28.02.2015, 13:23
Cytat:czy (mimo np. ogromnej popularności danego kawałka) coś by w nim zmienił po czasie a jeśli tak to czy często tak ma ze swoimi utworami
Cytat:W biografii autorstwa M. Oldfielda zdaje się Mark w ten sposób odnosił się do kompozycji zamieszczonych na BiA, dość mocno je samokrytykując
Otóż i ten fragment:
Brothers In Arms - dzieło idealne. Nie dla Marka Knopflera jednak... Okazuje się bowiem, iż dystansując się od wrzawy, jaką wywołał album, nie zakładał maski. Gdyby płyta miała wyjść teraz - zwierzał się rok po jej opublikowaniu - nie dopuściłbym do tego. Najpierw ponownie zmiksowałbym większość piosenek, ulepszyłbym wokal... Tak, zdecydowanie bym w ten sposób postąpił. One World to przecież okropna rzecz. Powinienem w ogóle ją wyrzucić. To była ostatnia piosenka, jaką nagrywaliśmy, a nie mieliśmy żadnej innej w jej miejsce. Teraz na pewno byłaby inna. Również od strony tekstu nie ma w niej nic. Część instrumentalna Why Worry wydaje mi się bezsensowna - to tylko taka zabawa z ładnymi dźwiękami. Zakończenia utworów z reguły są zbyt długie. Część instrumentalna w So Far Away jest o wiele za długa. To samo w Money For Nothing. Zresztą Why Worry jest całe za długie, podobnie jak Ride Across The River. Nie znoszę mojego śpiewu w Walk Of Life. The Man's Too Strong ma paskudny, stary, ograny temat. To taka dobrze opracowana rzecz, w której nie ma serca. Za to piosenka tytułowa jest w porządku. Chociaż... W pierwszej zwrotce nie zaśpiewałem zgodnie z melodią. Powinienem bardziej się jej trzymać. Ogólnie rzecz biorąc utwór jest rzeczywiście niezły, tylko jeszcze można by ulepszyć brzmienie gitary. Ale i tak Brothers In Arms bliskie jest początkowym założeniom, podczas gdy inne numery Czasami wkradają się pewne rzeczy, z których zupełnie nie zdaję sobie sprawy, a których gdyby nie było, nie odczuwałoby się ich braku. Na przykład za dużo jest "jęków" na początku Walk Of Life. Usłyszałem kiedyś tę piosenkę w radiu i zdziwiłem się: "Mój ty Boże, a TO po co się tam znalazło ?!
Michael Oldfield "dIRE sTRAITS" wyd. Rock Serwis, Kraków 1993, s.83
always look on the bright side of life