Liczba postów: 1,536
Liczba wątków: 209
Z knopflerowych:
Zespol Raz Dwa Trzy > ballada Pod Niebem
Zespol Radio 24 > nieistniejace juz... polskie dire straits mam na kasetach
Z bluesa:
Zdrowa Woda - dla mnie kapela fajniejsza od Dzemu a na pewno weselsza
http://www.zdrowawoda.art.pl > mp3
Za cgm.pl
Muzyka Zdrowej Wody nawišzuje w pewien sposób do wykonawców i brzmień lat 70. Jest jednak bardziej oddaniem hołdu tamtym czasom niż czerpaniem z ich tradycji muzycznych. Niesie ze sobš sporš dawkę energii i siły, a zarazem uczucia i subtelnoci.
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu
Liczba postów: 578
Liczba wątków: 6
a gdzie można posłuchać tego Radio 24??
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
Liczba postów: 1,536
Liczba wątków: 209
mam na kasecie juz nie istnieja
musze to kiedys zgrac ))
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu
Liczba postów: 153
Liczba wątków: 0
Fajny temacik Ja wieżo po 2 pierwszych odsłuchach goršco polecałbym (tym którzy lubiš co takiego) nowš płytę SBB - New Century. Polubiłem ten zespół całkiem niedawno, byłem dopiero na 1 koncercie, oni zwalajš z nóg. Płyta wietna, ciekawe kompozycje i super brzmienie (producent - Mack, robił m.in. płyty Queen, Deep Purple, Led Zeppelin). No i mała nowa-stara perełka - odwieżona wersja Odlotu, w jęz angielskim, nazwana Carry me away. Co wspaniałego. Miał kto na forum stycznoć z ich muzykš?? Jestem ciekaw
A jutro koncert Józefa Skrzeka solo w lšskim Planetarium ))
Liczba postów: 1,453
Liczba wątków: 44
Ja chcialem polecic dwie wytwornie fantstycznej muzyki. Pewnie dobrze je znacie, ale jesli nie....
Simon and Garfunkel - mysle ze ich muzyka powinna byc bliska knopflerowemu serduchu jakie bije w nas, knopfleriakach Muzyka pelna lagodnosci, opowiadajaca historie rodem z amerykanskich i angielskich ulic, obijajaca sie o melancholie, depresje ale tez euforie i optymizm. Fantastyczny wokal, cudowna harmonia, niezapomniane melodie...KLIMAT. Naprawde - polecam.
Dla wszystkich gitarzystow (i nie tylko ) jazda obowiazkowa - Stevie Ray Vaughan! Fantastyczny bluesman, nieziemski gitarzysta, typowy przedstawiciel starej szkoly bluesa z elementami "modernizmu". Wzor dla wielu gitarzystow bluesowych, ciekawa osobowosc, tragiczna smierc.....Kawal swietnej muzy (PRIDE AND JOY RULLEEEEZZZZZZ).
Poza tym polecam "Ludzi bezdomnych" Zeromskiego, Mistrza i Malgorzate Bulhakova, "Na zachodzie bez zmian" Remarqu'a, "I nie zostalo juz nikogo" (wczesniej 10 malych murzynkow) Agathy Christie, Lolite Nabokova, cala tworzosc Tolkiena, ulice sezamkowa, batoniki snickers crunchers, Pepsi (nie Coca cole! oraz fakty w tvn sponsorowane przez Platforme Obywatelska. Dziekuje
You do what you want to
You go your own sweet way...
a ja polecam norweskš grupę "Vamp". piewajš po norwesku co w rodzaju ciekawej mieszanki rocka z poezja spiewanš... fajnie się tego słucha
Liczba postów: 265
Liczba wątków: 4
z polskich zespołów:
Riverside
Quidam
Liczba postów: 9,591
Liczba wątków: 318
Wiele by polecać ale od czego zaczšć? Pomyle o tym jutro Ale te grupy które wymieniła Trissi rzeczywicie godne polecenia sš Quidam z Emiliš Derkowskš bo teraz to już zupełnie inny zespół jest.
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Liczba postów: 322
Liczba wątków: 3
Cytat:Originally posted by Trissi@Sep 22 2005, 08:59 PM
z polskich zespołów:
Riverside
Quidam
Trissi, do tego zestawu to jeszcze - obowišzkowo - Collage, Satellite, Abraxas, Assal & Zenn (..)
Co pomiędzy jawš a snem. OBE*.
