17.12.2011, 03:56
retro13 napisał(a):Raingod, mam jeszcze do ciebie pytanie, może trochę głupie, ale jesteś muzyk to może mi odpowiesz
wiadomo że bardziej logicznie jest pisać melodię do słów, jak sie np pisze piosenkę
zastanawiam się czy są częste przypadki odwrotnej kolejności, czyli np jest fajna melodia, i się do niej dopisuje tekst, tak żeby pasował?
Nie jestem Raingod ale Ci odpowiem. Może Ci to pomoże.
Kiedyś Ryszard Rynkowski powiedział że napisał muzykę i dał ją Cyganowi i wyszła piosenka "Dziewczyny lubią brąz" co go kompletnie zaskoczyło bo nigdy nie sądził że można taki tekst pod jego muzykę napisać.
Ja nie jestem profesjonalnym muzykiem ale uczyłem się w szkole muzycznej grać na gitarze i gram ogólnie ze 25 lat i powiem Ci że wolałbym najpierw stworzyć melodię a później słowa. Myślę też że to nie jest stała zależność.
Myślę że Mark wpadnie na piękny temat muzyczny i później dopisze tekst i odwrotnie, myślę że jest to zależne od skomplikowania tematu utworu. Moim zdaniem "Devil baby" stworzył w kolejności muzyka + tekst
np. "Sailing to philadelphia" czy inne z tej płyty musiał najpierw napisać bo są to teksty poetyckie
A może w niektórych przypadkach dzieje się to równocześnie, z jego wyczuleniem na muzykę jest to bardzo prawdopodobne