Ankieta: Ktory z utworow na nowej plycie MK&EH uwazasz za najlepszy?
Ankieta jest zamknięta.
1. Beachcombing
4.88%
2 4.88%
2. I dug up a diamond
24.39%
10 24.39%
3. This is us
4.88%
2 4.88%
4. Red Staggerwing
0%
0 0%
5. Rollin' on
24.39%
10 24.39%
6. Love and happiness
2.44%
1 2.44%
7. Right now
0%
0 0%
8. Donkey town
4.88%
2 4.88%
9. Belle starr
0%
0 0%
10.Beyond my wildest dreams
12.20%
5 12.20%
11.All the roadrunning
9.76%
4 9.76%
12.If this is goodbye
12.20%
5 12.20%
Razem 41 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
All The Roadrunning - wrazenia z plyty - polaczone
A ja im więcej słucham tej płyty tym mam większe wštpliwoœci by nazywać jš typowo country.
Odpowiedz
Puknijmy się wszyscy pięœciš w pierœ......

Czy kiedykolwiek slyszał ktoœ z Was lepsze wykonanie country, niż to co zaprezentowali EH\MK ??????????????
hm....właœnie.

Wszyscy Ci, którzy z pewnym dystansem podchodzš do tej płyty niech w końcu dadzš się przekonać i zrozumiejš ,że Mark marzył o takiej płycie, często zresztš powtarzał w swych wywiadach o korzeniach muzyki, która wywarła taki duży wpływ na jego twórczoœć.
Zwróćcie uwagę na œcianę dzwięków, bo jest to genialny przykład jak z prostej wręcz prymitywnej muzyki country można wycišgnšć to coœ.... to coœ, na które jeszcze nikt na œwiecie nie znalazł okreœlenia, a to coœ firmowane jest przez firmę rzekł bym nawet koncern Mark Knopfler.
Wszyscy chylš przed nim czoła , nawet Ci , którzy nie sš tak zacnymi znawcami jego twórczoœci jak WY.
Mark chciał wrócić do historycznych korzeni leciusieńko podkreœlajšc swój styl i technikę gitarowš,znanš całemu œwiatu.
Zatem dla mnie to "MARKOWE COUNTRY" z przewagš knopflerowego stylu.
We are the sultans of swing...
Odpowiedz
Ja podobnie jak Grzegorz - im więcej słucham tym mniej countrowa mi się wydaje "nasza" nowa płyta. To jest specyficzny styl Marka, ni to Country, ni to Folk, ni muzyka irlandzka...

Jak narazie moim foworytem sš "Diamenty" ale jeszcze wstrzymam się z głosowanie w ankiecie. Gdzieœ tak po 40 przesłuchaniu może pukładajš mi się te utworki w odpowiedniš kolejnoœć. Narazie nie jest Ÿle bo mogę już słuchać "Red Staggerwing", który wczeœniej niezbyt trawiłem...

Pozdrawiam Mencina - ja także dażę Cię sympatiš jak Andrzej i na piwko bardzo chętnie...

B)

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
a ja własnie uwielbiam długie solówki gitarowe Marka i dlatego mi ta nowa płyta podobnie jak Shangri-La się nie za bardzo podoba... tak jak ktoœ tu już trafnie stwierdził to takie smęcenie... nie do takiego stylu nas Marek przyzwyczaił i dlatego wcišż czekam na porzšdnš rockowš płytę.
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by macsa@Apr 26 2006, 09:10 PM

Pozdrawiam Mencina - ja także dażę Cię sympatiš jak Andrzej i na piwko bardzo chętnie...

