04.06.2007, 22:25
Wieczornš porš, po wszystkich obrzędach potrzebnych do upienia dwulatka miałem wreszcie trochę czasu do przeanalizowania "Gimnazjalnego Walca"... Wycišgam dokładnie takie same wnioski jak na poczštku i pozostaję przy swoim zdaniu. Jak dla mnie piosenka opowiada o zmaganiach ze srogim nauczycielem z lat dziecięcych i o walcu, którego musiały się dzieci nauczyć przed wištecznym występem. Cała historia opowiedziana jest jednak z perspektywy dorosłego człowieka ( nawet bardzo dorosłego ) który z sentymentem opowiada o latach młodzieńczych i o nauczycielu "kosie", który dawał niele w koć. Chyba każdy z nas miał takiego nauczyciela w swojej szkolnej karierze i mógłby przytoczyć niejednš ciekawš opowiastkę. Całoć opowiedziana jest z dużym poczuciem humoru i swadš gawędziarskš...
Może Brytyjczycy majš specyficzne poczucie humoru, lecz po tej zwrotce i ja zamiałem się głono jak zrobiła to widownia:
Comes the day of the final manoeuvres
All of our heads are a whirl
Its getting much closer to D day
This time were going to do it with girls
wietne porównanie pierwszego tańca chłopców z dziewczynami do wojskowych manewrów czy nawet desantu na Normandię , w kontekcie wojskowego nauczyciela McIntyrea. I niesamowity humor Mistrza ( niekoniecznie brytyjski )...
In the arena the ladies were waiting
A twelve year old partner to guide
Some matches were fixed, the rest of us mixed
And a fat girl got left at the side
I po tej zwrotce słyszymy gromki miech - i słusznie. Jak to w szkole bywa "grubsze" dziewczyny nie sš w centrum zainteresowania i często pozostajš gdzie z boku. Nikt jednak nie popada z tego powodu w wielkie tarapaty - ot realia szkolne...Zwykle się z tego wyrasta.
Szkoda Kooba, że nie zamierzasz posłuchać tego utworu bo muzyka jest naprawdę radosna - być może wtedy zmienił by zdanie o tym walczyku. Pierwsze skojarzenia muzyczne, które miałem po przesłuchaniu to "I'm The Fool" lub "Are We In Trouble Now" a nawet "Our Shangri-La" . Taki spokojny gawędziarski walczyk z przewrotnym i miejscami zabawnym tekstem - tekstowo podobny do "Dont Crash The Ambulance" ...
Jak dla mnie bomba - bardzo podoba mi się melodia i przewrotny tekst. Oj piękny ten pierwszy kawałeczek tortu, który Mistrz nam tak długo szykował, pichcił i zdobił. Akumulatory naładowane na jaki czas i już dużo łatwiej wytrwać do premiery...
Sš też tacy którzy chcš mieć cały tort nienaruszony tylko dla siebie - chwała im za wytrwałoć i upór. Trzymam kciuki Kooba...
Cytat:Przeciez to jest narod Monty Pythona, oni czesto smieja sie z rzeczy ktore dla innych wcale smieszne nie sa
Może Brytyjczycy majš specyficzne poczucie humoru, lecz po tej zwrotce i ja zamiałem się głono jak zrobiła to widownia:
Comes the day of the final manoeuvres
All of our heads are a whirl
Its getting much closer to D day
This time were going to do it with girls
wietne porównanie pierwszego tańca chłopców z dziewczynami do wojskowych manewrów czy nawet desantu na Normandię , w kontekcie wojskowego nauczyciela McIntyrea. I niesamowity humor Mistrza ( niekoniecznie brytyjski )...
In the arena the ladies were waiting
A twelve year old partner to guide
Some matches were fixed, the rest of us mixed
And a fat girl got left at the side
I po tej zwrotce słyszymy gromki miech - i słusznie. Jak to w szkole bywa "grubsze" dziewczyny nie sš w centrum zainteresowania i często pozostajš gdzie z boku. Nikt jednak nie popada z tego powodu w wielkie tarapaty - ot realia szkolne...Zwykle się z tego wyrasta.
Szkoda Kooba, że nie zamierzasz posłuchać tego utworu bo muzyka jest naprawdę radosna - być może wtedy zmienił by zdanie o tym walczyku. Pierwsze skojarzenia muzyczne, które miałem po przesłuchaniu to "I'm The Fool" lub "Are We In Trouble Now" a nawet "Our Shangri-La" . Taki spokojny gawędziarski walczyk z przewrotnym i miejscami zabawnym tekstem - tekstowo podobny do "Dont Crash The Ambulance" ...
Jak dla mnie bomba - bardzo podoba mi się melodia i przewrotny tekst. Oj piękny ten pierwszy kawałeczek tortu, który Mistrz nam tak długo szykował, pichcił i zdobił. Akumulatory naładowane na jaki czas i już dużo łatwiej wytrwać do premiery...
Sš też tacy którzy chcš mieć cały tort nienaruszony tylko dla siebie - chwała im za wytrwałoć i upór. Trzymam kciuki Kooba...

![[Obrazek: macsa.gif]](http://images.chomikuj.pl/button/macsa.gif)