Ankieta: ...wiadomo by?o w 100% ?e w repertuarze nie pojawi si?ani jeden utw? Dire Straits?
Ankieta jest zamknięta.
zdecydowanie tak
86.00%
43 86.00%
waha?bym si? ale tak
8.00%
4 8.00%
raczej nie
4.00%
2 4.00%
zdecydowanie nie
2.00%
1 2.00%
Razem 50 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czy Poszła/poszedłbyœ Na Koncert M K Gdyby...
albo gdzie można kupić piwo poniżej 2 złotych
[Obrazek: dsd6ad.jpg]
[Obrazek: ds25815.jpg]
[Obrazek: ds3cf62.jpg]
[Obrazek: ds4914d.jpg]
Odpowiedz
koleżanka wiek 24 kolega wiek 26
tea
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Igor23@May 18 2008, 01:36 PM
Zrobiłem dzisiaj (...) sondę gdzieœ ok 110 osób
110 binarnie to 3 dziesiętnie, może to jest klucz? Oczko
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Igor23@May 18 2008, 11:52 PM
koleżanka wiek 24 kolega wiek 26
powiem Ci że masz kiepski wynik. Ja kiedyœ w LO będšc zrobiłem sondę to na 30 osób wiedziały cztery osoby. B)
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Mark@May 18 2008, 02:02 PM
jest pewna obsesja . Poszedłbyœ np na koncert Guns N Roses jeœli wiesz że ze starego składu byłby tylko perkusista ? Nie było by ani Slasha ani Axla ? Ja bym wówczas nie poszedł.

W takim razie trzeba bardziej sprecyzować odpowiedŸ A)

mianowicie

[b]czy poszedłbyœ/poszłabyœ na koncert MK wiedzšc że zagra tylko utwory z płyty solowej która akurat nie przypadła Ci do gustu.
[/b]
Oczywiœcie że tak ponieważ KTGC to jedna z moich ukochanych plyt MK. A wiec w zasadzie to pytanie czy ankieta mnie nie dotyczyUśmiech Ale trzymajmy sie realnych możliwoœci. Rzadko jest tak, że artysta wyruszajšc w trasę koncertowš ma w planie odtworzenie płyty w całoœci. Wyjštkami sš wykonawcy z kręgu rocka progresywnego (ale nie tylko) stawiajacy sobie za cel przedstawienie jednej opowieœci (konceptu) od A do Z. Żeby było ciekawiej Mark chyba w ogóle nie przywišzuje do tego żadnej wagi. Po prostu nagrał nowš płytę. Nawet trasa nazywa się tak samo i koniec. Nowa płyta była tylko kolejnym wyzwaniem (powodem) aby znów wyruszyć w œwiat i zaprezentować utwory które jemu i załodze dostarczajš mnóstwo przyjemnoœci i frajdy. Myœle że oni w ogóle się nie przejmujš czy zagrajš dwa czy trzy utwory z najnowszej płyty. To zupełnie inne kategorie. Liczy się dla nich że znów grajš, że znów sš codziennie w innym mieœcie.
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson+May 19 2008, 01:42 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (Robson @ May 19 2008, 01:42 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Mark@May 18 2008, 02:02 PM
jest pewna obsesja . Poszedłbyœ np na koncert Guns N Roses jeœli wiesz że ze starego składu byłby tylko perkusista ? Nie było by ani Slasha ani Axla ? Ja bym wówczas nie poszedł.

W takim razie trzeba bardziej sprecyzować odpowiedŸ A)

