![]() |
|
Ksišżka O Ds/mk - Wersja do druku +- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl) +-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Knopflerowo (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Ksišżka O Ds/mk (/showthread.php?tid=586) |
Ksišżka O Ds/mk - Robson - 28.02.2007 Już od dawna marzy mi się rzetelnie i profesjonalnie wydana ksišżka o dIRE sTRAITS łšcznie z solowš karierš Marka Knopflera. Temat na naszym forum ucichł a chciałbym go trochę wskrzesić. Sporo wiemy o naszym ulubionym Artycie (internet zrobił swoje) ale czyż nie byłaby to frajda wejć do księgarni i nabyć sobie solidnš biografię Marka Knopflera? Usystematyzowanš, z datami i w porzšdku chronologicznym. To czego mi brakuje a co mogłoby się znaleć w takiej pozycji to np. okolicznoci miejsca i czasu jak doszło do współpracy Marka Knopflera np. z Joan Armatrading itd. Ania ostatnio wspominała o tym jak była na koncercie Joan A. i tak sobie pomyslałem, że niewiele wiemy jak do takiej współpracy dochodziło na przestrzeni lat a jak wiemy podobnych kolaboracji pana Marka z innymi artystami nie sposób policzyć na palcach dwóch ršk To tylko przykład. W takiej biografii widziałbym również okolicznoci i inspiracje jakie towarzyszyły MK w pisaniu piosenek na swoje płyty. Dyskografia, okładki plyt, pełne składy, może jakie unikalne zdjęcia...? Czasami po głowie chodzi mi pomysł ale nie wiem jak to wyglšda z perspektywy naszego rynku wydawniczego, praw autorskich itd. i czy to w ogóle możliwe aby przetłumaczyć na nasz język ksišżkę(i) która(e) już została(y) wydana(e) http://www.knopfler.net/ w linku: library/books. Niestety nie posiadam ani jednej z zamieszczonych pozycji ale wiem, że Pablosan ma jednš z nich, ale to też nie sš najnowsze pozycje bo historia kończy się na polowie lat 90. Idealnie by było gdyby powstała ksišżka napisana przez fanów. Znacie lepszych niż MY SAMI? Ja nie Ale to chyba też nie takie proste. Trzeba sie temu oddać bez reszty i powiecić. Ale z drugiej strony nie opuszcza mnie przewiadczenie że wspólnymi siłami stworzylibysmy dzieło. Serio
Ksišżka O Ds/mk - koobaa - 28.02.2007 Ten temat również u mnie rozbudzał zawsze wyobranię i też chciałbym zobaczyć profesjonalne wydawnictwo obejmujšce całš twórczoć MK. Powiem szczerze, bardzo chciałbym uczestniczyć w tworzeniu takiego dzieła, przyłożyć choć małš cegiełkę. Jednak ogrom tematu, mnogoć faktów, dat i okolicznoci, sprawia, że przedsięwzięcie jest dużym wyzwaniem. Jeli miałaby być to pozycja rzetelna (a przecież o innš nie chodzi) potrzeba by naprawdę dobrego ródła, które dostarczyłoby włanie tego typu informacje, o których wspomina Robson, a o których bardzo mało wiemy. Bioršc pod uwagę podejcie samego Marka do tego tematu, sprawa przedstawia sie naprawdę trudno. On nie jest kim komu zależy na tego typu pozycji (w przeciwieństwie do np. Stinga, który sam takowš napisał, lub innych artystów, którzy chętnie udostępniajš informacje na swój temat) co sprawia, że strasznie trudno jest dotrzeć do szczegółów które nie sš powszechnie znane. Z kolei dotrzeć do ludzi którzy dużo wiedzš (Ed Bicknell, Paul Crockford, członkowie zespołu, etc) nie jest łatwo, a nawet jeli się dotrze - odpowiadajš raczej lakonicznie i często nieprecyzyjnie. Reasumujšc - jeli sam Mark, bšd ludzie z jego otoczenia nie będš sprzyjać takiemu pomysłowi - moim zdaniem nigdy nie otrzymamy takiej bardzo rzetelnej pozycji. Nie wszystko można znaleć w internecie, a i to co się tam znajduje nie zawsze jest niestety prawdš. Oczywicie można podjšć się próby stworzenia jak najdokładniejszego opracowania i póniej próbowac pytać otoczenie MK o brakujšce luki. Jeli chodzi o tłumaczenie to zapewne jest to możliwe, choć też przyznam że nie orientuję się w kwestiach praw autorskich etc. Wiele z istniejšcych opracowań nie jest zbyt dokładnych - w tym nieautoryzowana biografia MK napisana przez Miles'a Palmera, więc tłumaczenie niekoniecznie może być dobrym rozwišzaniem . W każdym razie, bardzo chciałbym uczestniczyć w przedsięwzięciu "Dobra ksišżka o DS/MK" Roberto - wpisz mnie na listę 'redaktorów - pomagaczy'
