Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Metal Fest 2012 - dyskusja o zacofanym społeczeństwie
Wracając do zasadniczej dyskusji chciałem przemycić parę myśli na temat subiektywizmu i fizyki. Kiedyś Richard Feynman, chcąc zilustrować precyzję teorii kwantów wypowiedział się, że jej skala jest taka jak byśmy teoretycznie szacowali rozległość kontynentu amerykańskiego z dokładnością co do grubości ludzkiego włosa. A mimo to fizyka teoretyczna jak najbardziej sprawdza się eksperymentalnie. Każdy ma prawo kwestionować osiągnięcia fizyki na polu opisywania rzeczywistości, ja jednak jestem zdania, że pewne rzeczy są po prostu faktami. Nie dlatego, że w to wierzę, tylko dlatego, że ktoś tych faktów dowiódł w przekonujący dla mnie sposób. Z bóstwami które są wyznawane przez sytuacja jest jednak inna, bo nikt nigdy istnienia takowych w racjonalny sposób nie wykazał. Z ewolucyjnego punktu widzenia dość przekonująca jest natomiast teoria, która zakłada proces powstania wierzeń jako działania ludzkiego umysłu, który na pewnym etapie przyjmował pewne założenia potrzebne do intuicyjnego interpretowania otaczających człowieka zjawisk. Dziś coraz to większy obszar niegdyś dla nas nieznany staję się całkiem dobrze zbadany. I na szczęście ludzie nierzadko zaczynają dostrzegać fakt, że dawne teorie się zdewaluowały.

Co do "demokracji ludowej", to według mnie modyfikacja pojęć i inne absurdy są cechą totalitarnego systemu i nijak się mają do kwestii istnienia boga. Nawet gdyby ateizm był propagowany przez reżimy różnorakie, to przecież to nijak nie udowadnia istnienia jakiejś nadrzędnej istoty, to absurdalna teza. I uważam, że na bazie humanizmu bez zawracania sobie głowy religiami można zbudować lepszy, bardziej otwarty i racjonalny porządek społeczny.

Krytyka Polityczna nie jest związkiem wyznaniowym. To jest koniec tej dyskusji, zrozum, że w Polsce finansowanie różnych instytucji reguluje prawo. I tutaj leży problem związany z Kościołem, który jest finansowany i w inne sposoby uprzywilejowany niezgodnie z Konstytucją. Napisz co Ci nie odpowiada w sposobie finansowania KP, ja nie mam pojęcia skąd oni biorą pieniądze, ale podejrzewam, że dzieje się to jednak w poszanowaniu prawa. Nie chciałem wcześniej przytaczać przykładów finansowania różnych instytucji, zarządzanych z Torunia, oraz bazujących na ludzkiej wierze i zaufaniu do kapłaństwa, które przy aprobacie episkopatu w haniebny i kompletnie amoralny sposób żerują na wielu osobach w naszym kraju.

Co do strony po której poruszamy się po drodze, to jest coś takiego jak zdrowy rozsądek, przepisy ruchu drogowego i prawo zachowania pędu. Niezdrowe byłby poruszanie się w postulowany przez Ciebie sposób, gdyż ludzki organizm nie jest przystosowany do dużych akceleracji i deceleracji które zdarzają się gdy pewne obiekty poruszają się po torach kolizyjnych Oczko
Pozdrawiam
So now we're passing strangers, at single tables.
Still trying to get over,
Still trying to write love songs for passing strangers.
All those passing strangers.

And the twinkling lies, all those twinkling lies,
Sparkle with the wet ink on the paper.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Metal Fest 2012 - dyskusja o zacofanym społeczeństwie - przez adam82 - 08.12.2011, 18:31