01.08.2005, 03:16
Bardzo interesuje mnie Wasze zdanie o poszczegolnych piosenkach Marka Knopflera oraz Dire Straits. Tak naprawde rzadko mamy mozliwosc porozmawiac o jakims konkretnym tytule i przez to lepiej znam zdanie moich znajomych - wcale nie fanow Marka - o np. "Money For Nothing", anizeli Wasze.
Proponuje zebysmy dyskutowali o kazdej piosence przez jakis czas, a kiedy jej temat naturalnie sie wyczerpie niech ktos rzuci inny tytul. Ja chcialbym zaczac od piosenki, ktorej akurat slucham....
Where do you think you`re going?
Moim zdaniem to jedna z najpiekniejszych knopflerowskich
kompozycji. Pytanie jest - z pozoru - retoryczne i banalne. Niby rzucane w przestrzen, niby zadawane nie oczekujac na odpowiedz... Pojawia sie juz w pierwszych slowach piosenki.
Okazuje sie jednak, ze Mark nie spiewa do fikcyjnej postaci, slowa "you" i "girl" odnosza sie do gitary, ktora odpowiada mu, najpierw cicho i niezdecydowanie, pozniej troszke glosniej i juz jakby z wiekszym przekonaniem. Az w koncu po ostatnim "I think you'd better go with me, girl" i pozniejszym "common" gitara - a de facto kobieta - wybrala juz droge...wybrala Marka.
Bardzo lubie tez te chrypke Marka, z ktora spiewa szczegolnie na poczatku.
Reasumujac - piekna piosenka i jakze prawdziwa.
Proponuje zebysmy dyskutowali o kazdej piosence przez jakis czas, a kiedy jej temat naturalnie sie wyczerpie niech ktos rzuci inny tytul. Ja chcialbym zaczac od piosenki, ktorej akurat slucham....
Where do you think you`re going?
Moim zdaniem to jedna z najpiekniejszych knopflerowskich
kompozycji. Pytanie jest - z pozoru - retoryczne i banalne. Niby rzucane w przestrzen, niby zadawane nie oczekujac na odpowiedz... Pojawia sie juz w pierwszych slowach piosenki.Okazuje sie jednak, ze Mark nie spiewa do fikcyjnej postaci, slowa "you" i "girl" odnosza sie do gitary, ktora odpowiada mu, najpierw cicho i niezdecydowanie, pozniej troszke glosniej i juz jakby z wiekszym przekonaniem. Az w koncu po ostatnim "I think you'd better go with me, girl" i pozniejszym "common" gitara - a de facto kobieta - wybrala juz droge...wybrala Marka.
Bardzo lubie tez te chrypke Marka, z ktora spiewa szczegolnie na poczatku.
Reasumujac - piekna piosenka i jakze prawdziwa.
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
A new morning has begun..."