Ksišżka O Ds/mk - ania - 28.02.2007 ja takze nie mialabym nic przeciwko tej lekturze tym bardziej, ze placza mi sie te wszystkie wiadomosci na jego temat :wacko: w sumie to dziwie sie Markowi, 'dusza marzyciela-filozofa', 'garb doswiadczen', wyksztalcenie dzinnikarskie, a nie uporal sie do tej pory z przeszloscia ja wszystko rozumiem- wole tworzenia, pisania, komponowania, a ostatnio spiewania ale przeciez czas potrafi wiele rzeczy puscic w niepamiec- na niekorzysc fanow rzecz jasna :unsure: no i te pamietniki Doktora Fletcher'a- nie musialby sie Marek martwic o dokumentacje graficzna tymczasem doszukalam sie kiedys przy okazji innego watku ksiazki Mike'a Oldfield'a i kosztowala 42 funciaki na amazonie- jeszcze tam jest ale wydawalo mi sie to cena zbyt wygorowana tym bardziej, ze za te same pieniazki mozna sobie poleciec poponad chmurami z Birmingham do Amsterdamu na przyklad ... jesli jestem w bledzie i warto za ta pozycje dac kazda cene- niech mnie ktos poprawi
Ksišżka O Ds/mk - Robson - 01.03.2007 Warto Ania warto Ale nawet i w ksišżce Oldfielda sprawa np. Contributions zostala potrakowana na zasadzie wypominek że Mark współpracował z różnymi wykonawcami i nawet nie sš wymienieni wszyscy od 1979 do 1984 roku bo na tym rocznku ta ksiazka się kończy. Potem jest uzupełnienie polskie bardzo suche i po macoszemu. Nawet wizualnej dyskografii nie ma oprócz paru fotek a inne pozycje wydane przez Wydawnictwo "Rock Serwis" takowe miało. Dla mnie duży niedosyt. Ale oczywicie warto
Ksišżka O Ds/mk - ania - 01.03.2007 Cytat:Originally posted by koobaa@Feb 28 2007, 09:06 PMKoobaa---> Warszawa/ kulisy Sali Kongresowej/biel+czerwien tudziez struny, kolki itd./uscisk dloni- slowem, sam jestes cegielka Robson---> ten bilet to w obie strony juz jest a wracajac do ksiazki- jak zobaczylam cene to stwierdzilam, ze niestety bedzie musiala sobie poczekac. pocieszala mnie mysl, ze przeciez wszystkiego dowiem sie badz wypytam tutaj w forumowie-knopflerowie wasza wiedza imponuje mi bowiem z dnia na dzien coraz bardziej jestescie WIELCY!!! nie tylko pod wzgledem statystycznym poza tym jak tylko wroce do Krakowa to sobie ja pozycze od grzegorza
Ksišżka O Ds/mk - dziadek - 02.03.2007 Fajny pomysł z tš ksišżkš! Z jednej strony byłoby to potrzebne: niemalże encylkopedyczna dokładnoć, zebranie wszystkich dostępnych i sprawdzonych faktów z życia Marka, jednym słowem - poziom co najmniej pracy magisterskiej. Ale obawam się, że przeczyta to naprawdę garstka fanów. Wyobrażałbym to sobie bardziej prosto, w oparciu o to, co Mark wydał oficjalnie: więc super pomysł Robsona: teksty z wszystkich płyt DS i MK, z polskim tłumaczeniem, informacjš o inspiracji, tle powstania utworu. Do tego fragmenty wywiadów z Markiem ( jak ten, niedawno opracowany przez Koobe! recenzje płyt (np.z naszego forum), ważniejsze wydarzenia z życia Marka, zdjęcia. Myle, że w ten sposób ksišżka mogłaby trafić do wiekszego grona odbiorców, nie byłaby tak hermetyczna w swoim przesłaniu.Nie wyobrażam bardziej kompetentnych ludzi do napisania tego dzieła, jak autorów pierwszych dwu postów w tym temacie!!! (Oczywicie też chciałbym jako przyczynić się do powstania ksišżki o M.K.) Ksišżka O Ds/mk - Robson - 03.03.2007 Nie wiem czy w takiej ksišżce starczyło by miejsca dla wywiadów czy recenzji ale rzetelne omówienie muzycznej twórczoci MK szczerze Nam się należy. Ania wspomina, że aż dziw że Mark nie zechciał się do tej pory uporać z przeszłociš Nie łudzę się. Nie zrobi tego. Jest z natury leniwy Uwielbia czytać ale żeby sam chwycił za pióro? Oj nie sšdzę Na szczęcie co innego muzyka. I z Jego strony to musi Nam wystarczyć. A skoro mamy "Sułtanow Swingu" to może przynajmniej opisanie solowej tworczoci kiedy otrzymamy. W to chce wierzyć