Dzieki Macsa Uśmiech
Prawdopodobnie jutro pojde do szpitala, ale jak wyjde i nie zalapie po drodze zadnej zoltaczki to moze znow sie uda jakis mini-zlocik w Poznaniu? Uśmiech

Jeszcze tylko kilka osob, ktore lubia mnie albo piwo Uśmiech))) Duży uśmiech Oczko

mencin
You get the shiver in the dark...
Odpowiedz
MENCIN
Znam kilka osób, ktore lubiš Mencina i piwo zarazem, do tego dochodzi jeszcze klimacik w herbaciarni na Starym Rynku w Poznaniu.
Odpowiedz
Galex to do czego przyzwyczaił Nas Mark to dyskusyjna sprawa Uśmiech Jesteœ pewien że tzw. "smęcenie" to nie styl do którego też Nas przyzwyczaił przez te wszystkie lata? Uśmiech

ps. Andrzej nic dodać nic ujšć Oczko
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
witam!

tak jestem w 100% pewien że takie smęcenie to nie jest to do czego nas Marek przyzwyczaił przez te wszystkie lata swej wielkiej kariery.
Ja wiem że w pewnym wieku już nie ma się tego Powera, tworzy się płyty bardziej melancholijne spokojne itd no ale bez przesady, przydała by się teraz jakaœ bardziej żywa płyta, bo nie ma co słuchać w samochodzie hehe Uśmiech a muzyka Marka i Dire Straits zawsze była dla mnie najlepszš muzykš do słuchania w samochodzie bo ma taki specyficzny fajny samochodowy klimacik, kto słucha w samochodzie ten wie!
a więc hasło miesišca: MARKU DO ROBOTY I WIĘCEJ ŻYCIA I ENERGII Uśmiech))
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by mencin@Apr 27 2006, 12:34 PM
Jeszcze tylko kilka osob, ktore lubia mnie albo piwo Uśmiech))) Duży uśmiech Oczko

mencin
To się da zrobić Oczko
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by galex@Apr 27 2006, 10:07 PM
tak jestem w 100% pewien że takie smęcenie to nie jest to do czego nas Marek przyzwyczaił przez te wszystkie lata swej wielkiej kariery.
Im więcej Mark smęci, tym bardziej się do tego przyzwyczajam. Nie powiem, jego dynamiczne utwory majš coœ w sobie, ale nie wszystkie, natomiast jak dla mnie nie napisał jeszcze chyba ani jednego smętnego, który by mi się nie podobał i który można by okreœlić jako słaby!!!
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by anrom+Apr 27 2006, 09:45 PM--></div><table border='0' align='center' width='95%' cellpadding='3' cellspacing='1'><tr><td>QUOTE (anrom @ Apr 27 2006, 09:45 PM)</td></tr><tr><td id='QUOTE'> <!--QuoteBegin-mencin@Apr 27 2006, 12:34 PM

mencin
To się da zrobić Oczko [/b][/quote]
No to kiedy? Duży uśmiech
Odpowiedz
Widzisz Galex tak naprawdę wszystko zależy od tego czego szukamy w muzyce. Jesli wytchnienia, spokoju i ciszy to Mark takie właœnie klimaty proponuje idealnie Uśmiech Wydaje mi się, że Mark pewnš filozofię życia którš wierzę wyznaje przekłada na sztukę z którš obcujemy. Mam na myœli aby zwolnić i nie za wszelkš cenę brać udział w wyœcigu szczurów. Teraz w tej muzyce liczy się skupienie i klimat a przy spokojniejszych dŸwiękach ten "efekt" chyba łatwiej osišgnšć. Chociaż wybieram radio w samochodzie to moi znajomi zawsze podkreœlajš że podróż przy płycie Sailing To Philadephia jest wymarzona i piękna a przecież to chyba nie jest za bardzo rockowy album. Każdy wybiera to co lubi Uśmiech
Odpowiedz
"..tak naprawdę wszystko zależy od tego czego szukamy w muzyce.."

