Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lista Płyt
Długo sie zastanawialem nad rankingiem. A potem napisalem go w 5 minut. Uśmiech
Ranking w moim przypadku oznacza kolejnosc, w jakiej mialbym teraz ochoty posluchac Markowych plyt. Na dobra sprawe z plyt z pozycji od 1 do 10, wszystkie powinny miec miejsce exequo.ALe trzeba bylo jakos ponumerowac Oczko

1. Love Over Gold
To bylo dla mnie jak piorun, ktory zdobil okladke. Plyta genialna od A do Z - tylko 5 utworow, ale za to takich, ktore wbijaja w fotel i nie pozwalaja z niego wyjsc, zanim nie wybrzmia ostatnie dzwieki. Fantastyczne gitariady, dynamiczna perkusja, fortepianowe pasaze i klimat, oraz jeden z najlepszych tekstow o milosci w tytulowym utworzeG.

2. Brothers In Arms
Od tej plyty rozpoczela sie moja Knopflero-edukacja. W roku 1985 swiat zwariowal na punkcie DS a ja razem z nim. Zajechalem najpierw 3 kasety - 2 pirackie i jedna oryginalna, potem 2 cd a teraz zameczam do bolu wersje na dwudziestolecie. Do dzis uwazam ze w Ride across DS wzbilo sie na poziom wirtuozerii a Knopfler napisal najgenialniejsze dzielo muzyczne zycia. Teksty tlumaczone wyraz po wyrazie, przyprawialy o bicie serca. Dzieki tej plycie zmienilo sie moje zycie.

3. Communique
4. Dire Straits

Zastanawialem sie, ktora z tych plyt powinna byc na trzecim a ktora na czwartym miejscu. Wybralem jednak Communique. Moze dlatego, ze jest rozwinieciem znakomitego debiutu, muzycznie stoi nieco wyzej a Follow me Home odprowadzalo mnie razem z walkmanem na uszach, gdy jako nastolatek wracalem od dziewczyny na piechote Uśmiech

5. Making Movies
Kolejna fantastyczna plyta DS. Tylko dlatego ze piec wczesniejszych miejsc bylo juz obsadzonych, znalazla sie wlasnie w tym punkcie listy Uśmiech

6. Sailing To Philadelphia
Dla mnie plyta genialna. What it is jest do tej pory w scislej czolowce mojej sluchalnosci, mam z ta plyta wspaniale wspomnienia, po slabej (jak dla mnie) Golden Heart, Knopfler odrodzil sie w najlepszym stylu niczym feniks z popiolow. Pierwszy koncert na zywo w Sali Kongersowej po 16 latach czekania na te cudna chwile. Koncert w Spodku, przy ktorym plakalismy zmoja Pania jak bobry, wspominajac nasze cudne wspolne chwile. I Speedway to Nazareth, gdzie Spodek odlecial jak na to Slaskie UFO przystalo!

7. On Every Street
Najbardziej wyczekiwana przeze mnie plyta w zyciu. Najpierw zaskoczenie piesnia o telefonie do Elvisa (toz to przeciez nie DS!!!Oczko, potem rozczarowanie - the Bug, Heavy fuel oraz You and... brzmialy jak kopie utworow z BiA! Pozniej jednak przyszlo wielkie oczarowanie, plyta wspaniala, pelna nowych pomyslow, nowa droga Knopflera, znakomity bridge pomiedzy starym a nowym, wzbogaconym muzycznie stylem.

8. Missing...Presumed Having a Good Time
Switny album. Przygoda Knopflera z NH brzmi do dzis swiezo i lekko. Jako osiemnastolatek zagralem koncert z jakims zespolem, juz nie pamietam nawet co to bylo. I przy Blues.... dostalem najwieksze brawa Oczko Mam fantastyczny sentyment do tej plyty, lubie jej sluchac w trasie.

