Tak, głosowałem na LP. Jednak LP od naszej zabawy MA SIĘ RÓŻNIĆ tym, że na liście przebojów wygrywają piosenki najbardziej lubiane - tutaj niekoniecznie. Dla przykładu - u nas może wygrać piosenka, która u wszystkich byłaby na drugim miejscu, a gdyby głosowanie wyglądało tak, że każdy głosowałby na jedną, ulubioną, piosenkę wtedy taki utwór nie miałby żadnych szans. Oczywiście, można się kłócić, który z tych rodzajów głosowań jest bardziej obiektywny (tj. czy piosenka, której nikt nie uważa za najlepszą może być najlepsza?), jednak ja wpadłem na pomysł tej zabawy właśnie po to, aby sprawdzić jak te głosy się rozkładają wśród fanów MK. Czy wszędzie wygrają faworyci?
Kuba, dla przykładu, gdybyśmy zastosowali Twoją metodę - jestem pewien, że wygrałoby BiA. Sam wskazałbym tę piosenkę jako jedną z pięciu, tak jak pewnie 99% użytkowników forum. Jednak jeśli zastosujemy metodę, którą proponuję, sprawa moim zdaniem nie będzie już taka jednoznaczna. Sam raczej nie dałbym BiA najwięcej punktów, jestem także ciekawy co zrobiliby pozostali użytkownicy. Być może najlepszą piosenka MK wcale nie jest utwór, który lubi najwięcej fanów tylko ten, którego nie lubi najmniej? Kuba, Robson - nie musicie przyznawać mi racji (nie o to chodzi w dyskusji
) - jestem jednak ciekawy co sądzicie o moich argumentach? I - przede wszystkim - czy nie jesteście ciekawi jaki byłby wynik takiego głosowania? Chociażby w formie eksperymentu
.
Oczywiście - moja ciekawość nie musi powodować, że wszyscy mają się czuć zmuszeni do tego głosowania
. Po prostu uważam, że jesli zaczynamy je w tej formie to bardzo fajnie byłoby je tak dokończyć - co nie oznacza, że obrażę się jeśli nikt nie będzie chętny do drugiego etapu głosowania.
Jeszcze raz podkreślę - przecież ten ranking nie ma w żaden sposób oficjalnego charakteru. To tylko zabawa, trochę inny sposób głosowania (niż ten, który jest zazwyczaj preferowany przez listy przebojów czy sondy na tym forum - tj. wybieranie jeden ulubionej piosenki).
Na razie jednak zgadzam się z Filipem - zagłosujmy po prostu na siedemnaście piosenek i zobaczymy co dalej.
Jeszcze tylko krótka dygresja - o piłkarzu Realu Madryt Alfredo Di Stéfano mówiono kiedyś, że są piłkarze, którzy lepiej strzelają niż on; są tacy, którzy lepiej podają; są też tacy, którzy lepiej drybulują; jednak nie ma piłkarza, który wszystkie te umiejętności ma na tak wysokim poziom jak Di Stéfano.
Przez to głosowanie chciałem sprawdzić czy wśród utworów MK znajduje się taki Alfredo Di Stéfano, który nie jest ulubioną piosenką największej liczby fanów, ale najwięcej fanów bardzo wysoko ją ocenia. Bo to, że wśród piosenek jego autorstwa znajduje się strzelający najwięcej bramek Pele ("Brothers in Arms") - doskonale wiemy.
Kuba, dla przykładu, gdybyśmy zastosowali Twoją metodę - jestem pewien, że wygrałoby BiA. Sam wskazałbym tę piosenkę jako jedną z pięciu, tak jak pewnie 99% użytkowników forum. Jednak jeśli zastosujemy metodę, którą proponuję, sprawa moim zdaniem nie będzie już taka jednoznaczna. Sam raczej nie dałbym BiA najwięcej punktów, jestem także ciekawy co zrobiliby pozostali użytkownicy. Być może najlepszą piosenka MK wcale nie jest utwór, który lubi najwięcej fanów tylko ten, którego nie lubi najmniej? Kuba, Robson - nie musicie przyznawać mi racji (nie o to chodzi w dyskusji
) - jestem jednak ciekawy co sądzicie o moich argumentach? I - przede wszystkim - czy nie jesteście ciekawi jaki byłby wynik takiego głosowania? Chociażby w formie eksperymentu
.Oczywiście - moja ciekawość nie musi powodować, że wszyscy mają się czuć zmuszeni do tego głosowania
. Po prostu uważam, że jesli zaczynamy je w tej formie to bardzo fajnie byłoby je tak dokończyć - co nie oznacza, że obrażę się jeśli nikt nie będzie chętny do drugiego etapu głosowania. Jeszcze raz podkreślę - przecież ten ranking nie ma w żaden sposób oficjalnego charakteru. To tylko zabawa, trochę inny sposób głosowania (niż ten, który jest zazwyczaj preferowany przez listy przebojów czy sondy na tym forum - tj. wybieranie jeden ulubionej piosenki).
Na razie jednak zgadzam się z Filipem - zagłosujmy po prostu na siedemnaście piosenek i zobaczymy co dalej.
mikołaj napisał(a):Można jeszcze głosować?Jasne.
Jeszcze tylko krótka dygresja - o piłkarzu Realu Madryt Alfredo Di Stéfano mówiono kiedyś, że są piłkarze, którzy lepiej strzelają niż on; są tacy, którzy lepiej podają; są też tacy, którzy lepiej drybulują; jednak nie ma piłkarza, który wszystkie te umiejętności ma na tak wysokim poziom jak Di Stéfano.
Przez to głosowanie chciałem sprawdzić czy wśród utworów MK znajduje się taki Alfredo Di Stéfano, który nie jest ulubioną piosenką największej liczby fanów, ale najwięcej fanów bardzo wysoko ją ocenia. Bo to, że wśród piosenek jego autorstwa znajduje się strzelający najwięcej bramek Pele ("Brothers in Arms") - doskonale wiemy.
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
A new morning has begun..."