Ksišżka O Ds/mk - Andrzej - 03.03.2007 Od kilku dni przypatruję się tematowi Robsona i marzę..... jakby ta ksišzka miała wyglšdać i jakie treci zawierać. Moja wiedza o Marku w porownaniu z autorami postów wyżej jest znikoma, ale też chcialbym co włozyć do tej ksišzki...... myslę, że na poczštek wesprze duchowo pomysłodawcę. ROBSONIE !!!!!!!!! do Ciebie nalezy pierwszy krok. Ksišżka O Ds/mk - Bart - 03.03.2007 No to ja spieszę donieć, że ekipa "Teraz Rocka" bšknęła co o wkładce DS na trzydziestolecie :] Trzeba będzie przeczytać, ale tym razem zapewne po to, by poprawić błędy i uzupełnić luki
Ksišżka O Ds/mk - MARTINEZ - 04.03.2007 wkladka o dire straits byla juz kiedys w tylko rocku tak samo jak ksiazka o dire straits polska i zagraniczna .... wiec co zrobic zeby sie nie powtarzac ? w legendach gitary jest opisany styl gry. wzmacniacze gitary... wlasciwie tylko o marku .... Ksišżka O Ds/mk - MARTINEZ - 04.03.2007 wkladka o dire straits byla juz kiedys w tylko rocku tak samo jak ksiazka o dire straits polska i zagraniczna .... wiec co zrobic zeby sie nie powtarzac ? w legendach gitary jest opisany styl gry. wzmacniacze gitary... wlasciwie tylko o marku .... ps mam stara ksiazke o dylanie - musze doczytac co tam pisza o tej slynnej nocy
Ksišżka O Ds/mk - Bart - 04.03.2007 Włanie Marti, co tu zrobić żeby się nie powtarzać...
Ksišżka O Ds/mk - MARTINEZ - 04.03.2007 o kurcze heh
Ksišżka O Ds/mk - koobaa - 06.03.2007 Pewne rzeczy mogš (a nawet muszš) się powtarzać, tego się nie da uniknšć. Tu raczej chodzi o rzetelne podejcie do sprawy, szczególnie jeli chodzi o solowš częć kariery MK. Niebawem bilans regularnych albumów studyjnych wydanych przed 1991 i po - wyrówna się, a jak dotšd nie ma takiej pozycji która obejmowała by lata 1993 - teraz. Ksišżka O Ds/mk - Robson - 07.03.2007 Ciekawe czy Wieki W. z "Teraz Rocka" mylš o debiucie płytowym DS czy może bardziej o poczštku historii naszego ulubionego zespołu. Bo jeli to drugie to wkładkę powinnimy otrzymać w tym rocku ps. napisałem tekst do rubryki "Gdzie oni sš" jak przelę może wydrukujš?
Ksišżka O Ds/mk - koobaa - 08.03.2007 Mylę, że debiutancki album wyznacza datę od której zespół zaistniał w wiecie muzycznym, więc za poczštek legendy w naszym przypadku, pewnie uchodzi rok 1978. Ale my wiemy, że w Farrer House Muzyka grała już dużo wczeniej .Robert, co to za rubryka? (sorry, zupełnie wypadłem juz z rytmu i dawno nie czytałem tego magazynu w obecnej jego formie). Rozumiem, że napisałe co o NAW? Koniecznie chcielibymy przeczytać, niezależnie od tego czy 'wieki' wydrukujš czy nie
Ksišżka O Ds/mk - Robson - 08.03.2007 Oczywicie Kuba że chodzi o NAW Inny zespół nie wchodził nigdy w rachubę Swego czasu (ostatnio rzadziej) była taka rubryka Gdzie oni sa? w której opisywane były losy muzyków ważnych zespołów (co się działo z nimi po rozwišzaniu macierzystych grup, czy kontynuowali kariere solowš, czy powięcili sie czemu zupełnie innemu itd.) I zawsze brakowało mi rysu historycznego DS więc zaproponowałem aby pomyleli o tym. Ale widać nie pomyleli więc postanowiłem że sam się za to zabiorę. Ta rubryka ma swoje ograniczenia a jak już się rozpisałem to pomylałem, kurcze muszę to chyba jako bardziej zawężyć i jeszcze bardziej strecić Ale pewnie i tak swojš korekcję narzucš same Wieki gdyby chcieli wydrukować a ja gdybym chciał przesłać ps. na pewno to uczynię ale czekam na odp. czy majš w planach aby ta rubryka ponowanie zagociła na łamach "Teraz Rocka" Ksišżka O Ds/mk - koobaa - 08.03.2007 Super Roberto! wietny pomysł . Wiesz, to my poprosimy o wersję nieokrojonš .
Ksišżka O Ds/mk - Robson - 08.03.2007 Ale to bardzo dobrze przez Nas znana opowieć Kuba. Wszyscy dobrze wiemy co działo i dzieje się po latach 1991-93 z Markiem Knopflerem i resztš muzyków. Natomniast dla czytelników "Teraz Rocka" którzy nie majš takiego bzika jak ja i My to byłaby mylę cenna i ciekawa wiedza
Ksišżka O Ds/mk - ania - 08.03.2007 nie zaszkodzi jej sobie utrwalic
|