Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hamburg
Cytat:Originally posted by koobaa@Jun 5 2006, 03:38 AM
Guy Fletcher potwierdził moje przypuszczenia jakoby Mark używał kostki w So Far Away i dlatego jestem skłonny bardziej ku opcji drugiej. Mimo, że tonacja jest ta sama co Our Shangri-La, wydaje mi się, że na tym zdjęciu Mark gra jednak So Far Away Oczko .
Obejrzałem sobie dokładnie te fragmenty (So Far Away i Our Shangri La) i stwierdzam, z całš pewnoœciš, że w obu tych piosenkach nasz pan Marek używa kostki.
Co więcej, próbowałem dojrzeć, czy rzuca jš w kierunku Andrzeja zajętego bannerem, ale niestety - nie. <_<
Za to na końcu, podczas ukłonów całego bandu obejmuje delikatnie Emmy z kostkš w ręce, a chwile póŸniej macha do ludzkoœci już bez kostki w ręce. Przypuszczam, że poprostu dla checy wrzucił jš Emmy za koszulę. :wub:
Jest tam jeszcze taki moment, że drapie sie kostkš nad prawym uchem, ale chyba nie udało mu się jej włożyć za ucho, tak, jak stolarze wkładaja ołówek... Oczko
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
Podziwiam waszš znajomoœć gitar i ich brzmienia ze słuchu. Od dawna marzyło mi się takie zestawienie jakie zrobił Kuba. Dzięki.
Nie wiem czy dobrze zauważyłem ale odnoszę wrażenie, że Mark na różnych trasach pewne utwory wykonuje na różnych gitarach. Chodzi mi głównie o 'Sułtanów' i 'Brothers...' Trudno mi teraz podać konkretne koncerty ale może wiecie coœ na ten temat, a może to tylko moje złudzenie.
Odpowiedz
Tak, to prawda, był taki czas, kiedy dużo używał pensy. W Hamburgu zrobił to tylko przez kilka minut podczas zakończenia R&J.
Nie wiem dlaczego zmienia gitary, może dla pewnej odmiany...
Odpowiedz
Z tego co ja wiem/widziałem to:

Sultani Swingu:
-lata 70 do Alchemy: Fender Stratocaster
-Alchemy: Schecter Stratocaster czerwono-biały
-Wembley'85 (video "BIA"): Schecter Stratocaster czerwono-biały
-Sydney'86: Fender Stratocaster (identyczny jak w The Bug na On The Night)
-Mandela: Pensa Suhr
-On Every Street: Pensa Suhr
-Golden Heart: Pensa Suhr
-STP: Pensa Suhr
-Shangri-La: Fender Stratocaster Mark Knopfler

Brothers In Arms:
-BIA Tour: Gibson Les Paul
-Mandela: Pensa Suhr
-On Every Street: Pensa Suhr
-Golden Heart: Gibson Les Paul
-Monsterrat: Gibson Les Paul
i dalsze trasy: Gibson Les Paul
A long time ago came a man on a track...
Odpowiedz
A może by tak zaczšć pisać nowy zestaw pytań do Guy'a?
Odpowiedz
' Nie wiem czy zainteresuje to wszystkich i być może powienienem tego posta ........... '
Niezłe to co piszesz.

Może będziecie wiedziali bo zainteresowało mnie chyba niedawno mi się to zrodziło z tych Waszych postów, ale roztrzygnšć to za bardzo nie potrafię na podstawie materiałów które posiadam.

Czy na tym 'National Style '0'' a gra na nim w TR i R&J poczštek Czy gra tam paznokciami?
Odpowiedz
Pablo super zestawienie. To jednak nie moje złudzenie zmiana tych gitar a rzeczywistoœć. Jeœli idzie o BIA to wolę wykonanie na Pensa Suhr - to brzmienie w tym utworze powoduje 'większe ciary na plecach'.
Odpowiedz
Żyję cišgle koncertem w Hamburgu, ale ze statystyk wynika, że nie tylko ja.
Najpopularniejszy temat Offtop wymyœlony przez Trissi uzyskał na Forum aż 12tys wzglšdów przy 622 wpisach(około roku), natomiast temat Hamburg przez ostatnie cztery miesišce 8020 wzglšdów przy 366 wpisach. Nie ma co ukrywać było to wydarzenie roku.
Ale do czego zmierzam - aż strach pomyœleć co będzie się działo po Zlocie w Krakowie - najważniejszej imprezie Fanów MK w Polsce.

