30.11.2011, 22:59
retro13 napisał(a):fenomen tego kawałka jest dla mnie niepoznany...
słuchałam go dziś ponad 10 razy w kilku wersjach, w końcu odłączyłam się od dźwieku, a chodzę i cały czuję tego pełną głowę - i chęc na choćby jeszcze jeden raz....
Po prostu umie tworzyć linie melodyczne, które podświadomie podobają się nie tylko dorosłym ale i dzieciom. Mój 2,5 letni synek uwielbia wiele jego utworów ale nie dlatego że dokładnie analizuje utwór tylko że melodyka jest przyjemna dla ucha. I na tym polega pisanie pięknej muzyki, mało kto to potrafi robić. Jeśli chodzi o BIA to tam masz dużo zachodów i wschodów słońca, ot chociażby wschodem jest fragment " Now the sun's gone to hell" - niby że mowa o zachodzie słońca a melodyka wchodzi w tonację Dur, więc widzisz tam jest dużo subtelnych niuansów, które upraszczając można określić stwierdzeniem "wspaniała piosenka", a dlatego że utkana jest pięknym konceptem i wrażliwością muzyczną.
PS. Chce Wam powiedzieć że często mi się śni utwór Knopflera, który nigdy nie powstał a który jest cudowny harmonicznie, idealny. Budzę się i nie pamiętam nic