22.12.2011, 04:01
pikater napisał(a):Wybacz mi Retro13, ale ja będę szczery do bólu. Tak już mam.
Przeczytałem Twoje wpisy na tym forum (posty się to chyba nazywa) i mam nieodparte wrażenie, że strasznie szybko osądzasz, wyciągasz wnioski, stwierdzasz fakty (wątpliwe zresztą) oraz oznajmiasz wszystko tak jakbyś miała wyłączność na prawdę.
Nie podważam Twojej znajomości tematu, a już nie mam zamiaru Cię pouczać czy oskarżać o złą wolę. Ale jednak bardzo mi to przeszkadza i jak czytam, to nie mnie tylko.
Nie miej mi za złe, ale chciałbym nie mieć racji, tym bardziej że jest to mój drugi dzień na tym forum.
M. Knopfler na stwierdzenie Nagui'ego "Pan mówi po francusku" (Podkreślam, że to nie było pytanie tylko stwierdzenie. Oczywiście pod publikę, aby tę publiczność Mark jeszcze bardziej sobie zaskarbił. Żaden dziennikarz nie zadałby pytania w ten sposób "Vous parlez francais" bo to nie gramatycznie. Jak mówią Francuzi "c'est juste mais pas francais" Mark odpowiedział po francusku "Oui, un peux, mais mon francais n'est pas bon", potem dodał "terrible" co wynika ze skromności wyłącznie. Tak zresztą odpowiada większość obcokrajowców, nawet jeśli mówią perfekcyjnie. Tak już tu jest. Ja sam wiem po sobie. Mieszkam już tutaj blisko 30 lat.
Gaduła jestem straszny
Co do nagrywania z muzykami francuskimi, to ja to "wiem" ze słyszenia, bo niektórzy o tym mówią. A czy to prawda? Trzeba byłoby jego samego zapytać. Jak będę mógł to zapytam.
Dlaczego uważasz, że to był dla niego horror - ten wywiad ?
Moim zdaniem był, ale z powodu zdrowotnego. Co zresztą wytłumaczył na koncercie i to po francusku mówiąc "j'ai mal au dos". Miał problem z kręgosłupem i jak uważnie obejrzysz ten wywiad to na początku zauważysz, że miał trudności z posadowieniem się na stołku i aż się z bólu skrzywił. Jeśli dlatego uważasz, że to był horror - to się zgadzam , ale jeśli dlatego że udzielał wywiadu w TV francuskiej, to masz poważny problem.
Trochę się boję, że przez moją wypowiedź się naraziłem. Takie mam dziwne odczucie ....Ale myślę, że mi wybaczysz ten przydługi nieco post.
Merci.
Brawo!
Merci beaucoup!
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
A new morning has begun..."