Andrzej - Rocznik Statyczny 05.06.2006
We are the sultans of swing...
Odpowiedz
A ja sobie cichutko czekam na 19 czerwca... Oczko
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by olaph72@Jun 5 2006, 11:39 PM
A ja sobie cichutko czekam na 19 czerwca... Oczko
Wspieramy Cię Oczko
Odpowiedz
Nie przesadzajmy, nie cierpię bynajmniej. Uśmiech Gorzej, że Amazon wykazuje opieszałoœć w przysłaniu mi zamówionej (i zapłaconej!Oczko płyty. :angry:
Odpowiedz
Pablo właœciwie wyczerpał temat gitar jeœli chodzi o Sultans i Brothers i ja podobnie jak Ty Grzegorz, najbardziej lubię BIA z Pensš w roli głównej. W ogóle, bardziej mi się podobało brzmienie Pensy niż obecne Les Paula.
Myœlę, że jednak powinnismy wynieœć się z gitarami do innego wštku, dodam jeszcze tylko w ramach ciekawostki, że utwór Sultans Of Swing został skomponowany na... National Style '0' i miał na samym poczštku zupełnie innš melodię i akordy. Dużo bym dał, żeby usłyszeć go w takiej pierwotnej wersji...
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by koobaa@Jun 6 2006, 05:29 AM
...dodam jeszcze tylko w ramach ciekawostki, że utwór Sultans Of Swing został skomponowany na... National Style '0' i miał na samym poczštku zupełnie innš melodię i akordy. Dużo bym dał, żeby usłyszeć go w takiej pierwotnej wersji...
Gdzie Ty to Koobaa wygrzebujesz?? :blink:
Odpowiedz
Up, up Uśmiech

A skoro o National Style 'O' to mam pytanko. Czy to ta gitara srebrna z R&J i czy ona ma podpis na gryfie Fender może??

Bo jeœli tak, to identycznš widziałem w witrynie sklepu muzycznego dzisiaj w Rynku...

Prawdziwa "œlicznotka" Wywracanie oczami

Ale byłyby jaja, gdyby to była ta gitarka.. W pištek zrobiłbym sobie z niš fotkę Język
knopfler.pl na Facebooku - https://www.facebook.com/knopflerpl

Perkusja jest jedna a pałki są dwie :]

"Drummers have the biggest instruments... Uśmiech"
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by HOWARD@Jun 7 2006, 04:09 PM
A skoro o National Style 'O' to mam pytanko. Czy to ta gitara srebrna z R&J i czy ona ma podpis na gryfie Fender może??
Howardzie, gitarka na której MK pięknie gra R&J oraz TR ma na gryfie podpis "National" oczywiœcie, dlatego nazywa się National a nie Fender Oczko.

Ta, którš widziałeœ to zapewne ta: Fender Resonator.

Różnic jest mnóstwo. Pierwszš jest np cena. Oryginalny National z lat 30tych ubiegłego wieku (czyli taki jaki widnieje na okładce BIA) to wydatek rzędu 3500$ i można go zakupić tylko od kogoœ, kto chce się takowego pozbyć. Ten resonator Fendera kosztuje ok. 860$ i jest stosunkowo tani jeœli chodzi o tego typu instrumenty.

Jeœli ta co widziałeœ w sklepie jest inna od tej, do której link podałem - prawdopodobnie jest jakšœ podróbš, z ciekawoœci zapytam: ile za niš chcš? Oczko
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Dzięki Koobaa za œwietny o(d)pis..

Tak, to jest tamta gitarka Fender Resonator (fajna nazwa Uśmiech )...
Ale nie wiem ile kosztuje. Dopytam najwyżej, to odpiszę Uśmiech

Odpowiedz
zgubiłem
ale znalazłem na płytce krótki dialog Pablosana z Markiem Duży uśmiech
Odpowiedz
Dialog jest jak najbardziej !!

Sam słyszałem - a jaki piękny !!

Pełen najwyższych uczuć Duży uśmiech

Przy okazji Jambore chcę jeszcze raz bardzo goršco podziękować za super niespodziankę. Piękny koncert - mogłem przez chwilę pobyć z wami tam razem...

Numer z banerem genialny - wszyscy na pewno widzieli.

No i z niecierpliwoœciš czekamy na wersję ostatecznš...

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by macsa@Jun 8 2006, 09:36 PM
Dialog jest jak najbardziej !!

Sam słyszałem - a jaki piękny !!

Pełen najwyższych uczuć Duży uśmiech

Przy okazji Jambore chcę jeszcze raz bardzo goršco podziękować za super niespodziankę. Piękny koncert - mogłem przez chwilę pobyć z wami tam razem...

Numer z banerem genialny - wszyscy na pewno widzieli.

No i z niecierpliwoœciš czekamy na wersję ostatecznš...
Przepraszam, a o czym Wy mówicie. Chyba się zgubiłem :blink:
jaki koncert, jaki dialog, jaki banner?

Odpowiedz
Cytat:Originally posted by HOWARD@Jun 8 2006, 09:51 PM
Przepraszam, a o czym Wy mówicie. Chyba się zgubiłem :blink:
jaki koncert, jaki dialog, jaki banner? [/quote]
Szukajcie a znajdziecie Duży uśmiech
tzn. czytajcie Uśmiech
Odpowiedz