09.07.2010, 16:10
szpilka napisał(a):nie jestem pewna czy dobrze się orientuję, ale polskie prawo nie zabrania udostępniania plików, jeśli payo72 posiada oryginalne nagrania, może je udostępnić, (działa to na zasadzie "pożyczenia" płyty z nagraniem - warunek jest taki, że nie pobiera za udostępnienie tych plików opłaty, a osoba która pobiera pliki nie może ich przechowywać dłużej niż chyba 48h albo 24h). Przechowywanie takich plików dłużej, narywanie i dalsze rozpowszechnianie to już jest piractwo. Na tej zasadzie działa P2M.Chyba się nie łudzisz, że chodzi o jakiekolwiek pożyczanie plików. Sprawa jest jasna: oficjalne nagrania są rozpowszechniane na Forum za darmo. To jest co najmniej nie fair i grozi wszystkim fanom artysty, że tego typu wydawnictwa nigdy więcej nie ujrzą światła dziennego. Tak narzekaliśmy, że Mark nie nagrywa żadnych płyt koncertowych, że nie ma oficjalnego DVD etc. Teraz pojawiła się fantastyczna oferta ze strony artysty możliwości zakupu oficjalnego nagrania z koncertu a kupuje go tylko garstka, bo reszta ściąga sobie za darmo. Jeśli tak to ma wyglądać, to zapomnijmy o jakimkolwiek tego typu wydawnictwie w przyszłości. Dostajemy palec a chcemy całą rękę i to za friko. Jeśli ktoś koniecznie chce się podzielić tym co ma to niech nie robi tego na Forum gdzie dostęp do tych plików ma cała rzesza przypadkowych ludzi, którzy nawet nie muszą być zalogowani by to ściągać. Ja jestem temu stanowczo przeciwny.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...