Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
VII Ogólnopolski Zlot Fanów Marka Knopflera i Dire Straits - 12.06.2010 (?)
Zakladam temat z góry z propozycja terminu i miejsca.

Równiez tutaj chcialbym zaczac dyskucje o tym co Wy, forumowicze chcielibyscie widziec na takim zlocie.

- Jaki plan imprezy
- Kto gra
- Konkursy
- Pokazy wywiadow, koncertow, filmow ?
- rozplanowanie prob zespolow (zeby ta ekipa na orzyklad co grala spotkala sie 2-3 weekendy wczesniej na proby Język)
- aukcje przedmiotow kolekcjonerskich
- plakaty
- promocja imprezy (moze sie sponsor znajdzie)
- koszulki, kubeczki

Prosze o wypowiedzi - za rok to WY organizujecie zlot a MY jedynie zlozymy to w kupe Język
Odpowiedz
Jeśli to w tym wątku można się porządzić Duży uśmiech
to ja bardzo, bardzo, bardzo chcę, żeby następny VII zlot odbył się w Ptaśku Uśmiech Kazimierz- miejsce magiczne powiadają!
Każdy znajdzie coś dla siebie- piwnicę pełną blues'a i jam session do rana, chwilę oddechu na górze przy kominku i z tego co ostatnio słyszałam sztuce (otworzyli galerię ptaśków na górze), a na zewnątrz ławeczkę niekończących się rozmów Oczko

Już kiedyś rozmawiałam o tym z Bartkiem (właścicielem).
Będąc we wrześniu w Krakowie mogłabym raz jeszcze poruszyć tą kwestię coby dogadać szczegóły i zaklepać datę. Postarałabym się przyjechać do Kraka wcześniej i wszystkim wszystko pokazać! Mogę też dopilnować, żebyśmy w dzień zlotu tam trafili- słowem nie miałabym nic przeciwko kursom dworzec- knajpka tudzież Rynek- knajpka...

Jestem przekonana, że to jest właśnie TO miejsce gdzie fanów Knopflera nie powinno zabraknąć!!! Byłoby fantastycznie! Uśmiech

p.s.
Ekipa z Krakowa może sama zobaczyć - Dajwór 3
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Odpowiedz
Jest mnostwo przepieknych miejsc w Polsce gdzie moglby sie zlot odbyc.... ale Krakow to juz tradycja.....
You do what you want to
You go your own sweet way...
Odpowiedz
mowa o krakowskim Kaziemierzu Oczko
Odpowiedz
Polecam lekturę: http://forum.knopfler.pl/showthread.php?...light=zlot

Przypomianm także, bardzo słuszną, wypowiedź Kuby:
"A może zamiast zajmować się helikopterkami ktoś wpadł na pomysł żeby podnieść na zlocie kwestię FTP? Ludzie wpłacali na ten cel kasę. Myślę, że wypadałoby co najmniej poinformować jak sprawa wyglšda, czy jest szansa na funkcjonowanie FTP'a, a jeśli nie to co z tym fantem zrobić."
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
Odpowiedz
Na początek napiszę, co moim zdaniem było powodem pewnych minusów ostatniego zlotu.

Wszyscy wiemy, że względna integracja padła wraz z końcem koncertu. Aczkolwiek zlotowi mówię zdecydowane TAK, to błędom i wypaczeniom - NIE. A lista błędów i wypaczeń wygląda tak:

1. Brak MK & DS po zakończeniu "części artystycznej".
2. Rozlazły nieco początek zlotu.
3. Brak MK & DS po zakończeniu "części artystycznej".
4. Kilka małych sal zamiast jednej dużej.
5. Brak MK & DS po zakończeniu "części artystycznej".
6. Brak zagospodarowania przerw pomiędzy koncertami.
7. Brak MK & DS po zakończeniu "części artystycznej".
8. Brak jakiejś "odgórnej" inicjatywy integrującej ludzi.
9. Brak MK & DS po zakończeniu "części artystycznej".

W zasadzie mógłbym jeszcze wspomnieć o braku MK & DS po zakończeniu "części artystycznej".

Nie będę omawiał poszczególnych punktów, gdyż moje propozycje usprawnień przenikają się wzajemnie.

