Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits
K T G C Tour 2008 - Wersja do druku

+- Forum polskich fanów Marka Knopflera i Dire Straits (https://knopfler.pl)
+-- Dział: Markowe tematy (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Koncerty (https://knopfler.pl/forumdisplay.php?fid=10)
+--- Wątek: K T G C Tour 2008 (/showthread.php?tid=835)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

K T G C Tour 2008 - jambore - 27.03.2008

Za dwa dni Amsterdam-miałem tam byc. :wacko:

K T G C Tour 2008 - aaadam - 28.03.2008

Cytat:Originally posted by hillbilly@Mar 20 2008, 03:36 PM
Pytałem dziœ w Ticketpro czy sš bilety na koncert..

Podobno jest jeszcze 700 miejsc na płytę... to chyba kiepski wynik:/
eeeee tam kiepski ....... lepiej będzie widać w mniejszym tłumie to co na scenie Szczęśliwy

K T G C Tour 2008 - Robson - 28.03.2008

Jambi a ja myœlałem że to właœnie od Ciebie będziemy mieli pierwsze przecieki i wiadomoœci z pierwszej ręki.

K T G C Tour 2008 - pogdan - 28.03.2008

To jutro rusza tour. Niemcy muszš lubić mocno MK bo aż ok 12 koncertów naliczyłem.

K T G C Tour 2008 - Gasper - 28.03.2008

Cytat:Originally posted by pogdan@Mar 28 2008, 09:09 PM
To jutro rusza tour. Niemcy muszš lubić mocno MK bo aż ok 12 koncertów naliczyłem.
Lubiš lubiš. Sporo rodziców moich znajomych jeŸdzi na koncerty Marka.

K T G C Tour 2008 - Robson - 29.03.2008

I mamy 29 marca. START KILL TO GET CRIMSON TOUR Oczko

Amsterdam Heineken Music Hall

Bardzo jestem ciekawy co też się dzisiaj wydarzy Uśmiech

K T G C Tour 2008 - dziadek - 29.03.2008

Masz rację Robson, czy koncerty z nowej trasy będš bardzo różnić się od tego, co możemy się spodziewać po dotychczasowych występach Marka? Oto jest pytanie.

Ale na moment chciałbym powrócić do tego , o czym napisał Gasper. Niemcy nie tylko lubiš, ale i super grajš muzykę Marka (przynajmniej niektórzy). Przed rokiem chyba dowiedziałem się z naszego forum o "dire strats" . I Właœnie dzis wróciłem z ich koncertu: chłopcy sš naprawdę niesamowici.
Większš częœć ich repertuaru stanowiły piosenki DS (solowe Knopflera były tylko dwie) - czyli jakby powrót do kawałków ostatnio mniej grywanych przez Marka na koncertach.
Co warto dodać, gitarę Marka "gra" 26 letni Wolfgang Uhlich, którego muzyczne szaleństwo wyraża się w jak najwierniejszym oddaniu każdego dŸwięku mistrza. Miałem też możliwoœć krótkiej z nim rozmowy. Okazuje się, że Marka nie interesuje to, że ktoœ gra jego muzykę.
Na pytanie, czy rozmawiał osobiœcie z Markiem, powiedział, że udało mu się tylko zdobyć jego autograf - co nie było łatwe - bo to jest artysta bardzo "płochliwy".
Oczywiœcie miałem na sobie koszulkę z poprzedniej trasy (też dzieło Wojtka) z adresem naszego forum. (wzbudziło to zainteresowanie rozmówcy).
Moim zdaniem wszyscy doskonale "czujš" te muzykę, a na dodatek ogromnie sympatyczni i kulturalni. Jeżeliby ktoœ miał okazję zobaczyć ich - polecam ogromnie!
Najlepiej - zobaczcie sami:
http://www.direstrats.de/

K T G C Tour 2008 - grzegorz - 29.03.2008

Poszukałem na YouTube Dire Strats tak z ciekawoœci i jestem mile zaskoczony.
Wolfgang naprawdę stara się zbliżyć do maestrii Marka i całkiem nieżle mu to wychodzi.
12 koncertów w Niemczech też œwiadczy o popularnoœci Marka, bo zapełnić tyle sal muzykš prawie że dinozaurów to wielka sztuka.

