Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
10.04.2010: NIE ŻYJE PREZYDENT RP
Kooba, zszokowało pozytywnie czy negatywnie? Co do wiersza to bez komentarza.
Love, Peace & Dire Straits
Uwazaj, bo tak latwo zarzucajac ludziom hipokryzje wchodzisz na dosc chwiejny grunt. Rozumiem, ze zmiana, pod wplywem silnego bodzca jakim w tym wypadku jest smierc, spojrzenia przez niektore media to tez hipokryzja? Hmmm. Moze. Czas pokaze. Zostawiam to.

Ja rowniez moge sie zgodzic, ze druga strona nie jest obiektywna, ze rowniez jest skrzywiona. Ale co z tego? Tak jak napisalem - czy rozgrzeszeniem dla postepujacego zle jest to ze inni robia to samo? Poza tym jesli juz chcemy tak rozmawiac to moze nalezaloby przesledzic rys historyczny kto te dyspute, i w jaki sposob, rozpoczal.
Co do argumentu ze AM nie jest autorem tekstow itp. itd. No prosze Cie. Pokaz mi jak potrafisz prezentowac na lamach gazety stanowisko niezgodne z jej charakterem.

Kooba - tu nie chodzi o milosc. Mowie za siebie. Nigdzie tez nie napisalem ze ten czlowiek byl bialy. Moim zdaniem wreszcie, troche poniewczasie, pojawiaja sie publicznie glosy ktore wczesniej byly albo ignorowane albo zagluszane. To nie znaczy, ze ich nie bylo.

E: aha - zeby nie bylo - ja rowniez czytuje codziennie wszystkie wspomniane dzienniki i tylko na tym bazuje swoje opinie.
You do what you want to
You go your own sweet way...
chwiejny grunt?
łatwo mi to "zarzucanie" nie przychodzi.Robię to ze smutkiem.

Zmiana to coś co faktycznie się zmienia, ale wybacz- nie wierzę, że za miesiąc, czy dwa każdy komentator polityczny, będzie się wstrzymywał od ostrzejszego zdania, bo będzie miał świadomość ulotności ludzkiego życia. Ziemkiewicz przestanie pisać o Michniku, bo przerazi się jego ewentualną śmiercią? Szczerze w to wątpie, wszystko wróci do normy i to będzie świadectwem tej narodowej hipokryzji.
Czas pokaże.

Rozgrzeszeniem nie jest- nikt o tym tak nie napisał i nie taki był cel wyjasniania.

Chodziło mi o to, że tak naprawdę sam Michnik, nie jest odpowiedzialny za wszystko co pojawia się na łamach gazety. On sam niezbyt często do niej pisuje, a stanowisko poczeczególnych redaktorów jest różnie- nie zawsze zgodne z tym jak to piszesz- charakterem. Rozumiem, że w domyśle, charakter to żydowskie cechy Adama Michnika, które uprzedmiotawia w swoich antypolskich wypowiedziach? Faktycznie, kazdy z Wysokich Obrotów, Wysokich Obcasów, Dużego Formatu, redakcji sportowej, dodatku regionalnego, skończywszy na dodatku telewizyjnym, zanim coś napisze, wykonuje telefon do Guru i pyta się, czy może to przejść przez jego osobistą cenzure i pyta się także o to, czy tekst zgadza się z "charakterem" gazety....

Jeśli wszystko czytujesz, to nie wiem czemu nie widzisz różnicy między językiem np. Sakiewicza a Kurskiego?
filipk91 napisał(a):Kooba, zszokowało pozytywnie czy negatywnie?
Ani tak, ani tak. Po prostu zaskoczyły mnie niektóre wypowiedzi. Nie będę się wypowiadać źle o byłym Prezydencie, ale według mnie to był niestety nieodpowiedni człowiek na nieodpowiednim miejscu. I jeśli Jego brat będzie kandydować i (nie daj Boże) wygra, to będzie to dla mnie poważny argument by przemyśleć mój powrót do domu.
Ale to tylko prywatna opinia. Jak mawiają po tej stronie Atlantyku: "Opinions are like ass holes. Everybody has one, and they all stink." Oczko
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
'Racja jest jak dupa - każdy ma swoją' - rodzimy odpowiednik Duży uśmiech
filipk91 napisał(a):Ustawa medialna (tylko diety dla członków KRRiT za odbyte posiedzenia, bez pensji, członkowie musieliby mieć rekomendacje np uczelni wyższych), emerytalna (chciano znieść wcześniejszą emeryturę m. in. dla aktorów, dziennikarzy, nauczycieli).