Na początku zlotu miałem wrażenie ogólnego jakiegoś rozgardiaszu. Niby leciał koncert, ale tu się ktoś krzątał ze sprzętem, tam zaczęły się już robić wspomniane w innym wątku grupki... Zabrakło wyraźnie zaznaczonego otwarcia zlotu. Ponadto można było mieć problem z identyfikacją poszczególnych osób, a nawet nie odróżniać uczestników zlotu od przypadkowego społeczeństwa. Zatem na przyszłość proponuję następujący program (pełnymi garściami czerpię z pomysłów podanych w wątku podlinkowanym przez numitora):

- Na wejście każdy otrzymuje identyfikator, na którym wpisuje swój nick. Podejmuję się obsadzić ten odcinek frontu, karty ID biorę na siebie. Nawet mam hasło na plakat: "zapytaj Barta, gdzie twoja ID-karta" Język
- Zlot otwieramy o godzinie Zero, która to godzina jest święta i nieporuszalna. Wszyscy muszą wiedzieć, że o tej i tej godzinie trzeba być na sali i nie będzie to fałszywy alarm. Unikniemy rozmycia początku zlotu i rozszwendania się ludzików. Sprzęt wnosimy i ustawiamy pod pierwszą kapelkę na tyle wcześnie, by godzina Zero była bezpieczna.
- Ktoś, kto ma język giętki, wygłasza gadkę motywującą do zabawy - z charyzmą Williama Wallace'a pod Stirling lub Aleksandra pod Gaugamelą.
- Mikrofon idzie w tłum, a każdy uczestnik dostaje swoje paręnaście sekund na PR.

Tyle w temacie samego otwarcia. Potem jedziemy dalej z punktami programu, zależnie od tego, jakie one będą. Jeśli będzie to projekcja koncertu, to niech ktoś najpierw ze swadą opowie o nim parę słów, może rzuci jakąś anegdotkę ciekawą (zapewne wszyscy będą ją znali, za wyjątkiem tych świeżo rozmrożonych, ale i tak warto przypomnieć). Niech podczas koncertu nie będzie już ustawiania sprzętu - jeśli coś jeszcze trzeba dograć, zrobi się to tuż przed występem.

Docieram tu do kolejnych minusów, czyli braku zagospodarowania przerw oraz niewielkiej salki. Po naszym koncercie, kiedy przygotowywał się Martinez, ludzie wyszli po piwo, na fajkę, pogadać itp. - nic dziwnego czy strasznego, ale nietety okazało się, że wielu już na salę nie wróciło - albo wróciło w połowie koncertu (sam niestety zasiliłem tę grupę). Na pewno jednym z powodów było kilka osobnych pomieszczeń i słaba komunikacja między nimi. Siedząc w tej małej salce w zaułku można było się nawet nie zorientować, że ktoś gra koncert na scenie. Trzy lata temu, kiedy ktoś poszedł po piwo, to siłą rzeczy wracał na główną salę - teraz niekoniecznie.

Ten problem jednak można by zniwelować poprzez jakieś zajęcie, zabawienie ludzi w trakcie przerwy. Tu można pomysłami sypać:
- konkurs wiedzy o MK & DS (oczywiście rozmaite Robsony i kooby nie miałyby prawa udziału, bo konkurs straciłby sens Oczko );
- turniej zgadywanek na zasadzie: pokazuję ci bez wydawania dźwięków jakieś gesty, a ty mówisz, co to za piosenka (piosenka wybierana losowo, żeby nie można się było przygotować);
- prezentacja (jeśli nie aukcja) ciekawych Markowych gadżetów (ja mogę pokazać czarną płytę Love Over Gold z Czech, na szczęście bez dubbingu) i może opowiedzenie historii z nimi związanych;
- głosowanie na ulubioną płytę / piosenkę MK/DS z nagrodą dla tego, kto wybierze najmniej popularną pozycję;
- puszczenie (najlepiej na video, z jutuba powiedzmy) kilku kawałków innych wykonawców pod hasłem "podobieństwo czysto przypadkowe" - podejrzewam, że przynajmniej dla części forumowiczów dość zaskakujące byłoby np. Bird of Paradise Snowy'ego White'a,
- i tak dalej.

Poszczególne akcje można zaplanować na kolejne przerwy.

