Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Metal Fest 2012 - dyskusja o zacofanym społeczeństwie
Wydaje mi się, że rzeczą podstawową jest swoboda tworzenia przez artystów, oraz szeroko rozumiana swoboda posiadania oraz wypowiadania swoich poglądów. Dla mnie Kościół Rzymsko-katolicki jest organizacją raczej bardziej o charakterze mafijno-sekciarskim aniżeli czymkolwiek związanym z pożytkiem społecznym, czy publicznym. Zaś wszelkie religie w odłączeniu od swoich zorganizowanych struktur traktuję raczej w kategoriach plagi, niezależnie od faktu, czy ktoś wierzy w takiego czy innego boga, czy w szatana, który różni się od "dobrych" (w mniemaniu swych wyznawców) bóstw moim zdaniem głównie estetycznie (mroczny PR też potrafi być działający na klientów).

Pomimo tego, że imprezy typu blokowanie dróg w wakacje przez wałęsające się w kierunku Częstochowy grupy wyznawców Matki Boskiej, czy inne tego typu zjawiska traktuję raczej jako społecznie szkodliwe, to jednak nie zabraniam nikomu takich praktyk uskuteczniania. Chce ktoś tracić w taki sposób swój czas, jego wola. Wpienia mnie jednak gdy druga strona w swym jedynie słusznym przekonaniu o swej racji i moralnej wyższości, oraz wsparciu z niebios odbiera możliwość wypowiedzi i głoszenia poglądów innym.

Sam rzadko, bo rzadko, ale jednak lubię sobie trochę pogonić korę nadnerczy do produkcji adrenaliny dobrym Slayerem a i czasem Morbid Angel albo Vaderem i traktuję to jak każdą inną formę wypowiedzi. Zaś co do przesłania, to z moich obserwacji wynika, że najczęściej ekstremalne granie z satanizmem ma dość nikłe powiązanie, jako, że ogromna większość muzyków parających się tymi klimatami jest ateistami, co jak wiadomo ze sobą się nijak nie wiąże. Najczęściej jest to brutalny w formie przejaw zdrowego buntu przeciw pewnemu przedsiębiorstwu z Watykanu Oczko Stąd moje pełne poparcie dla młodych i nie tylko ludzi, którzy starają się w jakikolwiek sposób kontestować przyjęte normy. Jak kiedyś się mają zreflektować, to pewnie to nastąpi, ale zamykanie komuś ust, ze względu na swoje subiektywne spojrzenie jest po pierwsze nieskuteczne, a po drugie nie sprzyja myśleniu.
So now we're passing strangers, at single tables.
Still trying to get over,
Still trying to write love songs for passing strangers.
All those passing strangers.

And the twinkling lies, all those twinkling lies,
Sparkle with the wet ink on the paper.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Metal Fest 2012 - dyskusja o zacofanym społeczeństwie - przez adam82 - 20.11.2011, 15:02