Powiem Ci, że myślałem, że napiszesz o jakiś poważnych sprawach a nie o popierdółkach (moim zdaniem)... Poza tym doczytaj dowiedz się więcej-bo w ustawie medialnej chodziło tak naprawdę o finansowanie mediów publicznych a nie o jakieś śmieszne dietki. Ustawa emerytalna o której piszesz jest nic nie znacząca dla ogółu społeczeństwa. Nie życzę nikomu pracy nauczyciela do wieku 60/65 lat w obecnych szkołach-jak chciała część sejmu z tego co piszesz. W jakim wieku nauczyciel przechodzi na wcześniejszą emeryturę?-zdaje się, że im więcej pracujesz tym masz ją większą, prawda? W służbach mundurowych też można iść na wcześniejszą emeryturę-ale co z tego? Wiesz jakie to są śmieszne pieniądze jeśli dodatkowo nie pracujesz (mam znajomych w S G)

Naprawdę uważasz to co napisałeś za coś fundamentalnego dla ogółu społeczeństwa?

Ps. Jak chcesz polemizować dalej to na priv, bo robimy offtopic.
A long time ago came a man on a track...
faf123 napisał(a):Jeśli wszystko czytujesz, to nie wiem czemu nie widzisz różnicy między językiem np. Sakiewicza a Kurskiego?

Oczywiscie, ze widze. Tylko ze jesli odrzucimy generalizowanie to nie dojdziemy do zadnych wnioskow i cala ta dyskusja jest jalowa.
You do what you want to
You go your own sweet way...
faf123 napisał(a):Mylisz się jeśli twierdzisz, że nie manifestujesz. Od samego początku, nawet w tym wątku po przeczytaniu kilku zdań mogę stwierdzić to samo co Marek Kondrat o Donaldzie Tusku-czyli: "Aha, to jest jednak inne rozdanie". I kazdy to stwierdzi po przeczytaniu paru postów.
GW kształtuje myśl społeczną- owszem, ma wpływ, ale czy Nasz Dziennik tego nie robi, czy "Rzepa" tego nie robi i czy to nie one nawołują do agresji i mało pohamowanego komentarza aktualnych wydarzeń czy postaci? Czytam wszystkie te gazety, i to GW wydaje mi się pismem o umiarkownym komentarzu, który jest nim sensu stricto, a nie modyfikacją obrażania, oszczerstw, podawania doniesień czy wytworem frustracji jak to bywa w "Rzepie" czy Gazecie Polskiej. (Nie biorę pod uwagę Dziennika Gazety Prawnej, bo od dłuższego czasu traktuje to jako dodatek do Faktu, z mniejszymi zdjęciami i inną czcionką.)
Tak samo, nie rozumiem tego podejscia,że nadal uważa się w Polsce (tzn uważa ten kto tak uważa), że Gazete Wyborczą uzupełnia pisaniem sam jej król Adam Michnik...Jeśli arogancja wychodzi z tej gazety, to faktycznie- raz na tydzien jak już AM coś napisze, to wszystko jest w takim tonie...- trzeba czytać, żeby wiedzieć w jakim oraz trzeba rozumiec, żeby nie zinterpretować wszystkiego negatywnie. A jeśli chodzi o hipokryzję, to po katastrofie samolotu, nie zauważyłem takiej w Gazecie. Nawet u samego Naczelnika Żydokomuny Polsko-Ludowej.

P.S. Z przyjemnością na prv możesz mi opowiedzieć, co tak Cie zabolało w wypowiedzi Naczelnika.

Kolego czytasz "Rz"???-bo ja tak (w pracy ją prenumerujemy). W zeszła środę z GW był na pierwszej stronie protest przeciw pochowaniu LK na Wawelu, podpisany Redakcja-zdaje się, że we środę (chyba że się mylę to przepraszam, aczkolwiek bardzo to prawdopodobne-miałem GW w ręce na stacji benzynowej), w "Rz"-podzielili 1 stroną na pół i był głos za i głos przeciw-czujesz różnicę miedzy tymi gazetami? Często w "Rz" dzielą strony na pół i jest "za i przeciw"
koobaa napisał(a):Ja również zgadzam się z tą wypowiedzią.

Muszę powiedzieć, że dowiedziałem się czegoś z tej dyskusji. Jestem w szoku, że postać, polityka i prezydentura ś.p. Lecha Kaczyńskiego miała tak wielu zagorzałych zwolenników wśród młodych ludzi. Naprawdę nie spodziewałem się tego.

Kooba

To fajnie, że jest wielu młodych ludzi, którzy bardzo mocno się różnią-byle merytorycznie. Być może teraz zacznie się normalna dyskusja w oparciu o fakty a nie o pierdoły. Cieszę się, że wielu młodych zdało sobie sprawę jak nimi manipulowano.

