Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lista Płyt
Było coœ podobnego kilka razy, ale po pierwsze doszła nowa płyta, a po drugie nie wydaje mi się żeby poprzednio były to tak dokładne zestawienie.

Proponuję, aby każdy z Was umieœcił swój ranking, uwzględniajšc wszystki płyty z DS/Solo/TNH/Duety/z Muzykš filmowš.

Wysokie miejsce najnowszego albumu nie jest przypadkowe Uśmiech

1. Making Movies
2. Love Over Gold
3. Kill to Get Crimson
4. Sailing To Philadelphia
5. Communique
6. Dire Straits
7. Golden Heart
8. Neck And Neck
9. On Every Street
10. All The Roadrunning
11. The Ragpicker`s Dream
12. Brothers In Arms
13. Metroland
14. Shangri - La
15. Missing...Presumed Having a Good Time*
16. Local Hero
18. Wag The Dog
19. The Princess Bride*
20. Cal*
21. Last Exit To Brooklyn*
22. A Shot At Glory
23. Comfort And Joy*

Z * płyty, które znam słabo (mniej niż 5 przesłuchań lub brak dostępu do wszystkich utworów) - więc też te, o których zdanie mogę zmienić.
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
Odpowiedz
hmmm... trudno jest okreœlić listę z całoœci twórczoœci Marka, ale mogę podać mpjš prywatnš pištkę...:

1. Communique - za klimat (od muzyki poczšwszy aż po kopertę skończywszy), gitary i niezwykłe teksty;
2. Kill To Get Crimson - za œwietny klimat i spełnienie moich oczekiwań (ta pozycja jest œwieża, więc może do końca jeszcze nie obiektywna, ale...);
3. On Every Street - za cudowny powrót magów gitary
4. Sailing To Philadelphia - za cudowne "What It Is" i "Speedway At Nazareth"
5. The Ragpickers Dream - za tańczšca parę w kuchni... Oczko
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
Odpowiedz
1. Dire Straits - zdecydowanie - za poczštek tej przygody.
2. Ragpicker's Dream - za powrót do najprostszych form narracji. Za emocje i szczeroœć.
3. Kill To Get Crimson - Za piękne melodie, niesamowite teksty i niepowtarzalny klimat
4. Communique
5. Love Over Gold
6. On Every Street - za brzmienie - dla mnie referencyjna płyta, szczególnie jesli chodzi o nagranie bębnów
7. Sailing To Philadelphia
8. Screenplaying
9. Making Movies
10. Live in Lyon 2005 Duży uśmiech
So now we're passing strangers, at single tables.
Still trying to get over,
Still trying to write love songs for passing strangers.
All those passing strangers.

And the twinkling lies, all those twinkling lies,
Sparkle with the wet ink on the paper.
Odpowiedz
Chyba sobie odpuszczę ten temat - nie sposób...
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by anrom@Sep 30 2007, 07:48 AM
Chyba sobie odpuszczę ten temat - nie sposób...
Poniekšd masz oczywiœcie rację. Ale potraktowałem to jako zabawę, i wymieniłem w kolejnoœci jaka pierwsza mi przyszła do głowy, bez zbędnego główkowania Oczko
So now we're passing strangers, at single tables.
Still trying to get over,
Still trying to write love songs for passing strangers.
All those passing strangers.

And the twinkling lies, all those twinkling lies,
Sparkle with the wet ink on the paper.
Odpowiedz
Ja też chciałem potraktować ten wštek jako zabawę i moja lista jest bardzo orientacyjna.
Spróbujcie wzišć pod uwagę wszystkie płyty, to naprawdę fajne Uśmiech
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
Odpowiedz
Ja wysiadam nie dam rady Duży uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Długo sie zastanawialem nad rankingiem. A potem napisalem go w 5 minut. Uśmiech
Ranking w moim przypadku oznacza kolejnosc, w jakiej mialbym teraz ochoty posluchac Markowych plyt. Na dobra sprawe z plyt z pozycji od 1 do 10, wszystkie powinny miec miejsce exequo.ALe trzeba bylo jakos ponumerowac Oczko

1. Love Over Gold
To bylo dla mnie jak piorun, ktory zdobil okladke. Plyta genialna od A do Z - tylko 5 utworow, ale za to takich, ktore wbijaja w fotel i nie pozwalaja z niego wyjsc, zanim nie wybrzmia ostatnie dzwieki. Fantastyczne gitariady, dynamiczna perkusja, fortepianowe pasaze i klimat, oraz jeden z najlepszych tekstow o milosci w tytulowym utworzeG.

