27.11.2011, 23:56
SmokEustachy napisał(a):Więc mamy tu otwartą kwestię, kto jest uprzywilejowany a kto wprost przeciwnie.Lol... dawno się tak nie uśmiałem. Mimo, iż przez weekend zaliczyłem parę rozrywkowych spotkań z przyjaciółmi, to dopiero wizyta na forum zwaliła mnie z nóg. Bez urazy, ale Ty chyba nie piszesz tego na poważnie. W przeciwnym razie ta dyskusja traci jakikolwiek sens, bo bariera komunikacyjna uniemożliwia przepływ informacji. Popatrz co wisi w budynkach państwowych na zaszczytnym miejscu poza godłem Polski, albo jakimi zaobobonnymi dogmatami karmi się umysły dzieci i odpowiedz sobie sam jaka subkultura jest w naszym kraju na uprzywilejowanej pozycji. Ba! Stary, kto tutaj (poza rolnikami) nie płaci podatków!
Zrozum, że ja nie chcę zdelegalizować chrześcijaństwa, ani go represjonować, chcę tylko, żeby się ode mnie odpieprzyło raz na zawsze, oraz, żeby w imię anachronicznych wierzeń nie łamano konstytucji. Chodzi o NEUTRALNOŚĆ, a nie o krucjatę, co zdaje się dla niektórych jest trudne to rozróżnienia. Że znów się Kazikiem podeprę,
"Jedna rewolucja niszczy drugą rewolucję
Zrozum - to tylko walka instytucji
W imię tej walki co pewien czas ponury
Ruszają na podboje armie kute w zbroje"
Na koniec przypomniały mi się Twoje uwagi na temat państwa religijnego, jak to czytam, to się zaczynam bać. Myślę, że ludzie tak myślący są na dłuższą metę równie niebezpieczni co religijni ekstremiści z Al-Kaidy. Takie są owoce mieszanki religii, nacjonalizmu i totalitaryzmu. Lista zasług jest długa, Indianie, wyprawy krzyżowe, palenie na stosie (ostatnie pod koniec XIX w., notabene w na ziemiach polskich), nieustanna jatka na bliskim wschodzie, 9/11 i jego pokłosie etc. . Jak słyszę niektórych moich rodaków, to przestaję się śmiać z inicjatywy wypowiedzenia wojny Czechom i natychmiastowej kapitulacji, to nie było by tak głupie jak pomysły religijnych ekstremistów. Nie wiem, kurcze, przewietrz trochę umysł i obejrzyj "Żywot Briana" albo przeczytaj autobiografię Keitha Richardsa. Ludzie na świece naprawdę dawno sobie przestali zawracać głowę głupotami o inteligentnych projektach, bogach i diabełkach. Spójrz w niebo i popatrz na te tysiące gwiazd, tam są miliony galaktyk z milionami "słońc", gdzie na wielu mogła ruszyć taka ewolucja jak na Ziemi, dyskusja o bogach którzy nas stworzyli i się tym interesują jest naprawdę tragikomiczna.
Pozdrawiam
So now we're passing strangers, at single tables.
Still trying to get over,
Still trying to write love songs for passing strangers.
All those passing strangers.
And the twinkling lies, all those twinkling lies,
Sparkle with the wet ink on the paper.
Still trying to get over,
Still trying to write love songs for passing strangers.
All those passing strangers.
And the twinkling lies, all those twinkling lies,
Sparkle with the wet ink on the paper.