Ja na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad powrotem do Polski i to nie względu na potencjalnego prezydenta (akurat w Polsce ma, de facto, mało do "gadania"). Pogadaj z ludźmi, poczytaj, popytaj i sam oceń Uśmiech

pozdrawiam
Pablo, sugerujesz, że pozostali młodzi są cały czas manipulowani? Nie przesadzajmy. Każdy wyrabia sobie opinię sam na podstawie wielu różnych czynników, takich jak media, środowisko w jakim się obraca czy bagaż doświadczeń jaki wyniósł z domu rodzinnego. Nie można generalizować i mówić, że wszyscy, którzy myślą inaczej są manipulowani. Z tym się nie zgodzę. Zgodzę się natomiast, że dobrze jest, że ludzie mają różne poglądy. Świat byłby nudny gdyby było inaczej.

Co do powrotu do Polski... Czuję się jak na huśtawce. Z jednej strony bardzo chciałbym wrócić i mieszkać godnie w swoim kraju, z drugiej strony - po kilkutygodniowym pobycie zaczyna denerwować mnie byle szczegół, choćby to, że przejście na drugą stronę ulicy to narażenie życia. Ale to już zupełnie inna "bajka" więc nie będę rozwijać tematu Oczko.
Być może moja wypowiedź będzie kontrowersyjna ale jakoś trudno mi w to uwierzyć aby np. moj pobyt na obczyźnie był w jakiś sposób uzależniony od polityków.
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Pablo, 2 mld złotych zaoszczędzonych na emeryturach to jest nic, nie? to czym jest 1000 złotych becikowego, za które tak chwalisz Kaczyńskiego? Dla mnie popierdółką jest becikowe np. Nie będę pisał żadnych priv, nie będę w ogóle kontynuował dyskusji, bo podałem argumenty, które cię nie przekonały, więc o czym mam z tobą dyskutować? Santo subito i wpieriot.

Co do RzP i GW - mamy przecież te wolne media, nie? Jedni mówią tak, inni srak, i jak komuś się coś nie podoba, to może nie kupić. Mogą mieć opinię jaką dusza zapragnie, to jest sprawa gazety, redaktorów. Nie popieram faktów i mitów, faktu, naszego dziennika - jaki wniosek? NIE KUPUJĘ I NIE CZYTAM.
Cytat:Być może moja wypowiedź będzie kontrowersyjna ale jakoś trudno mi w to uwierzyć aby np. moj pobyt na obczyźnie był w jakiś sposób uzależniony od polityków.
Politycy niejako kreują jakość życia obywateli więc nie jest to oczywiście najważniejszy argument, ale nie jest też bez znaczenia.
Proponuję wydzielić odrębny temat np. pt POLITYKA, bo w tym wątku nie dam rady nic sensownego napisać, a pewnie i w nowym też nic, wszak temat główny dotyczył tragedii i żałoby.
Tak- jestem manipulowany! NIe wiem czemu, ale idę do sklepu i kupuje GW- bo ona mi tak nakazała!
Mnie tylko fascynuje pewna rzecz- zajmowanie sie krytyką GW. Czy Wyborcza zajmuje się ciagle pisaniem o "Rzepie"? Pisze w każdym wydaniu o naczelnym z tych gazet? Czy też tak jak niektórzy tu sugeruje, że inne gazety manipulują? Czy Wyborcza umieszcza wiersz pochwalny dla Donalda Tuska? Czy do Wyborczej trafiają dziwnym trafem przecieki z IPNu? Gdyby nie było Wyborczej i Michnika połowa redakcji Rzepy i cała Gazeta Polska nie istniałaby- w końcu o czym mieliby pisać? Rafał Ziemkiewicz zajmowałby się swoimi powieściami o smokach i orkach. A Łysiak skupiłby się tylko na Napoleonie, co mu zręcznie wychodzi.
Poza polityką, nie znam gazety, która ma świetnych dziennikarzy śledczych. Afera z handlem skórami w Łodzi, afery korupcyjne itd. Jest tego pełno.
Czy Rzepa robi akcje ogólnopolskie, które mają taki wpływ na rzeczywstość w Polsce, jak "Rodzić po Ludzku", "Szkoła z Klasą" czy "Polacy oDwagi". Kto nagłaśnił sprawę z Doliną Rospudy? Kto współfinansuje z Rzepy, ciekawe publikacje np. na temat jakiegoś regionu Polski, czy zanikającej tradycji?
Gdybym był człowiekiem chorym z nienawiści, to każdego dnia sięgałbym po Nasz Dziennik czy Rzepe i cieszył sie jak ktoś po kimś niesłusznie "jedzie"- w końcu to taka przyjemność jak się przeczyta mocne słowa...

