Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 3
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Done with Bonaparte - Tłumaczenie, analiza... i masa wątpliwości
Cytat:Originally posted by numitor@Jul 4 2005, 02:10 PM
Domminique - Oczywiscie, ze nie musza byc to przemyslenia samego Marka, ale nalezy jednak pryzjac, ze poeci maja bryzdki zwyczaj wkladania w usta tych biednych podmitow lirycznych,s woich wlasnych przemyslen. Gdybym mial teraz obstawiac to stwierdzilbym, ze MK nie lubil Napoleona - chociaz moze nie mam racji.
Napoleon jest jednak taka specyficzna postacia. Odnosnie tego pana wypada miec wlasna - pozytywna lub negatywna - opinie. Ja, jak pisalem wczesniej, nie rozumiem w ogole takiego pojecia jak sympatia do postaci historycznej. Jestem jednak pod tym wzgledem wyjatkiem, a Napoleon jest wlasnie taka postacia, ktora tych emocji wzbudza bardzo duzo - mysle wiec, ze Mark w tej piosence napisal swoja opinie o tym genialnym (mysle,ze ten przymiotnik akurat nie podlega dyskusji) dowodcy wojskowym.
Jak widać po kilku przykładach (Markowych!Oczko, postawa podmiotu lirycznego może świadczyć o próbie wyśmiania czegoś, albo też przedstawienia problemu w nieco innym niż ogólnie przyjęte świetle. Dlaczego zatem nie może tak być w tym wypadku? Nie możemy być oczywiście niczego pewni, chcę tylko zaznaczyć, że u Marka wszystko możliwe.
Mi osobiście wydaje się, że nieco "przedemonizowaliście". Rzeczywiście, o ile wydaje się, że autor nie wielbi bezkrytycznie Napoleona, to nie sądzę żeby miał do niego jednoznacznie negatywny stosunek. Jak dla mnie jest to przedstawienie odmiennego punktu widzenia, tak jakby autor patrzył na tę postać historyczną z dystansem, mając na uwadze aspekty, które historycy raczej nieczęsto pod uwagę biorą.

Drugiej części (Twojego postu) nie rozumiem niestety. Uważasz, że nie ma sensu coś takiego jak osobisty stosunek do postaci historycznej, sympatia czy też antypatia, ale o Napoleonie absolutnie nie wypada mieć zdania neutralnego? Wytłumacz zatem laikowi dlaczego akurat o Napoleonie? Do całej reszty postaci, nawet, dajmy na to, tych ogólnie uznanych za bohaterów narodowych mojego kraju, mogę mieć stosunek obojętny? Interesujące.
last night i felt like crying
right now i'm sick of living
but i'm going to keep on trying
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Done with Bonaparte - Tłumaczenie, analiza... i masa wątpliwości - przez dominika - 05.07.2005, 14:34