28.02.2007, 21:06
Ten temat również u mnie rozbudzał zawsze wyobranię i też chciałbym zobaczyć profesjonalne wydawnictwo obejmujšce całš twórczoć MK. Powiem szczerze, bardzo chciałbym uczestniczyć w tworzeniu takiego dzieła, przyłożyć choć małš cegiełkę. Jednak ogrom tematu, mnogoć faktów, dat i okolicznoci, sprawia, że przedsięwzięcie jest dużym wyzwaniem. Jeli miałaby być to pozycja rzetelna (a przecież o innš nie chodzi) potrzeba by naprawdę dobrego ródła, które dostarczyłoby włanie tego typu informacje, o których wspomina Robson, a o których bardzo mało wiemy. Bioršc pod uwagę podejcie samego Marka do tego tematu, sprawa przedstawia sie naprawdę trudno. On nie jest kim komu zależy na tego typu pozycji (w przeciwieństwie do np. Stinga, który sam takowš napisał, lub innych artystów, którzy chętnie udostępniajš informacje na swój temat) co sprawia, że strasznie trudno jest dotrzeć do szczegółów które nie sš powszechnie znane. Z kolei dotrzeć do ludzi którzy dużo wiedzš (Ed Bicknell, Paul Crockford, członkowie zespołu, etc) nie jest łatwo, a nawet jeli się dotrze - odpowiadajš raczej lakonicznie i często nieprecyzyjnie. Reasumujšc - jeli sam Mark, bšd ludzie z jego otoczenia nie będš sprzyjać takiemu pomysłowi - moim zdaniem nigdy nie otrzymamy takiej bardzo rzetelnej pozycji. Nie wszystko można znaleć w internecie, a i to co się tam znajduje nie zawsze jest niestety prawdš. Oczywicie można podjšć się próby stworzenia jak najdokładniejszego opracowania i póniej próbowac pytać otoczenie MK o brakujšce luki. Jeli chodzi o tłumaczenie to zapewne jest to możliwe, choć też przyznam że nie orientuję się w kwestiach praw autorskich etc. Wiele z istniejšcych opracowań nie jest zbyt dokładnych - w tym nieautoryzowana biografia MK napisana przez Miles'a Palmera, więc tłumaczenie niekoniecznie może być dobrym rozwišzaniem
. W każdym razie, bardzo chciałbym uczestniczyć w przedsięwzięciu "Dobra ksišżka o DS/MK"
Roberto - wpisz mnie na listę 'redaktorów - pomagaczy'
. W każdym razie, bardzo chciałbym uczestniczyć w przedsięwzięciu "Dobra ksišżka o DS/MK" Roberto - wpisz mnie na listę 'redaktorów - pomagaczy'
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...