01.08.2006, 14:40
Czeć 
Włanie jestem "na wieżo" po oglšdaniu dwóch filmów, które chciałabym Wam polecić.
Odważyć się być wolnym - relacje naocznych wiadków i uczestników powstania. Nie obejrzałam do końca, bo na TVP1....
....Dzień czwarty - akcja filmu rozgrywa się w cišgu pierwszych czterech dni Powstania Warszawskiego. Obraz stanowi paradokumentalny zapis ostatnich dni życia Krzysztofa Kamila Baczyńskiego (w tej roli Krzysztof Pieczyński... Baczyński to jeden z moich ulubionych poetów, zresztš jako się tak złożyło, że mieszkam na ulicy Baczyńskiego, więc może dlatego
) W filmie wykorzystano wiele materiałów archiwalnych, pamištek, a także relacje naocznych wiatków mierci poety. Czas trwania filmu: 85 minut. Dramat wojenny, Polska 1984, reż. Ludmiła Niedbalska, wyk. Krzyszto Pieczyński, Jarosław Domin, Witold Bieliński, Katarzyna Kozak.
Były momenty w których poleciały mi łzy... ale momentami pojawiały się dialogi, przy których mimowolnie się miałam...no...miałam to za mocno powiedziane, umiechałam się.
Przykład:
Baczyński siedzi z kolegami w pomieszczeniu. Brak wiatła. Jeden z nich usiłuje czytać gazetę. W końcu:
- K*wa, nie mogę, za ciemno!
Na co Baczyński: To se wiatło zapal!
Polecam goršco ten film. Zrealizowany został bardzo naturalnie i realistycznie. Ja osobicie oglšdajšc go, czułam się jakbym uczestniczyła w tamtych wydarzeniach.
W tej chwili oglšdam "Powstanie warszawskie" - koncert zespołu Lao Che.
Zamierzam jeszcze:
"Bitwa o Warszawę '44" - dokument, TVP1, 18:05
"To nasza młodoć" - dokument, TVP2, 19:20
"Godzina W" TVP Polonia, 21:00
"Muzeum Powstania Warszawskiego" YVP Polonia, 22:20
"Kanał" TVP2 22.50
i jak dotrwam do 1.35 to "Na zawsze w pamięci' - TVP2. Co prawda wštpię w swojš siłę, ale może dam radę.
Pozdrawiam.

Włanie jestem "na wieżo" po oglšdaniu dwóch filmów, które chciałabym Wam polecić.
Odważyć się być wolnym - relacje naocznych wiadków i uczestników powstania. Nie obejrzałam do końca, bo na TVP1....
....Dzień czwarty - akcja filmu rozgrywa się w cišgu pierwszych czterech dni Powstania Warszawskiego. Obraz stanowi paradokumentalny zapis ostatnich dni życia Krzysztofa Kamila Baczyńskiego (w tej roli Krzysztof Pieczyński... Baczyński to jeden z moich ulubionych poetów, zresztš jako się tak złożyło, że mieszkam na ulicy Baczyńskiego, więc może dlatego
) W filmie wykorzystano wiele materiałów archiwalnych, pamištek, a także relacje naocznych wiatków mierci poety. Czas trwania filmu: 85 minut. Dramat wojenny, Polska 1984, reż. Ludmiła Niedbalska, wyk. Krzyszto Pieczyński, Jarosław Domin, Witold Bieliński, Katarzyna Kozak. Były momenty w których poleciały mi łzy... ale momentami pojawiały się dialogi, przy których mimowolnie się miałam...no...miałam to za mocno powiedziane, umiechałam się.
Przykład:
Baczyński siedzi z kolegami w pomieszczeniu. Brak wiatła. Jeden z nich usiłuje czytać gazetę. W końcu:
- K*wa, nie mogę, za ciemno!
Na co Baczyński: To se wiatło zapal!
Polecam goršco ten film. Zrealizowany został bardzo naturalnie i realistycznie. Ja osobicie oglšdajšc go, czułam się jakbym uczestniczyła w tamtych wydarzeniach.
W tej chwili oglšdam "Powstanie warszawskie" - koncert zespołu Lao Che.
Zamierzam jeszcze:
"Bitwa o Warszawę '44" - dokument, TVP1, 18:05
"To nasza młodoć" - dokument, TVP2, 19:20
"Godzina W" TVP Polonia, 21:00
"Muzeum Powstania Warszawskiego" YVP Polonia, 22:20
"Kanał" TVP2 22.50
i jak dotrwam do 1.35 to "Na zawsze w pamięci' - TVP2. Co prawda wštpię w swojš siłę, ale może dam radę.

Pozdrawiam.
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to
Tu można kupić moją książkę
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us