Zgadzam się ze zdaniem, że mamy wolność słowa i wolność wyboru- nie podoba mi się, to nie kupuje i nie czytam. Ale zdanie, że manipuluje ludźmi...
Nie posiadam własnego mózgu, jak miałem 3 latka, to zobaczyłem czerwony prostokąt i straciłem rozum... Świetny argument
Jambore a czego Ty się spodziwałeś? Prędzej czy później taka dyskusja pewnie by wybuchła skoro zaczeło sie od Wawelu a tutaj jesteśmy podzieleni. Kto wie dokąd nas to zaprowadzi.
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Robson napisał(a):Jambore a czego Ty się spodziwałeś? Prędzej czy później taka dyskusja pewnie by wybuchła skoro zaczeło sie od Wawelu a tutaj jesteśmy podzieleni. Kto wie dokąd nas to zaprowadzi.

Tego właśnie się spodziewałem i chętnie, bardzo chętnie zabiorę głos w sprawie, ale w innym wątku, jezeli się pojawi?
a ja sobie tak patrze i sie nie odzywam
nie bijmy piany
i tak politycy czy z lewej czy z prawej lub ze srodka zrobia swoje
a gazety jak mi cos nie podchodzi nie kupuje nie czytam i koniec a wybieram co mi pasuje
zreszta ja sie nie bede wypowiadal bo i tak kler rzadzi Uśmiech
Robson napisał(a):Być może moja wypowiedź będzie kontrowersyjna ale jakoś trudno mi w to uwierzyć aby np. moj pobyt na obczyźnie był w jakiś sposób uzależniony od polityków.

Mój poniekąd jest. Raz, że żaden z rządów o żadna z opcji politycznych nie dba o los zwykłych obywateli, jedyne o czym myśli to tylko o sobie i swoich układach. Zarówno Tusk jak i ś.p. Kaczyński i cała ta banda aferzystów mam gdzieś to czy młodzi ludzie mają pracę godną swoich kwalifikacji/wykształcenia i czy starzy mają godną emeryturę.

Zaletą mojego życia na obczyźnie jest to, że jestem z dala od polskiej polityki, którą się brzydzę. Nasz wspaniały kraj doprowadził do tego, że musiałem wyjechać za granicę, jednak wierzę, że jeśli tutaj zdobędę odpowiednie wykształcenie to będzie mi łatwiej znaleźć godną pracę w Szkocji niż nawet z doktoratem w Polsce (a sam jestem magistrem Wydziału Prawa i Administracji UG).

Polskiej telewizji w domu nie mamy, co bardzo nas cieszy.

Oczywiście niektórzy z was powiedzą, że zwalam winę na swoją sytuację na innych. Może i tak, ale wyznaję zasadę, że jeśli ty dajesz coś państwu (w tym przypadku np. płacenie podatków) to masz prawo oczekiwać czegoś w zamian. Osobiście na szczęście nie biadoliłem tylko wziąłem sprawy w swoje ręce i szukałem szczęścia w innym kraju. Tutaj rozpoczynam edukację od nowa (pomimo tego że mam 31 lat) z wiara, że mi się uda ułożyć sobie życie zawodowe tutaj.

A co samego Kaczyńskiego? Jestem jednym z tych który na zapadł na 'schizofrenię post-żałobną' po LK i opinii nie zmienię zarówno o nim jak i o jego bandzie (na którą notabene także kiedyś głosowałem wierząc, że coś zmienią). No bo jak mam mieć pozytywną opinię o ludziach, którzy nazywali mnie 'nieudacznikiem' (L. Kaczyński), 'idiotą' (J. Kaczyński), czy 'wykształciuchem' (L. Dorn).

LK prezydentem był co najwyżej miernym.
Bart napisał(a):No kaman, to nie Fakt Uśmiech Zabrzmiało to tak, jakby Wyborcza to tylko kłamała, żydy jedne, polakożercy.

Prawnicy ripostują w takiej sytuacji: "to pan to powiedział". Oczko

Bart napisał(a):Poza tym to, że czyta się Wyborczą, nie oznacza automatycznie, że łyka się wszystko bez mydła.

Bart napisał(a):Proszę olaphie o trochę zrozumienia dla czytelników niesłusznych mediów. Czytać coś nie znaczy od razu być wyznawcą.

Pisałem o tych, którzy łykają bezkrytycznie. Takim łatwo wyprać mózgi (o ile nie wysączyła ich wcześniej ogłupiająca telewizja).

Bart napisał(a):A "prawdy" najczęściej po prostu nie ma. Bo nigdy nie dotrę do wszystkich niezbędnych przesłanek. Pozostają przypuszczenia, a człowiek rozsądny (choćby nawet i czytywał GW) na podstawie przypuszczeń buduje jedynie hipotezy, do których sam odnosi się z rezerwą.

Bart, błagam Cię... To jest właśnie jeden z filarów filozofii promowanej przez nielubiane przeze mnie media. Prawdy nie ma, moralność można wyginać niczym rozgrzany pręt stalowy, patriotyzm jest "łajzowatym" wstecznictwem, itp.