A co po koncertach? Przede wszystkim należy zadbać o to, by ludzie się w tym momencie nie rozpierzchli i by impreza nie zatraciła charakteru. Dlatego na ten moment przesunąłbym np. karaoke, które było przecież przednią zabawą. Na pewno nie zmieniałbym knajpy w środku imprezy, jak rok temu - bez dwóch zdań. Muza zdecydowanie powinna być przynajmniej w 1/3 Markowa, i to musi być warunek konieczny przy negocjacjach z właścicielem pubu. Ta 1/3 to na początku, potem można iść bardziej w klimaty taneczne, jednak nie przekraczać pewnej subtelnej granicy (Rihanna odpada).

Ogólnie rzecz w tym, by jak najdłużej trzymać ludzi w kupie.

Kolejna myśl: większość z was pewnie miała okazję pogadać z nowojorczykami (panowie to głównie z Karen, aczkolwiek widziałem jak zmieniała się grawitacja kiedy z nią rozmawialiście - gałki oczne szły w dół, na nowo definiując znaczenie frazy: "kontakt wzrokowy" Język) i to mi podsuwa pomysł, by spróbować na zagranicznych forach rzucić info o naszym zlocie. A nuż znajdzie się wariat, który przyjedzie. Sądzę, że to by był naprawdę ciekawy motyw.

Jeśli Bartek mógłby to dla nas zrobić, to dla mnie pięknym punktem zlotu byłaby nocna przeprowadzka do Nandu. A tam - forum, gadki, gitarzenie i pożegnania. Trzy lata temu było magicznie, chcę to powtórzyć!

To w zasadzie wszystko z tych ogólnych ram, w które bym zlot opakował. Poniżej spróbuję dodać jeszcze parę przeszkadzajek budujących klimat.

- Wspomniana już dawno temu mapa Polski ze szpileczkami do wbijania w miasto, z którego się przybyło - gdzieś w centralnym miejscu knajpy.
- Plakaty Markowe na ścianach (w Poznaniu uczęszczam co miesiąc na imprezę Depeche Mode - przed każdą odsłoną przychodzi tam parę osób i przez godzinę rozwieszają na ścianach plakaty, flagi itp. - efekt jest tego wart).
- Można by pogadać z właścicielem przybytku, aby na tę jedną noc drinki zmieniły swoje nazwy. Nie "wściekły pies", lecz "Wag the dog", nie "Krwawa Mary", ale "Portobello belle", zamiast margarity - Shangri-La; tu zostawiam pole dla bardziej kreatywnych Uśmiech Mogę się za to zająć produkcją kart drinków z "naszymi" nazwami (ale ktoś uzdolniony artystycznie musi przygotować projekt graficzny).
- Rozwijając kwestię plakatów: można by poświęcić jedną ścianę na zdjęcia miejsc czy obiektów, o których Mark śpiewa. Wiecie: Cutty Shark, Lions, the corner of Toulouse and Dauphine... Z podpisami, ma się rozumieć.

Więcej na razie nie wymyślę. Chodzi mi generalnie o to, by człowiek cały czas pamiętał gdzie jest i po co tu przyjechał. By Mark wyglądał z każdego drinka. Bo przesycenia się nie boję - my już przesycenie mamy dawno za sobą, prawda? Uśmiech

Uff. Mam nadzieję, że moje pomysły przyczynią się do tego, by w następnym roku Bet, Howard, Klimat, zwierzak i inni nieco zawiedzeni napisali, że świetnie się bawili i że był to zlot zlotów Uśmiech

Amen.
Odpowiedz
Bart na prezydenta! Uśmiech
Poważnie.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
"Mi nie jest wszystko jedno" :] A poważnie: rozumiem że propozycje się podobają Oczko
Odpowiedz
Pierwsza reakcja: o Jezu nie chce mi sie tyle gapić w kompa Ale zaraz potem: kurcze z takim planem nie mam watpliwości co do sukcesu takiego zlotu. Przy takiej pompie przygotowania czas zacząć wkrótce na 7
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
podpisuje sie rekami i nogami pod postem Bart'a - faktycznie przygotowania nalezy rozpoczac z naprawde duzym wyprzedzeniem jesli takie cos ma sie udac - mozemy ustalic wrzesien na poczatek przygotowan (teraz sesje, potem urlopy itd)

outline moge podac taki:
Wrzesien: rozplanowanie zadan i ustalenie "optymistycznego planu imprezy" (czyli napiszemy co bysmy chcieli a potem jak sie okaze ze jest to awykonalne to bedzie "backup"
Pazdziernik: weryfikacja mozliwosci realizacyjnych wszystkich punktow