K T G C Tour 2008 - jambore - 29.03.2008

Cytat:Originally posted by grzegorz@Mar 29 2008, 11:03 PM
Poszukałem na YouTube Dire Strats tak z ciekawoœci i jestem mile zaskoczony.
Wolfgang naprawdę stara się zbliżyć do maestrii Marka i całkiem nieżle mu to wychodzi.
12 koncertów w Niemczech też œwiadczy o popularnoœci Marka, bo zapełnić tyle sal muzykš prawie że dinozaurów to wielka sztuka.
Przebywajšc przez "chwilę" w Niemczech - potwierdzam ,że bardzo często stacje radiowe korzystajš z nagrań Ds i Marka po 96'.Bardzo miło słuchało się "tego" w pracy.

K T G C Tour 2008 - macsa - 30.03.2008

Bardzo mi się podoba nowa aranżacja sceny - ten STARY NATIONAL...

[Obrazek: 29032008066.jpg]

K T G C Tour 2008 - dziadek - 30.03.2008

Dzięki za zdjęcie, Maciek. Coraz bardziej nie mogę doczekać maja...

K T G C Tour 2008 - anrom - 30.03.2008

ech...

K T G C Tour 2008 - Ania_M - 30.03.2008

Anrom, do Twojej wypowiedzi dodam dwa uœmieszki:
Wywracanie oczami i :wub: - poza tym się zgadzam. Uśmiech

K T G C Tour 2008 - Robson - 31.03.2008

Kapitalny pomysł. Ależ się cieszę że przede mnš dwa koncerty Uśmiech

K T G C Tour 2008 - Stach - 31.03.2008

Podoba się?? Mnie bardzo! Duży uśmiech
http://youtube.com/watch?v=f2BNX-Sdq_0&feature=related

Mnie również Uśmiech Mark jest w formie i na moje oko pełen witalnych sił

Inne ujęcie

http://youtube.com/watch?v=JZ9piaFfgAA&feature=related

Po prostu gra z zamkniętymi oczami Uśmiech

K T G C Tour 2008 - Stach - 31.03.2008

Dobrze, że ten utwór został w końcu na żywo wykonany. Kiedyœ z Kubš mówiliœcie w eterze, że w wersji oryginalnej jest urwany. A ja myœlę, że właœnie prawidłowo został zakończony. To coœ w stylu kompozycji "On Every Street". Tam również jš wieńczy finałowe wejœcie perkusji. I moim zdaniem wychodzi to znakomicie.
Poza tym to moim zdaniem najlepszy utwór na "The Ragpicker's Dream".
Przypominajš mi się przy tej sentencji kompozycje The Police z płyty "Ghost In The Machine" - "Secret Journey" i "Omegaman" (na pewno wiesz, które). Bardzo krótkie, za to niesamowicie wyraziste, noœne. Ten pierwszy - œwietny motyw, także kończy się wspaniałš perkusjš, która się nagle wycisza. Myœlę, że takie nagłe przerwanie dodaje tylko charakter i klasę piosence.

Tak porównienie "Hill Farmer's Blues" do "On Every Street" jest bardzo na miejscu. Konstrukcja tych dwóch utworów ma wiele cech wspólnych. Jednak ja osobiœcie bardziej przepadam za tymi ukończonymi nie wyciszonymi. A jeœli już takowe się zdarzajš to potem jestem ciekawy jak mogłyby wypaœć na żywo dlatego m.in. tak bardzo się cieszę z "Hill Farmer's Blues" czy wczesniej z "On Every Street"Uśmiech Oczywiœcie masz rację to nie ujmuje klasy takiego utworu a podkreœla charakter czy ukryte znaczenie. Znamienne że na ostatniaj płycie ani jedno nagranie nie jest wyciszone czyli tak jak lubie Oczko

K T G C Tour 2008 - macsa - 31.03.2008

Proszę zauważyć, że końcowa solówka w HFB bardzo ładnie się rozwija i utwór jest dłuższy o minutę od wersji albumowej. Myœlę, że tego nam brakowało, powiem więcej - tš solówkę Mark mógłby (jak dla mnie) cišgnšć jeszcze ho ho... Niestety nie lubi już utworów, które nigdy się nie kończš...

...a szkoda

K T G C Tour 2008 - mirek - 31.03.2008

a ja sie ciesze na trzy nowe koncerty, juz 11 kwietnia w mannheim pozniej warzawa i kolonia. ogladam marka na you tubie no i widze ze jest w formie. aranzacja sceny tez jest swietna
pozdrawiam wszystkich