mianowicie

[b]czy poszedłbyœ/poszłabyœ na koncert MK wiedzšc że zagra tylko utwory z płyty solowej która akurat nie przypadła Ci do gustu.
[/b]
Oczywiœcie że tak ponieważ KTGC to jedna z moich ukochanych plyt MK. A wiec w zasadzie to pytanie czy ankieta mnie nie dotyczyUśmiech [/b][/quote]
Brawo Robert, widzę że jesteœmy podobnego zdania Duży uśmiech
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@May 19 2008, 02:42 PM
Żeby było ciekawiej Mark chyba w ogóle nie przywišzuje do tego żadnej wagi. Po prostu nagrał nowš płytę. Nawet trasa nazywa się tak samo i koniec. Nowa płyta była tylko kolejnym wyzwaniem (powodem) aby znów wyruszyć w œwiat i zaprezentować utwory które jemu i załodze dostarczajš mnóstwo przyjemnoœci i frajdy. Myœle że oni w ogóle się nie przejmujš czy zagrajš dwa czy trzy utwory z najnowszej płyty. To zupełnie inne kategorie. Liczy się dla nich że znów grajš, że znów sš codziennie w innym mieœcie.
Robson w 100 % racje. Mark gra dla przyjemnoœci - to co lubi on i cały zespół.
Odpowiedz
więc ankieta tak na dobrš sprawę jest bezcelowa i niepotrzebnie jš ktoœ założył. Nie było koncertu Marka bez utworu z Dire Straits.
Odpowiedz
Dlaczego? Sporo osób się wypowiedzialo i jakiœ tam obraz mamy. Jednak zdefiniowana przez Kubę bardziej do mnie przemawia czyli w swym pierwotnym zalożeniu. Œwiadomoœć że nie byloby utworów DS na koncercie MK nie przeszkodziłaby mi aby pójœć na taki koncert i w pełni się nim cieszyć Uśmiech
Odpowiedz
obraz ?

hmm raczej upodobania do DS lub MK. Jak ktoœ dopiero zaczyna przygodę z DS to piosenki MK - solo mogš do niego od razu nie trafić. MK i DS to trochę inny kunszt.
Odpowiedz
A jakie były Twoje oczekiwania. To nie obraz? PrzeœledŸ uważnie ile osób wypowiedziało się ZA a ile PRZECIW i jakiœ obraz będziesz miał.
Odpowiedz
Witam A ja to widzę tak ktos kto zaczyna przygode z Dire Straits i Knopflerem na samym poczatku może byc zawiedziony solowš twórczoœciš Marka gdyż to troszeczkę inny Mark niż w Dire Straits lecz po dłuższym zainteresowaniu jego twórczoœcia bedzie sięgał także po płyty solowe ( wiem to z własnego doœwiadczenia ) kiedyœ np. na poczatku gdy przesłuchałem The Ragpicker's Dream to myœlałem lipa a teraz nie ma dnia żeby z tej płyty nie poszło Why aye man czy hill Farmer Blues Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Mark@May 20 2008, 04:15 PM
więc ankieta tak na dobrš sprawę jest bezcelowa i niepotrzebnie jš ktoœ założył. Nie było koncertu Marka bez utworu z Dire Straits.
To ja jš założyłem Mark i wbrew pozorom (i Twoim obawom) spełniła moje oczewiania. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi Oczko.
To że nie było koncertu Marka bez DS, nie oznacza, że nie możemy sobie pogdybać. Taki koncert to kwestia czasu, moim zdaniem.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
I chyba możemy przypuszczać, że nawet przy repertuarze pochodzšcym wyłšczne z solowej twórczoœci Marka, na sali nie byłoby pustych miejsc !
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by koobaa+May 22 2008, 02:29 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (koobaa @ May 22 2008, 02:29 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-Mark@May 20 2008, 04:15 PM
Nie było koncertu Marka bez utworu z Dire Straits.
To że nie było koncertu Marka bez DS, nie oznacza, że nie możemy sobie pogdybać. Taki koncert to kwestia czasu, moim zdaniem. [/b][/quote]
Myœlę, że jednak nie będzie takiego koncertu, na którym nie zabrzmiałby choć jeden z kawałków DS. Nawet kiedy na scenę wychodzili TNH w setliœcie były np. "Water Of Love", czy "Why Worry".
Co nie zmienia faktu, że GDYBY taki koncert miał się odbyć, kupiłbym na niego bilet bez dwóch zdań. Uśmiech
Odpowiedz
Dobre na zamknięcie tematu:
zespół Dire Straits nie jest mi tak naprawdę do niczego potrzebny. Płyty „Sailing To Philadelphia” i „The Ragpicker’s Dream” zawierajš dokładnie takš muzykę, jakš nagrywałem i nagrywałbym dziœ z Dire Straits. Wiem, że niektórzy mówiš: „To nie to samo”. Ale różnica sprowadza się do szyldu, naprawdę.
http://terazrock.pl/interview.php?InterviewId=14
W zasadzie mogę powiedzieć: a nie mówiłam? Oczko
We'll make it to