2. Brothers In Arms
Od tej plyty rozpoczela sie moja Knopflero-edukacja. W roku 1985 swiat zwariowal na punkcie DS a ja razem z nim. Zajechalem najpierw 3 kasety - 2 pirackie i jedna oryginalna, potem 2 cd a teraz zameczam do bolu wersje na dwudziestolecie. Do dzis uwazam ze w Ride across DS wzbilo sie na poziom wirtuozerii a Knopfler napisal najgenialniejsze dzielo muzyczne zycia. Teksty tlumaczone wyraz po wyrazie, przyprawialy o bicie serca. Dzieki tej plycie zmienilo sie moje zycie.

3. Communique
4. Dire Straits

Zastanawialem sie, ktora z tych plyt powinna byc na trzecim a ktora na czwartym miejscu. Wybralem jednak Communique. Moze dlatego, ze jest rozwinieciem znakomitego debiutu, muzycznie stoi nieco wyzej a Follow me Home odprowadzalo mnie razem z walkmanem na uszach, gdy jako nastolatek wracalem od dziewczyny na piechote Uśmiech

5. Making Movies
Kolejna fantastyczna plyta DS. Tylko dlatego ze piec wczesniejszych miejsc bylo juz obsadzonych, znalazla sie wlasnie w tym punkcie listy Uśmiech

6. Sailing To Philadelphia
Dla mnie plyta genialna. What it is jest do tej pory w scislej czolowce mojej sluchalnosci, mam z ta plyta wspaniale wspomnienia, po slabej (jak dla mnie) Golden Heart, Knopfler odrodzil sie w najlepszym stylu niczym feniks z popiolow. Pierwszy koncert na zywo w Sali Kongersowej po 16 latach czekania na te cudna chwile. Koncert w Spodku, przy ktorym plakalismy zmoja Pania jak bobry, wspominajac nasze cudne wspolne chwile. I Speedway to Nazareth, gdzie Spodek odlecial jak na to Slaskie UFO przystalo!

7. On Every Street
Najbardziej wyczekiwana przeze mnie plyta w zyciu. Najpierw zaskoczenie piesnia o telefonie do Elvisa (toz to przeciez nie DS!!!Oczko, potem rozczarowanie - the Bug, Heavy fuel oraz You and... brzmialy jak kopie utworow z BiA! Pozniej jednak przyszlo wielkie oczarowanie, plyta wspaniala, pelna nowych pomyslow, nowa droga Knopflera, znakomity bridge pomiedzy starym a nowym, wzbogaconym muzycznie stylem.

8. Missing...Presumed Having a Good Time
Switny album. Przygoda Knopflera z NH brzmi do dzis swiezo i lekko. Jako osiemnastolatek zagralem koncert z jakims zespolem, juz nie pamietam nawet co to bylo. I przy Blues.... dostalem najwieksze brawa Oczko Mam fantastyczny sentyment do tej plyty, lubie jej sluchac w trasie.

9. Local Hero
Jedna z najlepszych sciezek dzwiekowych, jakie wogole slyszalem. Knopfler stonowany (oprocz FreewayUśmiech )uroczy, jednoczesnie cudnie gitarowy i oddajacy hołd folkowi z Wysp Brytyjskich. Kiedys TVP puscila Local Hero pod idiotycznym tytulem Biznesmen i Gwiazdy Oczko Cale szczescie ze poczekalem na litery poczatkowe, pamietam jak przeszedl mnie dreszcz gdy zobaczylem ze to TEN FILm!!!

10. The Princess Bride
Alez klimat! Alez film! Jedna z piekniejszych basni filmowych, oprawiona genialnie bajkowa muzyka. Perelka!

11. A Shot At Glory
Lubie te szkockie klimaty. Jest Knopfler jakiego uwielbiam - i dynamiczny i stonowany. Dobra plyta.

12. Wag The Dog
Kolejny znakomity film - polecam szczegolnie w swietle wyborow Oczko Muzycznie - fantastycznie, ale za krotko! Plyta nie wychodzila ode mnie z odtwarzacza w knajpie, w ktorej pracowalem. Zarazilem tymi klimatami lokalych meneli Oczko

13.Twisting by the Pool EP
Taki przerywniczek, ale wesoly i bujajacy. Sympatycznie, ale bez fajerwerkow.

