08.03.2007, 20:46
Być może żadnego z poprzednich albumów solowych MK nie można nazwać czystym country (ile to razy już ten temat maglowalimy
), to jednak o wiele więcej bezporednich aluzji do tego włanie stylu widać na jego płytach solowych niż na albumach DS, gdzie te korzenie były oczywicie odczuwalne, ale nie tak bezporednio. Trend ostatnich lat jest według mnie doć wyrany. Ostatni album z Emmylou jest potwierdzeniem tego trendu pomimo, że powstawał kilka lat. To włanie dlatego mylę pojawiajš się tego typu pytania - czy Mark będzie kontynuował swš fascynację tym stylem w taki bezporedni sposób jak na ostatnich albumach, czy może raczej przemyci - jak to wietnie okreliłe Robert, nutkę westernowš w ten swój specyficzny i unikalny sposób, co sprawi, że ponownie tej muzyki nie będzie się dało zaszufladkować do żadnego z instniejšcych nurtów. Stawiam na to ostatnie i wcale się tym nie przejmuję - wręcz przeciwnie, ja lubię te Markowe kombinacje.
W ogóle mylę, że ten styl który promuje Maestro, ta unikalna mieszanka wielu tradycyjnych odmian muzyki (rzeka Tyne wpadajšca do Delty itp
) można spokojnie nazwać: "Mark Knopfler". I wiadomo o co chodzi
.
), to jednak o wiele więcej bezporednich aluzji do tego włanie stylu widać na jego płytach solowych niż na albumach DS, gdzie te korzenie były oczywicie odczuwalne, ale nie tak bezporednio. Trend ostatnich lat jest według mnie doć wyrany. Ostatni album z Emmylou jest potwierdzeniem tego trendu pomimo, że powstawał kilka lat. To włanie dlatego mylę pojawiajš się tego typu pytania - czy Mark będzie kontynuował swš fascynację tym stylem w taki bezporedni sposób jak na ostatnich albumach, czy może raczej przemyci - jak to wietnie okreliłe Robert, nutkę westernowš w ten swój specyficzny i unikalny sposób, co sprawi, że ponownie tej muzyki nie będzie się dało zaszufladkować do żadnego z instniejšcych nurtów. Stawiam na to ostatnie i wcale się tym nie przejmuję - wręcz przeciwnie, ja lubię te Markowe kombinacje.W ogóle mylę, że ten styl który promuje Maestro, ta unikalna mieszanka wielu tradycyjnych odmian muzyki (rzeka Tyne wpadajšca do Delty itp
) można spokojnie nazwać: "Mark Knopfler". I wiadomo o co chodzi
.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...