* Out Of Body Experiences
<span style=\'color:gray\'>And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?</span>
Liczba postów: 45
Cytat:Originally posted by BET@Sep 22 2005, 07:44 PM
Dla wszystkich gitarzystow (i nie tylko ) jazda obowiazkowa - Stevie Ray Vaughan! Fantastyczny bluesman, nieziemski gitarzysta, typowy przedstawiciel starej szkoly bluesa z elementami "modernizmu". Wzor dla wielu gitarzystow bluesowych, ciekawa osobowosc, tragiczna smierc.....Kawal swietnej muzy (PRIDE AND JOY RULLEEEEZZZZZZ).
No sorry ale "Little wing" w wykonaniu SRV jest 100 x lepsze
Liczba postów: 45
Jesli chodzi o mniej znany zespol to polecam rodzima kapele: HARLEM - zdecydowanie polecam wielbicielom blues/rock climat (not climax ))) )
Liczba postów: 1,453
Liczba wątków: 44
Cytat:Originally posted by man2strong@Sep 23 2005, 12:44 PM
No sorry ale "Little wing" w wykonaniu SRV jest 100 x lepsze
Tyz prawda
You do what you want to
You go your own sweet way...
Liczba postów: 324
Liczba wątków: 14
A ja polecam Papa Wheelie
Liczba postów: 1,381
Liczba wątków: 31
a sluchaliscie muzyki z filmu RUSH???
miodzio !!!
niach, niach, niach !!
nie tylko dla tygryskow !!
taki honey bunny Eric Clapton
zreszta film tez niczego sobie!
prawie tak dobry jak ulica sezamkowa
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
a czemu niach, niach, niach? :blink: chyba jestem starej daty, ale nie kumam "niachów"
Liczba postów: 1,381
Liczba wątków: 31
wolne tlumaczenie "niachow" :
niach, niach, niach!! = FANTASTYCZNE !!
nie ma sie co martwic o stara date- to chyba raczej mych frazeologizmow nieporadne proby. anyway - niach!! to okrzyk zachwytu co sie zowie!
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Liczba postów: 1,324
Liczba wątków: 25
Soundtrack RUSH to naprawde "mega wypas"-polecam. Polecam tez wszystko co zwiazane z Kabaretem Potem (niestety juz nieistniejacym)
A long time ago came a man on a track...
Liczba postów: 294
Liczba wątków: 21
Dla mnie soundtrackiem wszechczasów jest bezprzecznie "Fortepin" Michaela Nymana. Aż nie moge uwierzyć że na jednej płycie zawrzeć można tyle piękna. Wspaniałem fotepianowe pasaże zapadajšce głęboko nie tylko w pamięci ale przede wszystkim w duszy. Jest to wietny przykład cieżki dwiękowej które istnieje samodzielnie bez koniecznoci połšczenia z obrazem do którego została stworzona.
Co do Nymana to ciekawostka. Otóż wyobracie sobie że przyjechał on do Polski i dał koncert w ... Gdyni z okazji ostatniego PPFF! Tuż pod moim nosem! Ale jak to bywa z dobrymi koncertami w naszej nadwislańskiej rzeczywistoci promocja tego wydarzenia okazała się zerowa. Żeby było mieszniej na ten występ nie możnabyło się dostać gdyż lwiš częć miejsc w kociele (bo występ miał miejsce w kociele oo.Franciszkanów) zajęło buractwo z rzeczonego festiwalu (których podziózł zresztš secjalny autojar z Teatru Muzycznego), którzy pewnie tak się znali na muzyce Nymana jak ja na pilotowaniu Jumbo-Jeta :angry: Na szczęcie na koncert dostała się przypadkiem moja dziewczyna i zgarnęła autograf Mistrza na okładce "Fortepianu"! Mogę sobie tylko wyobrażać jak tam musiało być zwłaszcza gdy mi odpiwiedziała jak cudownie grał. Jakby na potwierdzenie tego że znalazła się tam przypadkowa publicznoć był fakt że w kolejce po autograf ustawiły się aż... 3 osoby. Szkoda że odmówiono wstępu ludziom którzy naprawdę chcieliby posłuchać Muzyki a zamiast nich znalazła się banda bezdusznych fajansiarzy...
Liczba postów: 229
Liczba wątków: 7
Liczba postów: 1,324
Liczba wątków: 25
Witam i od razu zgadzam sie z Patique: soundtrack do "Fortepianu" to jest cos bajecznie pieknego , tak samo jak np. Ennio Morricone "The Mission", dla mnie jednak soundtracikem wszechczasów sš niesmiertelne "Star Wars" Johna Williams. Kazdy soundtrack z pierwszej "trylogi" jest obrazem geniuszu kompozytorskiego pana Williamsa.
"Niech moc bedzie z Wami !!!"
A long time ago came a man on a track...
|