Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rocznica katastrofy smoleńskiej - refleksje i wrażenia
Korzystajac z przerwy w pracy, Numitor:

Wyjasnijmy sobie do konca kwestie przynaleznosci wyborczej. Dlaczego glosowalem na JK w wyborach prezydenckich wyjasnilem rok temu, nic sie w tej kwestii nie zmienilo. Nie musze sie zreszta z tego tlumaczyc ani sie tego nie wstydze. Jednak nie utozsamiam sie z wyborcami PiS takimi, jak Ty ich rysujesz, i dlatego nie podoba mi sie, ze wrzucasz mnie do jednego wora z krzyczacymi zacytowane przez Ciebie hasla. Zaczac nalezaloby od tego, ze dosc mam dyskusji, w ktorych anty-POwska postawa kwalifikowana jest jako przynaleznosc do najbardziej radykalnego odlamu wyborcow PiS. Czy te setki, badz nawet tysiace, radykalow, o bardzo skrajnych prawicowych pogladach, to reprezentatywna proba wyborcow PiS? nie wydaje mi sie. Jednakze nazwano te grupe wlasnie taka proba, jednoczesnie przylepiajac etykietke oszoloma-wyborcy PiS, kazdemu kto nie tylko na te partie zaglosowal, lecz kto jest krytyczny wobec PO. To jest paranoja, za ktora obwiniam, i jestem w tej kwestii przekonany o swojej racji, takie media jak GW, TVN, i stad moje obrzydzenie do tych osrodkow. Odpowiedz w stylu "Gazeta Polska" (podstaw jakikolwiek tytul z drugiej strony barykady) robi tak samo jest o tyle nietrafiona, ze:

- zasieg i opiniotworczosc GW, TVNu, Polsatu, srodowisk im przychylnych, nie moze byc porownywana z mediami prawicowymi - nie tylko jesli chodzi o zasieg, lecz takze o ksztaltowanie dyskursu spolecznego, srodki finansowe, kampanie reklamowe, poparcie ludzi publicznie rozpoznawalnych etc.
- media prawicowe staja sie jedyna alternatywa dla ludzi, ktorzy sa swiadomi zaklamania i manipulacji obecnych w mediach mainstreamowych. Min. dlatego zaczalem czytac uwazam rze. Po prostu rzygac mi sie chce na belkot michnikowszczyzny.

Inna z kolei kwestia jest rzeczywisty stan kraju i skutecznosc rzadu. Szkoda, ze wiekszosc debat badz prob powaznych dyskusji konczy sie porownywaniem z PiS badz polityczna szermierka. To jest niedopuszczalne. Tak samo jak to, ze w momencie gdy w Sejmie glosuje sie podwyzki podatkow media sa bardziej zainteresowane kolejna odzywka JK. Co mnie do cholery obchodzi JK w momencie gdy decyduje sie o moim zyciu w tym kraju?! A decyduje sie zle, i kazdy kto jeszcze nie zatracil umiejetnosci trzezwej oceny sytuacji to zauwazy! Nie mowie, ze PO jest nieudolna w kazdej kwestii - tak nie jest. Jednakze w wielu dziedzinach (gospodarka, oswiata, opieka zdrowotna) dzieje sie zle. Wezmy ten nieszczesny VAT. Podnoszenie podatkow powinno byc OSTATNIA deska ratunku, gdy juz wszystkie inne opcje zostaly wykorzystane. Jestes pewien, ze zostaly? Podwyzka VAT nie uchroni gospodarki przed upadkiem - wrecz przeciwnie. Mimo doraznego zastrzyku finansowego, podwyzka VAT moze skutkowac oslabieniem koniunktury, co w perspektywie dlugoplanowej nie przyniesie raczej dobrych efektow. Oczywiscie, ten dorazny zastrzyk moze pomoc, pod warunkiem ze podejmie sie rowniez dzialania zmierzajace ku poprawie sytuacji w perspektywie lat. Mam duze watpliwosci, czy prowadzone dzialania rzadu do tego zmierzaja. Kolejna kwestia - napisales, ze mozesz placic nawet 30% VAT, jesli ma to pomoc gospodarce. Ty mozesz, mnie moze tez stac, ale komus moze przez to zabraknac 30go dnia miesiaca na chleb. Przyklady mozna by mnozyc - od dramatycznie spadajacego poziomu obyczajowego, intelektualnego i moralnego w szkolach, poprzez tragiczny wrecz stan sluzby zdrowia az po nieudolnie prowadzone sledztwo w sprawie katastrofy.

Do tego wszystkiego dochodzi rzecz dla mnie nie do zaakceptowania - zamiatanie brudow przeszlosci pod dywan. I moze jestem niepostepowy czy jak to tam sie mowi, mam to gdzies. Nie sprawia mi przyjemnosci wytykanie tego, ale uwazam, ze bzdura jest mowienie o pojednaniu z bylymi komunistami, oprawcami. Zgoda? Tak, ale najpierw przyznanie sie do winy i skrucha. A nasz rzad, w imie tego bozka zgody jakiego sobie na ustach wyhodowali, najchetniej wyrzucilby pamiec o przeszlosci ze swiadomosci ludzkiej. Dlatego historii w szkolach jak na lekarstwo a ludzie umazani wspolpraca z PRLem zapraszani sa na salony jako eksperci. To jest zenujace i mnie jako Polaka obraza, dlatego nie chce miec z tymi ludzmi nic wspolnego. A odpowiedz "lepiej tak niz ciagle kwekac jak PiS i szukac zamachow" to zwykly cynizm. Nie ma panstwa, przyszlosci, bez solidnych podstaw historycznych. Spojrz sobie na jakikolwiek kraj zachodni, o Ameryce czy Anglii nie mowiac. Popatrz na czym zbudowane sa potegi wspolczesnego swiata. Na czci tego co bylo i uczciwosci wobec tego co bylo. U nas ta czesc polega na tym, ze wywala sie szefa gdanskiego ipnu za znieslawiajaca, a jakze, ksiazke o polskiej legendzie, Leszku W. (ktoremu zreszta zaslug nikt nie odbiera i nie odbieral, ale oczywiscie jak ktos ma zaslugi to juz czyni go nietykalnym).

Tyle ode mnie.
You do what you want to
You go your own sweet way...
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Rocznica katastrofy smoleńskiej - refleksje i wrażenia - przez BET - 14.04.2011, 11:42