Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ksišżka O Ds/mk
Już od dawna marzy mi się rzetelnie i profesjonalnie wydana ksišżka o dIRE sTRAITS łšcznie z solowš karierš Marka Knopflera. Temat na naszym forum ucichł a chciałbym go trochę wskrzesić. Sporo wiemy o naszym ulubionym Artyœcie (internet zrobił swoje) ale czyż nie byłaby to frajda wejœć do księgarni i nabyć sobie solidnš biografię Marka Knopflera? Uśmiech Usystematyzowanš, z datami i w porzšdku chronologicznym. To czego mi brakuje a co mogłoby się znaleŸć w takiej pozycji to np. okolicznoœci miejsca i czasu jak doszło do współpracy Marka Knopflera np. z Joan Armatrading itd. Ania ostatnio wspominała o tym jak była na koncercie Joan A. i tak sobie pomyslałem, że niewiele wiemy jak do takiej współpracy dochodziło na przestrzeni lat a jak wiemy podobnych kolaboracji Oczko pana Marka z innymi artystami nie sposób policzyć na palcach dwóch ršk Uśmiech To tylko przykład. W takiej biografii widziałbym również okolicznoœci i inspiracje jakie towarzyszyły MK w pisaniu piosenek na swoje płyty. Dyskografia, okładki plyt, pełne składy, może jakieœ unikalne zdjęcia...? Czasami po głowie chodzi mi pomysł ale nie wiem jak to wyglšda z perspektywy naszego rynku wydawniczego, praw autorskich itd. i czy to w ogóle możliwe aby przetłumaczyć na nasz język ksišżkę(i) która(e) już została(y) wydana(e) http://www.knopfler.net/ w linku: library/books. Niestety nie posiadam ani jednej z zamieszczonych pozycji ale wiem, że Pablosan ma jednš z nich, ale to też nie sš najnowsze pozycje bo historia kończy się na polowie lat 90. Idealnie by było gdyby powstała ksišżka napisana przez fanów. Znacie lepszych niż MY SAMI? Ja nie Uśmiech Ale to chyba też nie takie proste. Trzeba sie temu oddać bez reszty i poœwiecić. Ale z drugiej strony nie opuszcza mnie przeœwiadczenie że wspólnymi siłami stworzylibysmy dzieło. Serio Uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Ten temat również u mnie rozbudzał zawsze wyobraŸnię i też chciałbym zobaczyć profesjonalne wydawnictwo obejmujšce całš twórczoœć MK. Powiem szczerze, bardzo chciałbym uczestniczyć w tworzeniu takiego dzieła, przyłożyć choć małš cegiełkę. Jednak ogrom tematu, mnogoœć faktów, dat i okolicznoœci, sprawia, że przedsięwzięcie jest dużym wyzwaniem. Jeœli miałaby być to pozycja rzetelna (a przecież o innš nie chodzi) potrzeba by naprawdę dobrego Ÿródła, które dostarczyłoby właœnie tego typu informacje, o których wspomina Robson, a o których bardzo mało wiemy. Bioršc pod uwagę podejœcie samego Marka do tego tematu, sprawa przedstawia sie naprawdę trudno. On nie jest kimœ komu zależy na tego typu pozycji (w przeciwieństwie do np. Stinga, który sam takowš napisał, lub innych artystów, którzy chętnie udostępniajš informacje na swój temat) co sprawia, że strasznie trudno jest dotrzeć do szczegółów które nie sš powszechnie znane. Z kolei dotrzeć do ludzi którzy dużo wiedzš (Ed Bicknell, Paul Crockford, członkowie zespołu, etc) nie jest łatwo, a nawet jeœli się dotrze - odpowiadajš raczej lakonicznie i często nieprecyzyjnie. Reasumujšc - jeœli sam Mark, bšdŸ ludzie z jego otoczenia nie będš sprzyjać takiemu pomysłowi - moim zdaniem nigdy nie otrzymamy takiej bardzo rzetelnej pozycji. Nie wszystko można znaleŸć w internecie, a i to co się tam znajduje nie zawsze jest niestety prawdš. Oczywiœcie można podjšć się próby stworzenia jak najdokładniejszego opracowania i póŸniej próbowac pytać otoczenie MK o brakujšce luki. Jeœli chodzi o tłumaczenie to zapewne jest to możliwe, choć też przyznam że nie orientuję się w kwestiach praw autorskich etc. Wiele z istniejšcych opracowań nie jest zbyt dokładnych - w tym nieautoryzowana biografia MK napisana przez Miles'a Palmera, więc tłumaczenie niekoniecznie może być dobrym rozwišzaniem Oczko. W każdym razie, bardzo chciałbym uczestniczyć w przedsięwzięciu "Dobra ksišżka o DS/MK"
Roberto - wpisz mnie na listę 'redaktorów - pomagaczy' Oczko
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
ja takze nie mialabym nic przeciwko tej lekturze Uśmiech tym bardziej, ze placza mi sie te wszystkie wiadomosci na jego temat :wacko: w sumie to dziwie sie Markowi, 'dusza marzyciela-filozofa', 'garb doswiadczen', wyksztalcenie dzinnikarskie, a nie uporal sie do tej pory z przeszloscia Oczko ja wszystko rozumiem- wole tworzenia, pisania, komponowania, a ostatnio spiewania Oczko Uśmiech ale przeciez czas potrafi wiele rzeczy puscic w niepamiec- na niekorzysc fanow rzecz jasna :unsure: no i te pamietniki Doktora Fletcher'a- nie musialby sie Marek martwic o dokumentacje graficzna Oczko