9. Local Hero
Jedna z najlepszych sciezek dzwiekowych, jakie wogole slyszalem. Knopfler stonowany (oprocz FreewayUśmiech )uroczy, jednoczesnie cudnie gitarowy i oddajacy hołd folkowi z Wysp Brytyjskich. Kiedys TVP puscila Local Hero pod idiotycznym tytulem Biznesmen i Gwiazdy Oczko Cale szczescie ze poczekalem na litery poczatkowe, pamietam jak przeszedl mnie dreszcz gdy zobaczylem ze to TEN FILm!!!

10. The Princess Bride
Alez klimat! Alez film! Jedna z piekniejszych basni filmowych, oprawiona genialnie bajkowa muzyka. Perelka!

11. A Shot At Glory
Lubie te szkockie klimaty. Jest Knopfler jakiego uwielbiam - i dynamiczny i stonowany. Dobra plyta.

12. Wag The Dog
Kolejny znakomity film - polecam szczegolnie w swietle wyborow Oczko Muzycznie - fantastycznie, ale za krotko! Plyta nie wychodzila ode mnie z odtwarzacza w knajpie, w ktorej pracowalem. Zarazilem tymi klimatami lokalych meneli Oczko

13.Twisting by the Pool EP
Taki przerywniczek, ale wesoly i bujajacy. Sympatycznie, ale bez fajerwerkow.

14. Neck And Neck
Plyta countrowa, a ja za country tak srednio, wole rockowy przytup Oczko Jednak nie siegam po nia zbyt czesto - doceniam jako wazna w dorobku, ale nie bierze mnie tak do konca...

15. Golden Heart
Najrzadziej przeze mnie sluchana plyta Knopflera, jezeli chodzi o kariere solowa. Fatalny wokal. Wrecz starczy. Kilka dobrych melodii, ale cos mi nie pasuje. Jakos do mnie od poczatku ta plyta nie trafila....

16. Kill to Get Crimson
O KTGC juz napisalem kilka elaboratow. Jednak tutah dodam, ze plyta awansowala u mnie o kilka punktow, chyba znalazlem sposob na jej sluchanie ....

17. All The Roadrunning
To bylby swietny album, gdyby nie EH Uśmiech

18. The Ragpicker`s Dream
Uwielbiam Hill farmer, ale nie wybacze Knopflerowi ze nie zrobil z tego numeru przynajmniej szesciominutowca i przerwal najfajniejszy fragment w polowie!!!

19. Metroland
Te plyte traktuje jako egzemplarz w kolekcji DS i MK. Nie wzbudza we mnie przyspieszonego bicia serca, chociaz utwor tytulowy jest bardzo fajny.

20. Comfort And Joy
To nie plyta Oczko To singiel Oczko

21. Shangri-La
Nudzi mnie. Po prostu. A utwor tytulowy to kopia Sunset Boulvard Natalie Merchant. Generalnie plyta, ktora lezy na polce i sie zakurza.

22. Cal
W okresie gdy ta plyta powstala, MK napisal znakomiete Local Hero oraz byl pomiedzy LOG i BiA. Traktuje te plyte jako wpadke drobna, chociaz nalezy pamietac o fakcie, ze to tylko ilustracja do trudnego filmu...

23. Last Exit To Brooklyn
Malo gitarowa, czysto ilustracyjna muzyka do smutnego filmu. Dla pasjonatow soundtrackow.

To na tyle Oczko Chetnie poczytam polemike co sadzicie o moim zestawieniu Oczko
and it's your face I'm looking for on every street...
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Lista Płyt - przez numitor - 29.09.2007, 20:04
Lista Płyt - przez dudageo - 29.09.2007, 22:04
Lista Płyt - przez adam82 - 30.09.2007, 01:04
Lista Płyt - przez anrom - 30.09.2007, 09:48
Lista Płyt - przez adam82 - 30.09.2007, 10:11
Lista Płyt - przez numitor - 01.10.2007, 00:05
Lista Płyt - przez Robson - 01.10.2007, 15:45
Lista Płyt - przez Raingod - 01.10.2007, 16:54
Lista Płyt - przez faf123 - 03.10.2007, 01:35
Lista Płyt - przez dziadek - 03.10.2007, 18:41