Robson - zgadzam się całkowicie z Tobš, tylu ile nas na forum, tyle różnych wrażliwoœci.
A co do nowej Muzyki Marka - ja osobiœcie bardzo się cieszę że Mark zmienia się, że lawiruje pomiędzy różnymi muzycznymi kierunkami, a raczej zahacza tylko o nie. Bo dzięki temu Jego muzyka jest na każdym albumie "œwieża", a całoœć posiada jakiœ taki magiczny "wspólny mianownik"...
Odpowiedz
Mikołaj na Forum jak na razie występuje rzadko, ale tym tekstem powyżej dosadził perfekcyjnie.
Zobaczcie z iloma już megagwiadami współpracował MK i zawsze rzeczywiœcie wnosił tyle œwieżoœci i magii ( ostatnio dzięki Olapfowi 72 nieco dłużej niż przewidujš to normy wsłuchiwałem się muzyce Marka z Erickiem Claptonem)
Dlaczego Go zapraszajš ? A no , na to pytanie już musi każdy z Was odpowiedzieć sobie indywidualnie,*"tak naprawdę wszystko zalezy od tego czego szukamy w muzyce" co wcale nie znaczy ,że nie dojdziemy do *"wspólnego mianownika"

* cytaty Mikołaja

PS. Mikołaju jak tam u Ciebie na nowej drodze zawodowej. Daj priva ajoffice@o2.pl Bardzom ciekaw!!!!!!!!!!
Odpowiedz
zaczyna mi sie podobać ta płytka Uśmiech
Odpowiedz
witam!
no jasne że zależy kto czego w muzyce szuka i przedewszystkim KTO CO LUBI!
ja narazie nie szukam w muzyce jakiegoœ szczególnego spokoju, może gdy będę miał tyle lat co Marek to o tym pomyœle... Dlatego zbyt dobrze nie oceniam jego dwóch ostatnich płyt...
pozdrawiam
Odpowiedz
Ocena płyty z perspektywy wieku Marka jest jakimœ nieporozumieniem według mnie. Galex, to że Mark nie jest z Twojego pokolenia, ( a jest może z pokolenia Twoich rodziców, a nawet dziadków) nie znaczy że już tylko pozostało mu nagrywanie samych smętnych rzeczy, a takie wrażenie można odnieœć czytajšc Twój post.
Odpowiedz
O kurcze to ja też jestem ten rocznik. Duży uśmiech A Pan M. NiedŸwiecki chyba już też bardzo lubi tę płytę bo dzisiaj prawie rozpoczšł Markomanię od Beachcombing i powiedział, 'że kiedy słucha sobie tej płyty to zawsze sobie myœli jak to dobrze że pewne sprawy w życiu sš stałe czyli gitara i głos MK' tak mniej więcej o to chodziło Uśmiech
Odpowiedz
Przekonałem się już do całej płyty. Może to wiek?A moze fascynacja gitarš i głosem Marka?
Raczej fascynacja- dlqa mnnie jest super Uśmiech
Przy poprzedniej płycie, wstyd się przyznac ale kupiłem jš dopiero po koncercie w Spodku.To była dopiero frajda Uśmiech
Odpowiedz
Po informacji, że Mark wydaje nowš płytę w duecie z ...kobietš, (chyba po raz pierwszy !Oczko byłem doœć sceptyczny. Jak chyba większoœć tu piszšcych, obawiałem się, że Mark stanie się tylko słabo brzmišcym tłem dla œpiewnych improwizacji i wysokich tonów muzycznej partnerki.
Oczywiœcie płytę kupiłem pierwszego dnia kiedy pokazała się na rynku. I mimo, że znałem już dzięki Wam parę kawałków oczarowała mnie dopiero jako całoœć. To jakby pejzaże – wszystkie malowane pastelowymi kolorami a mimo to każdy z nich - dzięki rozpoznawalnej grze Marka - tworzy swój odrębny klimat.
I nawet mnie nie zmartwiło, że jedna z moich ulubionych kompozycji - LOVE AND HAPPINESS nie jest autorstwa Marka! W jego wykonaniu – kapitalnie wpisuje się w tę płytę. Jednym słowem – solo czy w duecie Mark pozostaje sobš, i chwała mu za to!

Wiem, po tej opini mam przechlapane o Mencina, ale cóż...
Odpowiedz