14. Neck And Neck
Plyta countrowa, a ja za country tak srednio, wole rockowy przytup Oczko Jednak nie siegam po nia zbyt czesto - doceniam jako wazna w dorobku, ale nie bierze mnie tak do konca...

15. Golden Heart
Najrzadziej przeze mnie sluchana plyta Knopflera, jezeli chodzi o kariere solowa. Fatalny wokal. Wrecz starczy. Kilka dobrych melodii, ale cos mi nie pasuje. Jakos do mnie od poczatku ta plyta nie trafila....

16. Kill to Get Crimson
O KTGC juz napisalem kilka elaboratow. Jednak tutah dodam, ze plyta awansowala u mnie o kilka punktow, chyba znalazlem sposob na jej sluchanie ....

17. All The Roadrunning
To bylby swietny album, gdyby nie EH Uśmiech

18. The Ragpicker`s Dream
Uwielbiam Hill farmer, ale nie wybacze Knopflerowi ze nie zrobil z tego numeru przynajmniej szesciominutowca i przerwal najfajniejszy fragment w polowie!!!

19. Metroland
Te plyte traktuje jako egzemplarz w kolekcji DS i MK. Nie wzbudza we mnie przyspieszonego bicia serca, chociaz utwor tytulowy jest bardzo fajny.

20. Comfort And Joy
To nie plyta Oczko To singiel Oczko

21. Shangri-La
Nudzi mnie. Po prostu. A utwor tytulowy to kopia Sunset Boulvard Natalie Merchant. Generalnie plyta, ktora lezy na polce i sie zakurza.

22. Cal
W okresie gdy ta plyta powstala, MK napisal znakomiete Local Hero oraz byl pomiedzy LOG i BiA. Traktuje te plyte jako wpadke drobna, chociaz nalezy pamietac o fakcie, ze to tylko ilustracja do trudnego filmu...

23. Last Exit To Brooklyn
Malo gitarowa, czysto ilustracyjna muzyka do smutnego filmu. Dla pasjonatow soundtrackow.

To na tyle Oczko Chetnie poczytam polemike co sadzicie o moim zestawieniu Oczko
and it's your face I'm looking for on every street...
Odpowiedz
Ja moze nie bede sie rozdrabniac jak kolega Raingod (podziwiam tę wypowiedz)
Po wielu przemysleniach (i przesluchaniach rzecz jasna Uśmiech ), przedstawiam moj ranking wlasnie tak:

1.Kill to Get Crimson (pierwsze miejsce chyba dlatego, ze nadal jestem ogromnie zachwycony tym albumem, nie potrafie sie od niego oderwac..a w tej chwili moge nazwac go najbardziej genialnym albumem w historii...moze przesadzam, ale taki jest)

2.Sailing To Philadelphia

3.Brothers In Arms

4.Golden Heart

5.Local Hero

6.Shangri - La

6.Dire Straits

7.On Every Street

8.Making Movies

9.The Ragpicker`s Dream

10.Metroland

11.Communique

12.All The Roadrunning

13. A Shot At Glory

i tak pewnie zdanie zmienie w moim zyciu tyle razy ile tego wszystkiego przeslucham, ale tak wyglada ranking na teraz Uśmiech
Odpowiedz
Najpierw chcialłbym ciepło powitać nowego kolegę!
Trudno zrobić mi takie zestawienie. Choć wydaje mi się, że byłoby ono nieco zbliżone do Waszych. (fafa i Raingoda ) Również wysoko umieœciłbym BiA i LoG. Obok nich (a nie za) - konceretowe Alchemy i ostatnie trzy solowe płyty Marka. Podobnie jak Raingod nieco w cieniu pozostawiłbym Golden Heart a podobnie jak faf - Kill to get Crimson przesunšł wysoko, wysoko do góry. Do œcisłej czołówki musiałbym dodać jeszcze The Notting Hillbillies i Local Hero. A zaraz po nich - wszystko inne, co sygnowane jest dwoma literkami: M.K.
Odpowiedz
No i co, nikt sie nie zmierzy dalej z rankingiem? Pomysl wydawal sie fajny Oczko
Odpowiedz
Witam

Oto mój ranking płyt (nie wszystkich) Marka Knopflera:

1. Alchemy-zawsze uważałem, że Dire Straits to doskonały zespół koncertowy

2. On The Night-to samo co wyżej, do dziœ nie rozumiem jak można nie było wydać tej płyty jako podwójnego albumu, bo razem z SOS, TR, Solid Rock, TYL i Wild Theme na pewno dałbym 1 miejsce

3. Brothers In Arms-od niej wszystko sie zaczęło, mam wielki sentyment do tej płyty, zakochałem sie w DS od jej pierwszego przesłuchania.