Dalej: realizacja po kolei wszystkich puktow, proby, zalatwianie, promocja imprezy

Rozpisze meeting i wysle zaproszenia na "konferencje" do poszczegolnych osob ktore wybierzemy z forum

Howgh
Odpowiedz
Początek na wrzesień, ale należy robić regularne milestony, czy checkpointy - jak zwał tak zwał - by się nie okazało, że początek we wrześniu przedłuży się do kwietnia Oczko Jeśli ustalimy we wrześniu, że ty przygotujesz knajpę, ja wizytówki, a ona konkurs, to w umówionym czasie musimy się rozliczyć z naszych działań. Jeśli będzie poślizg, wdrażamy jakieś działania korygujące albo zmieniamy osobę odpowiedzialną za dany odcinek. Bez obwiniania czy wyrzutów - każdemu może się nie udać, ale zlot musi się udać, więc jeśli sobie nie radzisz, to zrób miejsce dla innych.
Odpowiedz
Proponuję by Bart był organizatorem, świetne pomysły popieram tego brakowało Uśmiech
My girlfriend said AC/DC is bad...Now she is single...
Hhahaha Just kidding...
She is dead...
Odpowiedz
oczywiscie Bart - robimy to wedlug planu - zawsze bylo na zywca ale moze jak tym razem bedzie z planem to wyjdzie lepiej - zawsze warto poeksperymentowac.
Odpowiedz
aaaa genialne pomysły Bart Duży uśmiech popieram wszystkie co do joty!! Przy okazji zaklepuje pomysły na następujące drinki:
- Sons of Scotland
- Our Shangri-La
- It never rains
Dwa pierwsze już istnieją, a trzeci drogą prób i błędów do przyszłego roku z pewnością powstanie Oczko Duży uśmiech
Odpowiedz
Co do drinków ...,ten Waldka( Jamborego) musi dostac jakas nazwe.
Wtajemniczeni wiedza o co chodzi.. zwlascza te ogorki Uśmiech)
Money for nothing and chicks for free
F I R E M A N 998[COLOR=red]
Odpowiedz
Oj tak - ogórki dobre były Uśmiech

Kurcze - żeby tak chociaż ze 20% pomysłów Barta weszło w życie...

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
Super sprawa tylko, ze "wyjdzie jak zwykle" Uśmiech

Do Jacka - poprosze o mniej glupich komentarzy do mikrofonu na zlotach
i co z tym ftp na ktory sie ludzie skladali ?

Ania moze byc Ptasiek z warunkami jakie sugeruje Bart Uśmiech

Kooba > "Bart na prezydenta!
Poważnie."
ty tam lepiej przyjedz chociaz raz na zlot Język

Jak wygram w totka to obiecuje: bede doplacal do przyjazdu kazdej osoby Uśmiech

A nie chodzi o drinka "Jamboree socks" ?
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
zwierzak24 napisał(a):Co do drinków ...,ten Waldka( Jamborego) musi dostac jakas nazwe.
Wtajemniczeni wiedza o co chodzi.. zwlascza te ogorki Uśmiech)
A myśmy coś pili ? Bo nie pamiętam.
Odpowiedz
MARTINEZ napisał(a):Jak wygram w totka to obiecuje: bede doplacal do przyjazdu kazdej osoby Uśmiech

graj skarbie! oj graj! Duży uśmiech Język

A co do Ptaśka to na dole jest wszystko co potrzebne.
Projektor + ekran, mała acz przytulna scena, skrawek parkietu, ale jeśli ktoś chce tańczyć to i na stolikach może (sprawdzone, przećwiczone Oczko ). Może Bartka brat skusi się na jamowanie, albo chłopaki z Blue Machine by wpadli...
Odpowiedz
MARTINEZ napisał(a):Jak wygram w totka to obiecuje: bede doplacal do przyjazdu kazdej osoby Uśmiech

A bez wygrania się nie da?
Odpowiedz