14.11.2011, 16:15
doinformowałam się w kwestii odznaczenia otrzymanego przez MK
wklejam jako ciekawostkę
jeśłi to oczywiste, prosze wybaczyć
Order dzieli się na pięć klas:
Rycerz lub Dama Wielkiego Krzyża orderu (Knight/Dame Grand Cross – GBE)
Rycerz lub Dama Komandor orderu (Knight/Dame Commander – KBE lub DBE)
Komandor orderu (Commander – CBE)
Oficer orderu (Officer – OBE)
Kawaler orderu (Member – MBE)
Osoby odznaczone mają prawo do używania skrótu odpowiedniej klasy orderu po nazwisku (GBE, KBE / DBE, CBE, OBE lub MBE). Osoby odznaczone orderem dwóch najwyższych klas mają prawo do tytułu "Sir" lub "Dame" (Dama) przed imieniem i nazwiskiem
z tego co rozumiem MK został Oficerem Orderu i nie przysługuje mu posługiwanie się zwrotem "sir" ( o trzy klasy za nisko) a tylko skrótem OBE po nazwisku
przeczytałam też że np Boba Geldofa niesłusznie określa się zwrotem "sir" ( np w mediach)- mimo iż został mu przyznany KBE, ponieważ jest obywatelem irlandzkim, a nie obywatelem ziem nad którymi włada królowa
ps; jak coś źle zrozumiałam to oczywiście prosze mnie poprawić.
wklejam jako ciekawostkę
jeśłi to oczywiste, prosze wybaczyć
Order dzieli się na pięć klas:
Rycerz lub Dama Wielkiego Krzyża orderu (Knight/Dame Grand Cross – GBE)
Rycerz lub Dama Komandor orderu (Knight/Dame Commander – KBE lub DBE)
Komandor orderu (Commander – CBE)
Oficer orderu (Officer – OBE)
Kawaler orderu (Member – MBE)
Osoby odznaczone mają prawo do używania skrótu odpowiedniej klasy orderu po nazwisku (GBE, KBE / DBE, CBE, OBE lub MBE). Osoby odznaczone orderem dwóch najwyższych klas mają prawo do tytułu "Sir" lub "Dame" (Dama) przed imieniem i nazwiskiem
z tego co rozumiem MK został Oficerem Orderu i nie przysługuje mu posługiwanie się zwrotem "sir" ( o trzy klasy za nisko) a tylko skrótem OBE po nazwisku
przeczytałam też że np Boba Geldofa niesłusznie określa się zwrotem "sir" ( np w mediach)- mimo iż został mu przyznany KBE, ponieważ jest obywatelem irlandzkim, a nie obywatelem ziem nad którymi włada królowa
ps; jak coś źle zrozumiałam to oczywiście prosze mnie poprawić.