4. Love Over Gold-posłuchać TR i Private Investigations i można umrzeć... TR to dla mnie najwybitniejszy utwór stworzony przez Marka Knopflera

5. Golden Heart-na poczštku miałem ja na kasecie i dlatego dzieliłem na 2 częœci, stronę A, która moim zdaniem jest lepsza z doskonałym Darling Pretty i stronę B-melancholijna czeœć z jednym wyjštkiem Cannibals-studyjna wersja tego kawałka mnie nie rusza, ale za to wykonanie live na Vaison'96 dałbym się pokroić. Bardzo lubię z tej płyty Rudiger i Done With Bonaparte

6. Sailing to Philadelphia-dla wielu fanów najlepsza solowa płyta Marka. Trudno nie podzielać tego zdania, skoro sš na niej takie perełki jak What It Is, Silvertone Blues, El Macho czy Baloney Again. Ja jednak o oczko niżej niż Golden Heart.

7. On Every Street-pierwsza myœl, jaka mi przychodzi na myœl o tej płycie to niesamowita różnorodnoœć, jest tu wszystko i wszystko zagrane bardzo elegancko. Kocham Marka za to cudowne zdane o miłoœci-"And it's your face I'm looking for on every street"-zamierzam to w tłumaczeniu przemycić na zaproszenia na mój œlub, zamiast jakiegoœ wierszyka Uśmiech

8. Dire Straits, Communique, Live at BBC-jakże inne od ostatnich dokonań dwie pierwsze płyty, mnie bardzo pasuje to surowe granie na 4 członków zespołu. Prawdziwa wirtuozeria w brzmieniu Stratocastera Marka Knopflera. LAtBBC-dokumentuje pierwszy okres zespołu w sposób bardzo trafny. Szkoda, że na płytach studyjnych nie ukazały się takie numery jak Eastbound Train czy What's The Matter With You Baby-bardzo mi pasujš.

9. Making Movies-œwietne Tunnel Of Love, Skateway, natomiast nigdy nie podzielałem zachwytów na R&J. Denerwujš mnie te głoœne bębny w refrenach. Les Boys-z jednej strony ciekawy eksperyment Marka z drugiej bez tego utworu płyta nic by nie straciła.

10. Missing Presumed...-bardzo lubię tš płytę, ma coœ w sobie, no i dwie perełki: Your Own Sweet Way i Feel Like Going Home-uwielbiam końcowš solówkę Marka

11. Shangri-La, TRPD, KTGC-bardzo spokojne i bardzo przyjemne płyty do posłuchania, mój zachwyt nad S-L trochę osłab. Czuję, że tekstowo to trzy najważniejsze płyty Marka-to jest na nich najważniejsze. I to obrazuje kierunek Marka, mnie gitarowej wirtuozerii, więcej do poczytania...

12. Local Hero, Cal, A Shoot At Glory-bardzo przyjemne soundtracki, z tym, że kompozycja Going Home spokojnie mogłaby dostać Oskara. Wspaniałe zakończenie koncertów DS. Tak samo Wild Theme-œwietne zakończenie koncertów z trasy OES.

PS. Ciekawy byłby ranking bootlegów bo jest tego naprawdę sporo i sporo w bardzo dobrej jakoœci jak na wydawnictwa nieoficjalne. Przyznam szczerze, że bardzo często słucham bootlegów, nawet częœciej niż oficjalnych płyt-bo jak na poczštku podałem-Mark Knopfler na koncertach jest niesamowity!!!