tymczasem doszukalam sie kiedys przy okazji innego watku ksiazki Mike'a Oldfield'a i kosztowala 42 funciaki na amazonie- jeszcze tam jest Oczko ale wydawalo mi sie to cena zbyt wygorowana tym bardziej, ze za te same pieniazki mozna sobie poleciec poponad chmurami z Birmingham do Amsterdamu na przyklad Oczko Duży uśmiech ... jesli jestem w bledzie i warto za ta pozycje dac kazda cene- niech mnie ktos poprawi Oczko
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Odpowiedz
Warto Ania warto Oczko Ale nawet i w ksišżce Oldfielda sprawa np. Contributions zostala potrakowana na zasadzie wypominek że Mark współpracował z różnymi wykonawcami i nawet nie sš wymienieni wszyscy od 1979 do 1984 roku bo na tym rocznku ta ksiazka się kończy. Potem jest uzupełnienie polskie bardzo suche i po macoszemu. Nawet wizualnej dyskografii nie ma oprócz paru fotek a inne pozycje wydane przez Wydawnictwo "Rock Serwis" takowe miało. Dla mnie duży niedosyt. Ale oczywiœcie warto Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by koobaa@Feb 28 2007, 09:06 PM
Powiem szczerze, bardzo chciałbym uczestniczyć w tworzeniu takiego dzieła, przyłożyć choć małš cegiełkę.
Koobaa---> Warszawa/ kulisy Sali Kongresowej/biel+czerwien tudziez struny, kolki itd./uscisk dloni- slowem, sam jestes cegielka Oczko Szczęśliwy

Robson---> ten bilet to w obie strony juz jest Duży uśmiech a wracajac do ksiazki- jak zobaczylam cene to stwierdzilam, ze niestety bedzie musiala sobie poczekac. pocieszala mnie mysl, ze przeciez wszystkiego dowiem sie badz wypytam tutaj w forumowie-knopflerowie Uśmiech wasza wiedza imponuje mi bowiem z dnia na dzien coraz bardziej Uśmiech jestescie WIELCY!!! Wywracanie oczami nie tylko pod wzgledem statystycznym Oczko Uśmiech
poza tym jak tylko wroce do Krakowa to sobie ja pozycze od grzegorza Oczko Duży uśmiech
Odpowiedz
Fajny pomysł z tš ksišżkš! Z jednej strony byłoby to potrzebne: niemalże encylkopedyczna dokładnoœć, zebranie wszystkich dostępnych i sprawdzonych faktów z życia Marka, jednym słowem - poziom co najmniej pracy magisterskiej. Ale obawam się, że przeczyta to naprawdę garstka fanów.
Wyobrażałbym to sobie bardziej prosto, w oparciu o to, co Mark wydał oficjalnie: więc super pomysł Robsona: teksty z wszystkich płyt DS i MK, z polskim tłumaczeniem, informacjš o inspiracji, tle powstania utworu. Do tego fragmenty wywiadów z Markiem ( jak ten, niedawno opracowany przez Koobe!Oczko recenzje płyt (np.z naszego forum), ważniejsze wydarzenia z życia Marka, zdjęcia. Myœle, że w ten sposób ksišżka mogłaby trafić do wiekszego grona odbiorców, nie byłaby tak hermetyczna w swoim przesłaniu.
Nie wyobrażam bardziej kompetentnych ludzi do napisania tego dzieła, jak autorów pierwszych dwu postów w tym temacie!!!
(Oczywiœcie też chciałbym jakoœ przyczynić się do powstania ksišżki o M.K.)
Odpowiedz
Nie wiem czy w takiej ksišżce starczyło by miejsca dla wywiadów czy recenzji Uśmiech ale rzetelne omówienie muzycznej twórczoœci MK szczerze Nam się należy. Ania wspomina, że aż dziw że Mark nie zechciał się do tej pory uporać z przeszłoœciš Oczko Nie łudzę się. Nie zrobi tego. Jest z natury leniwy Uśmiech Uwielbia czytać ale żeby sam chwycił za pióro? Oj nie sšdzę Uśmiech Na szczęœcie co innego muzyka. I z Jego strony to musi Nam wystarczyć. A skoro mamy "Sułtanow Swingu" to może przynajmniej opisanie solowej tworczoœci kiedyœ otrzymamy. W to chce wierzyć Oczko
Odpowiedz
Od kilku dni przypatruję się tematowi Robsona i marzę..... jakby ta ksišzka miała wyglšdać i jakie treœci zawierać. Moja wiedza o Marku w porownaniu z autorami postów wyżej jest znikoma, ale też chcialbym coœ włozyć do tej ksišzki...... myslę, że na poczštek wesprze duchowo pomysłodawcę.
ROBSONIE !!!!!!!!! do Ciebie nalezy pierwszy krok.
We are the sultans of swing...
Odpowiedz
No to ja spieszę donieœć, że ekipa "Teraz Rocka" bšknęła coœ o wkładce DS na trzydziestolecie :] Trzeba będzie przeczytać, ale tym razem zapewne po to, by poprawić błędy i uzupełnić luki Duży uśmiech
Odpowiedz
wkladka o dire straits byla juz kiedys w tylko rocku

