28.03.2007, 18:53
Dobrze
Nie chciabym jednak wchodzić w drobne szczegóły bo wydaje mi się że matafor w tekstach MK jest bardzo wiele. Jednak opowieć zamykajaca album Shangri-La wydaje mi się jedna wielkš przenoniš i od razu mi się nasuwa
Albo z tej samej plyty z Pocztówek: "I never meant to be a cheater but there was blood on the wall I had to steal from peter to pay what i owed to paul..."
A takie tytuły jak aLCHEMY czy Brothers In Arms to nie metafory? Albo Once Upon A Time In The West? "Two men say they're Jesus one of them must be wrong.." dla mnie wietny przykład z Industrial Disease. Jeju dużo tego i wchodzę w szczegóły. Gdyby Mark pisał wprost "łopatologicznie" jak to ujšł Numitor to chyba nie byłoby takich kłopotów z tłumaczeniem wprost. Nieprawdaż? A jeszcze kontekst historyczno-sytuacyjny który nie rzadko jest nam obcy. Zwłaszcza sytuacyjny. To wszystko czyni z tekstów MK wcale niełatwe przekłady.
Czasmi więcej w nich abstrakcji niż konkretnej myli przewodniej
Nie chciabym jednak wchodzić w drobne szczegóły bo wydaje mi się że matafor w tekstach MK jest bardzo wiele. Jednak opowieć zamykajaca album Shangri-La wydaje mi się jedna wielkš przenoniš i od razu mi się nasuwa
Albo z tej samej plyty z Pocztówek: "I never meant to be a cheater but there was blood on the wall I had to steal from peter to pay what i owed to paul..."A takie tytuły jak aLCHEMY czy Brothers In Arms to nie metafory? Albo Once Upon A Time In The West? "Two men say they're Jesus one of them must be wrong.." dla mnie wietny przykład z Industrial Disease. Jeju dużo tego i wchodzę w szczegóły. Gdyby Mark pisał wprost "łopatologicznie" jak to ujšł Numitor to chyba nie byłoby takich kłopotów z tłumaczeniem wprost. Nieprawdaż? A jeszcze kontekst historyczno-sytuacyjny który nie rzadko jest nam obcy. Zwłaszcza sytuacyjny. To wszystko czyni z tekstów MK wcale niełatwe przekłady.
Czasmi więcej w nich abstrakcji niż konkretnej myli przewodniej
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
To make your whole life better
Your whole life better one day