17.05.2008, 12:41
Cytat:Originally posted by Piotrd@May 16 2008, 05:07 PMWcale nie musisz mnie przekonywać do bluesa. To jest muzyka, którš kocham bardzo. Mam w mojej wideotece dużo filmów, ale najbardziej zjechane dwa to już wiesz jakie sš. Znam tam każdš scenę, nutę na pamięć. Na koncerty bluesowe chodzę od zawsze.
może gdyby poszedł w kierunku bluesa a nie country oceniałbym to inaczej i nie chodzi mi o zbytniš prostotę, po prostu nie trawie stylistyki country (co podobnie na zasadzie: "nie lubię chamstwa i góralskiej mużyki"wolę klimaty rockowo-bluesowe...
Mimo to nie powiem, że country jest be.
Nie wpadam w patetyczny ton. Twierdzę tylko, że chcę poznawać nowe obszary eksploatacji muzycznej razem z moimi ulubionymi wirtuozami.
Mam taki przykład - była taka super grupa Traveling Wilburys. Spotkali się ludzie różnych stylistyk, różnych dróg, połšczyła ich po prostu muzyka i zrobili razem kawał wietnej roboty.
Mówisz, że drażni Cię "góralska muzyka". A ja Ci powiem, że połšczenie tej muzyki z regae w postaci projektu Twinkle-Trebunie jest takim ekscytujšcym przełamywaniem fal, szukaniem wieżoci, który nadal po latach wywołuje emocje. Byłem w ubiegłym roku na ich występie w Jarocinie, zapewniam Cię, że było odlotowo.
A jeszcze inny przykład, całkiem z innej beczki. Projekt Glacy ze Seet Noise, gdy zaprosił między innymi Peję, Edytę Górniak i Annę Marię Jopek też jest takš "rewolucjš", takim poszukiwaniem co łšczy różnš muzykę i co daje wieżoć.
Nie zamierzam Cię przekonywać na siłę, jak sugerowali niektórzy koledzy. Jeszcze raz powtarzam, każdemu może się co innego podobać. Natomiast nie sšdzę, że dobrze jest krytykować artystę, gdy wymyka się podziałom, segregacjom, zaszufladowaniem.
Chcesz inspiracji bluesem? Takich wybitnych gitarzystów jest multum. Więc nie miej żalu do Marka, że idzie innš, niż by wymarzył drogš.

wolę klimaty rockowo-bluesowe...