Wiem, że to nie wszystkie płyty Marka, ale to te na samym poczštku przyszły mi do głowy

pozdrowionka z Trójmiasta
pablosan
A long time ago came a man on a track...
Odpowiedz
1. Back in Black
2. Dirty Deeds Done Dirt Cheap
3. Highway to Hell
4. Who Made Who
5. Stiff Upper Lip
6. Let There Be Rock
7. Powerage
8. High Voltage
9. T.N.T.
10. For Those About to Rock
11. The Razor's Edge
12. Ballbreaker
13. Blow Up Your Video
14. Fly on the Wall
15. Flick of the Switch

hehehehe
My girlfriend said AC/DC is bad...Now she is single...
Hhahaha Just kidding...
She is dead...
Odpowiedz
Zart okrutny Oczko Ale zgodnie z nowym wytycznym forum - to nie miejsce na innych wykonawcow, hehehe
Odpowiedz
Zrobiłem takie zestawienie, ale nie jestem pewien, czy cokolwiek z niego wynika. Trudno jest na przykład porównywać soundtracki i reguralne płyty. Poza tym, juz po spisaniu tej listy, posłuchałem płyty "Ragpicker's Dream" i "Kill To Get Crimson" jedna po drugiej. Nie jestem w stanie stwierdzić, która lepsza. :ph34r: Zostawiłem to tak, jak napisałem na poczštku:

1. Golden Heart
2. Making Movies
3. Brothers In Arms
4. Sailing To Philadelphia
5. Love Over Gold
6. On Every Street
7. Communique
8. Missing...Presumed Having a Good Time
9. Shangri-La
10. Local Hero
11. The Princess Bride
12. Cal
13. A Shot At Glory
14. Wag The Dog
15. Kill to Get Crimson
16. The Ragpicker`s Dream
17. Dire Straits
18. All The Roadrunning
19. Neck And Neck
20. Metroland
21. Comfort And Joy
22. Last Exit To Brooklyn
A hen can lay a golden egg but she still can't sing
Well the hen's alright but the harp is everything
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Raingod@Nov 10 2007, 06:45 PM
Zart okrutny Oczko Ale zgodnie z nowym wytycznym forum - to nie miejsce na innych wykonawcow, hehehe
Nowe wytyczne - cos chyba zgubiłem,
Raingod wiesz ,że zgadzam się z Tobš, ale chyba nie podamy na pierwszym miejscu 'tercetu egzotycznego"- z pełnym szacunkiem dla fanów w/w.
Odpowiedz
Michal podal pelna dyskografie (a moze niepelna) ACe piorun DeCe Uśmiech
Odpowiedz
Solo:
1. The Ragpicker's Dream
2. Golden Heart
3. Shangri La
4. Kill To Get Crimson
5. Sailing to Philadelphia
Dire Straits:
1. Brothers in arms
2. Dire Straits
3. Communiqué
4. On every street
5. Love over gold
6. Making Movies
Z muzyki filmowej:
1. Local Hero
2. Wag the Dog
3. Last Exit To Brooklyn
3. The Princess Bride
4. Metroland
5. A Shot at Glory
6. Cal
A zdecydowanie na ostatnim miejscu - Missing....
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Nie jestem pewien ale takie coœ już kiedyœ było nie?? Język

Spróbuję, ale uwzględnię tylko te płyty które znam, gdyż np muzyki filmowej Knopflera nie słucham w ogóle, podobnie jak np Ragpickers Dream, przez którš nie umiem przebrnšć nawet... Bez podziału na DS/MK

1. Love over gold (to jest najlepsza rzecz jakš Knopfler mógł stworzyć, szczególnie TR)
2. Making Movies
3. Brothers in arms
4. Sailing to philadelphia (najlepsza solowa płyta, bez tych wszystkich folkowych wtršceń)
5. On the night
6. Alchemia (mniej więcej od tej pozycji w dół zaczynajš się płyty których słucham bardzo rzadko)
7. Golden Heart
8. On every street (tutaj lubię tylko kilka utworów, ale za to jakich!Oczko
9. Communique
10. Shangri la
11. Kill to get crimson (Umieœciłem jš tutaj tylko dlatego, że przesłuchałem parę razy, gdyby to był ranking lista najlepszych płyt w ogóle by jej w nim nie było)

12. Neck and Neck (zapomniałem o niej, nie lubię country i słuchanie tego naprawdę boli)
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Raingod@Nov 11 2007, 12:52 AM
Michal podal pelna dyskografie (a moze niepelna) ACe piorun DeCe Uśmiech
Podałem tylko studyjne nagrania Oczko i masz rację to nie miejsce na inne zespoły, ale że lubię żarty to mam nadzieję, że mi to wybaczysz Język Uśmiech hehehehehe
My girlfriend said AC/DC is bad...Now she is single...
Hhahaha Just kidding...
She is dead...
Odpowiedz