16.07.2010, 00:35
koobaa napisał(a):cześć olaph, czekałem na tę wypowiedź. Jak pamiętasz, wtedy była to akcja ZAKUPU. Mieliśmy grupę 10-20 osób i każdy do koszyka coś dołożył. Jednak widzę różnicę.
Różnica by była gdyby każdy z tych 20 osób po zakupie zabrał dla siebie 1/20 zakupu. Jeżeli jednak zakupiona wersja została skopiowana w 20 egzemplarzach to w świetle wspomnianej ustawy to niestety piractwo.
Zamykając jednak ten temat z mojej strony. Staram się unikać sytuacji gdy wchodzę w posiadanie pirackiej wersji w sytuacji, gdy bez problemu mogę legalnie kupić płytę. W sytuacjach gdy jednak zakup płyty jest utrudniony (trzeba podać nr karty kredytowej, której nie posiadam) lub niemożliwy (dotyczy to np.nagrań dokonywanych przez fanów w trakcie koncertów) to decyduje się na próbę zdobycia płyty nielegalną drogą. Tak wiem, takie postępowanie to w pewien sposób przerzucenie winy na artystę, ze nie dba o wygodę fanów, ale gdyby jutro w jakimś empiku pojawił się box ze wszystkimi pendrive'ami z obecnej trasy w 20 sekund skasowałbym to co mam na dysku a poleciał po ten box do sklepu.
I myślę, że u dużej części z nas tez tak jest, a moje wcześniejsze wypowiedzi dotyczyły pewnego zakłamania, że płyta kupiona i udostępniona 10 świetnym kolegom to ok, a 10 często obcym osobom na Forum to piractwo. "Piracimi" na tej stronie niestety ostro, ale w naszej polskiej rzeczywistości chyba nie mamy innego wyjścia.

. Jak pamiętasz, wtedy była to akcja ZAKUPU. Mieliśmy grupę 10-20 osób i każdy do koszyka coś dołożył. Jednak widzę różnicę.