tak samo jak ksiazka o dire straits polska i zagraniczna .... wiec co zrobic zeby sie nie powtarzac ?

w legendach gitary jest opisany styl gry. wzmacniacze gitary...

wlasciwie tylko o marku ....
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
wkladka o dire straits byla juz kiedys w tylko rocku

tak samo jak ksiazka o dire straits polska i zagraniczna .... wiec co zrobic zeby sie nie powtarzac ?

w legendach gitary jest opisany styl gry. wzmacniacze gitary...

wlasciwie tylko o marku ....

ps mam stara ksiazke o dylanie - musze doczytac co tam pisza o tej slynnej nocy Uśmiech
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Właœnie Marti, co tu zrobić żeby się nie powtarzać... Duży uśmiech Duży uśmiech Duży uśmiech
Odpowiedz
Duży uśmiech o kurcze heh
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Pewne rzeczy mogš (a nawet muszš) się powtarzać, tego się nie da uniknšć. Tu raczej chodzi o rzetelne podejœcie do sprawy, szczególnie jeœli chodzi o solowš częœć kariery MK. Niebawem bilans regularnych albumów studyjnych wydanych przed 1991 i po - wyrówna się, a jak dotšd nie ma takiej pozycji która obejmowała by lata 1993 - teraz.
Odpowiedz
Ciekawe czy Wieœki W. Uśmiech z "Teraz Rocka" myœlš o debiucie płytowym DS czy może bardziej o poczštku historii naszego ulubionego zespołu. Bo jeœli to drugie to wkładkę powinniœmy otrzymać w tym rocku Oczko

ps. napisałem tekst do rubryki "Gdzie oni sš" jak przeœlę może wydrukujš? Uśmiech
Odpowiedz
Myœlę, że debiutancki album wyznacza datę od której zespół zaistniał w œwiecie muzycznym, więc za poczštek legendy w naszym przypadku, pewnie uchodzi rok 1978. Ale my wiemy, że w Farrer House Muzyka grała już dużo wczeœniej Oczko.

Robert, co to za rubryka? (sorry, zupełnie wypadłem juz z rytmu i dawno nie czytałem tego magazynu w obecnej jego formie). Rozumiem, że napisałeœ coœ o NAW? Oczko Koniecznie chcielibyœmy przeczytać, niezależnie od tego czy 'wieœki' wydrukujš czy nie Język
Odpowiedz
Oczywiœcie Kuba że chodzi o NAW Uśmiech Inny zespół nie wchodził nigdy w rachubę Oczko Swego czasu (ostatnio rzadziej) była taka rubryka Gdzie oni sa? w której opisywane były losy muzyków ważnych zespołów (co się działo z nimi po rozwišzaniu macierzystych grup, czy kontynuowali kariere solowš, czy poœwięcili sie czemuœ zupełnie innemu itd.) I zawsze brakowało mi rysu historycznego DS więc zaproponowałem aby pomyœleli o tym. Ale widać nie pomyœleli Oczko więc postanowiłem że sam się za to zabiorę. Ta rubryka ma swoje ograniczenia a jak już się rozpisałem to pomyœlałem, kurcze muszę to chyba jakoœ bardziej zawężyć i jeszcze bardziej streœcić Uśmiech Ale pewnie i tak swojš korekcję narzucš same Wieœki gdyby chcieli wydrukować a ja gdybym chciał przesłać Uśmiech

ps. na pewno to uczynię ale czekam na odp. czy majš w planach aby ta rubryka ponowanie zagoœciła na łamach "Teraz Rocka"
Odpowiedz
Super Roberto! Œwietny pomysł Oczko. Wiesz, to my poprosimy o wersję nieokrojonš Oczko.
Odpowiedz
Uśmiech Ale to bardzo dobrze przez Nas znana opowieœć Kuba. Wszyscy dobrze wiemy co działo i dzieje się po latach 1991-93 z Markiem Knopflerem i resztš muzyków. Natomniast dla czytelników "Teraz Rocka" którzy nie majš takiego bzika jak ja i My to byłaby myœlę cenna i ciekawa wiedza Uśmiech
Odpowiedz
nie zaszkodzi jej sobie utrwalic Oczko
Odpowiedz