16.10.2012, 11:20
Robson napisał(a):....O perkusji już wspominalem bo to też jest dla mnie zagadka. Takie np. "Redbud Tree" Ian Thomas totalnie schowany jakby się ukrył nie za jedna a za kilkoma szybami które widział Raingod w Londynie.
Robercie dla mnie też jest to zagadką, ale jedynie z Redbud Tree, faktycznie Ian Thomas
tłumiony" głównie w pierwszych 4 taktach utworu. W pozostałych uyworach jest jakoś przyzwoicie, a w utworach (utworze?), w których gra miotełkami, to normalne, że jest bardziej "płaski". Wracając do Redbud Tree nasunęła mi się taka myśl, kiedy przeczytałem tłumaczenie Chrisa:"Kulę się ze strachu,
ale odgłosy kroków milkną
Gdybym się zdradził, czekałaby mnie pewna śmierć
Liście drzewka zsuwają się na moją głowę,
a ja wstrzymuję oddech"
A co jeśli to był zamysł Marka i pierwsze 4 takty (tępe, stłumione brzmienie bębna centralnego perkusji Iana Thomasa) to ten sam dźwięk, jaki słyszy schowany i przerażony pod drzewem judaszowym ów człowiek - bicie swego serca, dźwięk również stłumiony, tępy. Może mnie trochę poniosło, ale kiedy przeczytałem to tłumaczenie, od razu tak skojarzyłem, a słuchając Redbud Tree "widzę" tego człowieka i słyszę walenie jego serca ze strachu.