Długo sie zastanawialem nad rankingiem. A potem napisalem go w 5 minut.

Ranking w moim przypadku oznacza kolejnosc, w jakiej mialbym teraz ochoty posluchac Markowych plyt. Na dobra sprawe z plyt z pozycji od 1 do 10, wszystkie powinny miec miejsce exequo.ALe trzeba bylo jakos ponumerowac
1. Love Over Gold
To bylo dla mnie jak piorun, ktory zdobil okladke. Plyta genialna od A do Z - tylko 5 utworow, ale za to takich, ktore wbijaja w fotel i nie pozwalaja z niego wyjsc, zanim nie wybrzmia ostatnie dzwieki. Fantastyczne gitariady, dynamiczna perkusja, fortepianowe pasaze i klimat, oraz jeden z najlepszych tekstow o milosci w tytulowym utworzeG.
2. Brothers In Arms
Od tej plyty rozpoczela sie moja Knopflero-edukacja. W roku 1985 swiat zwariowal na punkcie DS a ja razem z nim. Zajechalem najpierw 3 kasety - 2 pirackie i jedna oryginalna, potem 2 cd a teraz zameczam do bolu wersje na dwudziestolecie. Do dzis uwazam ze w Ride across DS wzbilo sie na poziom wirtuozerii a Knopfler napisal najgenialniejsze dzielo muzyczne zycia. Teksty tlumaczone wyraz po wyrazie, przyprawialy o bicie serca. Dzieki tej plycie zmienilo sie moje zycie.
3. Communique
4. Dire Straits
Zastanawialem sie, ktora z tych plyt powinna byc na trzecim a ktora na czwartym miejscu. Wybralem jednak Communique. Moze dlatego, ze jest rozwinieciem znakomitego debiutu, muzycznie stoi nieco wyzej a Follow me Home odprowadzalo mnie razem z walkmanem na uszach, gdy jako nastolatek wracalem od dziewczyny na piechote
5. Making Movies
Kolejna fantastyczna plyta DS. Tylko dlatego ze piec wczesniejszych miejsc bylo juz obsadzonych, znalazla sie wlasnie w tym punkcie listy
6. Sailing To Philadelphia
Dla mnie plyta genialna. What it is jest do tej pory w scislej czolowce mojej sluchalnosci, mam z ta plyta wspaniale wspomnienia, po slabej (jak dla mnie) Golden Heart, Knopfler odrodzil sie w najlepszym stylu niczym feniks z popiolow. Pierwszy koncert na zywo w Sali Kongersowej po 16 latach czekania na te cudna chwile. Koncert w Spodku, przy ktorym plakalismy zmoja Pania jak bobry, wspominajac nasze cudne wspolne chwile. I Speedway to Nazareth, gdzie Spodek odlecial jak na to Slaskie UFO przystalo!
7. On Every Street
Najbardziej wyczekiwana przeze mnie plyta w zyciu. Najpierw zaskoczenie piesnia o telefonie do Elvisa (toz to przeciez nie DS!!!

, potem rozczarowanie - the Bug, Heavy fuel oraz You and... brzmialy jak kopie utworow z BiA! Pozniej jednak przyszlo wielkie oczarowanie, plyta wspaniala, pelna nowych pomyslow, nowa droga Knopflera, znakomity bridge pomiedzy starym a nowym, wzbogaconym muzycznie stylem.
8. Missing...Presumed Having a Good Time
Switny album. Przygoda Knopflera z NH brzmi do dzis swiezo i lekko. Jako osiemnastolatek zagralem koncert z jakims zespolem, juz nie pamietam nawet co to bylo. I przy Blues.... dostalem najwieksze brawa

Mam fantastyczny sentyment do tej plyty, lubie jej sluchac w trasie.
9. Local Hero
Jedna z najlepszych sciezek dzwiekowych, jakie wogole slyszalem. Knopfler stonowany (oprocz Freeway

)uroczy, jednoczesnie cudnie gitarowy i oddajacy hołd folkowi z Wysp Brytyjskich. Kiedys TVP puscila Local Hero pod idiotycznym tytulem Biznesmen i Gwiazdy

Cale szczescie ze poczekalem na litery poczatkowe, pamietam jak przeszedl mnie dreszcz gdy zobaczylem ze to TEN FILm!!!
10. The Princess Bride
Alez klimat! Alez film! Jedna z piekniejszych basni filmowych, oprawiona genialnie bajkowa muzyka. Perelka!
11. A Shot At Glory
Lubie te szkockie klimaty. Jest Knopfler jakiego uwielbiam - i dynamiczny i stonowany. Dobra plyta.
12. Wag The Dog
Kolejny znakomity film - polecam szczegolnie w swietle wyborow

Muzycznie - fantastycznie, ale za krotko! Plyta nie wychodzila ode mnie z odtwarzacza w knajpie, w ktorej pracowalem. Zarazilem tymi klimatami lokalych meneli
13.Twisting by the Pool EP
Taki przerywniczek, ale wesoly i bujajacy. Sympatycznie, ale bez fajerwerkow.
14. Neck And Neck
Plyta countrowa, a ja za country tak srednio, wole rockowy przytup

Jednak nie siegam po nia zbyt czesto - doceniam jako wazna w dorobku, ale nie bierze mnie tak do konca...
15. Golden Heart
Najrzadziej przeze mnie sluchana plyta Knopflera, jezeli chodzi o kariere solowa. Fatalny wokal. Wrecz starczy. Kilka dobrych melodii, ale cos mi nie pasuje. Jakos do mnie od poczatku ta plyta nie trafila....
16. Kill to Get Crimson
O KTGC juz napisalem kilka elaboratow. Jednak tutah dodam, ze plyta awansowala u mnie o kilka punktow, chyba znalazlem sposob na jej sluchanie ....
17. All The Roadrunning
To bylby swietny album, gdyby nie EH
18. The Ragpicker`s Dream
Uwielbiam Hill farmer, ale nie wybacze Knopflerowi ze nie zrobil z tego numeru przynajmniej szesciominutowca i przerwal najfajniejszy fragment w polowie!!!
19. Metroland
Te plyte traktuje jako egzemplarz w kolekcji DS i MK. Nie wzbudza we mnie przyspieszonego bicia serca, chociaz utwor tytulowy jest bardzo fajny.
20. Comfort And Joy
To nie plyta

To singiel
21. Shangri-La
Nudzi mnie. Po prostu. A utwor tytulowy to kopia Sunset Boulvard Natalie Merchant. Generalnie plyta, ktora lezy na polce i sie zakurza.
22. Cal
W okresie gdy ta plyta powstala, MK napisal znakomiete Local Hero oraz byl pomiedzy LOG i BiA. Traktuje te plyte jako wpadke drobna, chociaz nalezy pamietac o fakcie, ze to tylko ilustracja do trudnego filmu...
23. Last Exit To Brooklyn
Malo gitarowa, czysto ilustracyjna muzyka do smutnego filmu. Dla pasjonatow soundtrackow.
To na tyle

Chetnie poczytam polemike co sadzicie o moim zestawieniu
and it's your face I'm looking for on every street...