lepiej - jeszcze kilka wizyt w... our homeland...
Jednak cała płyta... jako nie do końca mnie porywa...
To, czego szukam, odnajduję ostatnio częciej np. na albumach Areny (jednak).
Tak czy owak... wcišż Wierzę...
Jethro Tull - O TAK!!! - Life is a long song...
<span style=\'color:gray\'>And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?</span>
Liczba postów: 804
Liczba wątków: 10
Polecam goršco (kto tego ostatnio nie robił) lekturę Tytusa, Romka i A'Tomka.
A do posłuchania... artystka nazywa sie Lhasa... -_-
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Liczba postów: 82
Liczba wątków: 0
Witam
Anrom, przypomniałe mi swoim wpisem moje młodzieńcze lata. Dzień bez komiksu był dniem straconym  . I przy okazji tych wspomnień chciałbym z całego serca polecić serię "Kajko i Kokosz", Janusza Christy. To dla mnie taki Dire Straits i Knopfler wród komiksów.
Czytałem je po kilkanacie razy, "Dzień miechały" i "Na wczasach" pewnie nawet kilkadziesišt  .
Dzi już 30-stka na karku ale mimo to, parę miesięcy temu zajrzałem do dziecięcej biblioteki i wypożyczyłem kilka "klasyków", o przygodach dzielnych wojów. Zdecydowanie polecam!
Liczba postów: 76
A pamiętacie Kajko i Kokosza w wersji "monochromatycznej", drukowanej na żółtym papierze? Z tego co pamietam był taki włanie, dwutomowy komiks o tytule "Szranki i konkury"
a do poduszki polecam posłuchać:
http://www.marygauthier.com/music.html
zwłaszcza dwa pierwsze utwory
there used to be a little school here
where i learned to write my name...
Liczba postów: 82
Liczba wątków: 0
"Szranki i konkury", a także "Złoty puchar"  .
Liczba postów: 1,609
Liczba wątków: 172
Cytat:Originally posted by Hermes@Feb 8 2006, 11:58 PM
"Szranki i konkury", a także "Złoty puchar" .
W ogóle Christa był genialny - rzšdzš także poprzednicy mirmiłowych wojów: Kajtek i Koko. Tylko tu odchodzi możliwoć żartów polegajšcych na przeniesieniu w dawne czasy realiów PeeReLu
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 21
Cytat:Originally posted by Trissi@Feb 2 2006, 11:21 AM
Co powiecie na Pendragon? Jakie wskazówki co do rozpoczęcia słuchania???
Zdecydowanie powinna rozpoczšć od "Not Of This World" ze względu zarówno za drapieżnoć z jednej jak i pięknš gitarę z drugiej strony oraz również za wietne linie melodyczne wszystkich utworów. Barrett wspišł się tam na wyżyny. Jako drugie w kolejnoci podsunšłbym "Masquerade Overture" za niemalże symfonicznš przestrzeń (przesadna cukierkowoć niektórych kawałków za którym kolejnym przesłuchaniem przestaje drażnić). A "Believe"? Dowód że zespół dobrze czuje się w swoim stylu niemiale próbujšć go rozwinšć i doskonalić. Mój typ to floydowy w klimacie utwór tytułowy.
Miłego odsłuchu
PS. Czy jacy knopflerowicze wybierajš się na który z wiosennych gigów Barretta i s-ki w naszym nadwilańskim kraju???
Liczba postów: 154
Cytat:PS. Czy jacy knopflerowicze wybierajš się na który z wiosennych gigów Barretta i s-ki w naszym nadwilańskim kraju???
Jako że jeden z nich w Teatrze lšskim, a jako że Teatr lšski tuz za płotem, toteż TAK, JA SIĘ WYBIERAM  i szczerze zachęcam innych.
seeEMILYplay
Liczba postów: 265
Liczba wątków: 4
Wsiškłam w Pendragon. Podoba mi się. Aczkolwiek czego mi brak. Ostatnio cišgle Marillion. Nie potrafię się odczepić.
Cytat:Originally posted by Trissi@Feb 14 2006, 12:58 PM
Ostatnio cišgle Marillion. Nie potrafię się odczepić.
Wolisz okres "rybi" czy "post-rybi"?
Oczywicie boski H.
A teraz polecę DVD Quidam'u.
Na zachętę...
Sanktuarium
Liczba postów: 1,381
Liczba wątków: 31
kilka razy az musialam ...
nie, zeby sie zachecic ...
wrecz przeciwnie- podoba mi sie
dzieki Trissi
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Liczba postów: 1,613
Liczba wątków: 31
Cytat:Originally posted by ania@Feb 16 2006, 12:27 AM
kilka razy az musialam ...
nie, zeby sie zachecic ...
wrecz przeciwnie- podoba mi sie
dzieki Trissi
Ale chyba tylko w nocy."ja też strużuję"
Obiecuję wrzucić co jeszcze
Cytat:Originally posted by Trissi@Feb 15 2006, 11:54 PM
Oczywicie boski H. 
Hmmm... ciekawe dlaczego żeńska częć fanów Marillion woli okres "H"??????
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 6
He! Dereck Dick do najładniejszych nie należy... delikatnie mówišc, wiec odpowied jest jasna
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
|