Odpowiedz
Zawsze powtarzam że to bardzo ważne słowa Marka Knopflera. Warto o nich pamiętać.
Odpowiedz
Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum Uśmiech. Zaznaczyłem pierwszš odpowiedŸ i dodam, że zanim słuchałem solowych albumów Marka, dokładnie poznałem całš dyskografię DS (może oprócz pierwszego albumu, do którego dotarłem póŸno). Teraz częœciej słucham Marka solo i jak wielu innych fanów nie widzę większego sensu w rozdzielaniu jego twórczoœci na okresy 1978-1993 oraz póŸniejszy.
Odpowiedz
Myœlę, że każdy prawdziwy fan MK bez zastanowienia wybrałby się na taki koncert. Ja na 100% Uśmiech Jednakże zupełnie nie przeszkadzajš mi utwory DS, a nawet bardzo się cieszę, że sš i np. mnie osobiœcie brakowało np. MfN w obecnej trasie.

Chciałbym jednak zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Ania_M przytoczyła cytat Marka jako dobre zakończenie tematu. Ja jak najbardziej zgadzam się z tym co zostało powiedziane (trudno się nie zgodzić z słowami samego Mistrza Uśmiech ) Jednakże istnieje liczna grupa fanów całego DS, a nie samego Marka. Oczywiœcie jako lider tej formacji jest on do tej pory słuchany przez jednych i drugich, ale na koncerty cišgnie ich zawsze twórczoœć DS. Dlatego zmiana szyldu niesie ze sobš istotne konsekwencje. Dla przykładu: ( Jak pisałem jestem wykładowcš akademickim więc przykłady sš mi niezbędne Oczko ) WeŸmy motoryzację i trzy samochody Toyota Aygo, Citroen C1 i Peugeot 107 wszystkie sš identyczne z wyglšdu (drobne zmiany kosmetyczne) ale co ważniejsze wszystkie sš na częœciach Toyoty, otwieramy maskę Citroena, a w œrodku same znaczki Toyota. Mimo tego klienci sš bardzo podzieleni. Analogicznie jest z DS mimo, że to Knopfler jest silnikiem DS i on sam się nie zmienił to szyld ma ogromne znaczenie. Dlatego uważam, że mimo wszystko powinno się pozwolić na podział twórczoœci Marka na przynajmniej dwa okresy i jest to jak najbardziej naturalne.

Na zakończenie zadam inne pytanie. Zastanówcie się nie nad tym czy wypaliłby koncert solowy Marka, tylko nad tym co by było gdyby (zaznaczam, że to czysto fantastyczna sytuacja) gdyby Knopfler zagrał obecnie koncert składajšcy się tylko z piosenek DS? Czy byłby taki BUM!, że nie starczyło by dni na koncerty? A może sytuacja byłaby dokładnie odwrotna? Może jest również wielu, którzy DS nie lubiš? Ja myœlę, że przyszliby dokładnie ci sami fani Kochajšcy muzykę Knopflera, jedni by może zrezygnowali inni by się odważyli. Dlatego obecnie najlepszym rozwišzaniem jest granie przez Marka SWOJEJ muzyki, nie ma znaczenia czy to będzie utwór DS czy MK.
Odpowiedz
Postol, myœlę, że po pierwsze troszkę niefortunnie wyszło Ci zdanie:
Cytat:każdy[b] prawdziwy fan MK bez zastanowienia wybrałby się na taki koncert[/b]
bo czy rzeczywiœcie szczeroœć miłoœci do muzyki należy rozpatrywać w kategorii "idę na koncert więc jestem prawdziwym fanem, nie idę, więc nie jestem"? Ja zrozumiałam, co masz na myœli, ale ktoœ mógłby niechcšcy zrozumieć to nieopatrznie Uśmiech

Co do Twojego pytania
Cytat:czy wypaliłby koncert solowy Marka, tylko nad tym co by było gdyby (zaznaczam, że to czysto fantastyczna sytuacja) gdyby Knopfler zagrał obecnie koncert składajšcy się tylko z piosenek DS?
to wydaje mi się że wypaliłby w 100%. Jest przecież mnóstwo ludzi, który nie tolerujš Knopflera jako solowego artystę, za to DS jak najbardziej, więc myœlę, że byłby wielki bum widowni - nie tylko osób które znajš całš twórczoœć Marka, ale zwolenników tylko i wyłšcznie Dire Straits. Na taki koncert, pozwolę sobie przypuœcić, bilety rozeszłyby się szybko - właœnie z powodu cišgle żywego ducha DS Oczko
We'll make it to

Odpowiedz