13.09.2012, 02:14
chris napisał(a):Z tymi linkami do tabów trzeba jednak uważać. Poszedłem tropem linków żeby wyrywkowo sprawdzić i już przy Redbud Tree zauważyłem, że akordy są przerobione - zdecydowanie nie -Markowe. Ta piosenka na 100% zaczyna się od d-mol.W linku, który podałem nie ma akordów... Chyba że masz na myśli ten z innego wątku, który tu też się pojawił. Jeśli przez "przerobione" masz na myśli fakt, że są grane z kapodasterem na 5 progu to nie sądzę, że można łatwo wychwycić różnicę. Trzeba mieć naprawdę wprawne ucho
Intro: Dm - Dm - Dm - Dm
Verse: ||: Dm - C - Bb - F - Eb - Dm :||
Chorus: F - Gm - D - Gm - C - D
Oczywiście można to uprościć i w większości amatorskich coverów ludzie tak robią, co jak sądzę jest podyktowane dość trudnym przejściem z F-Eb. Ale wtedy nie ma oryginalnego brzmienia. Zwłaszcza powrót z D (koniec zwrotki) na Dm (początek następnej) jest niesamowity.
Gra się znacznie łatwiej i co więcej, często Mark sam właśnie w ten sposób gra. Na koncertach to praktycznie norma (wtedy oczywiście Richard). W Redbud Tree może faktycznie nie ma kapodastera (bogatsze basy), ale nie zgodzę się, że "przerobione" brzmią nie-Markowo.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...