Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst
Bardzo się cieszę, że przywołaliœcie w tym wštku (uprzedzajšc mnie Oczko ) 'Pożegnanie Donegana', temat potraktowany (moim skromnym zdaniem) zaiœcie po mistrzowsku. Oto stajemy się na kilka minut (i to już od pierwszych dŸwięków) uczestnikami niezwykłej Ceremonii Przejœcia. A dzieje się to w 'stylu', który na swój własny użytek, już po pierwszym przesłuchaniu, nazwałam 'nowoorleańskim'. Oczko
Dla wychowanych w skrajnie odmiennej kulturze może to być pewien (niemały nawet) szok. Trzeba jednak pamiętać, że dla wielu społeczeństw i kultur, w tym także dla społecznoœci afroamerykańskiej, œmierć była Wyzwoleniem – przejœciem do œwiata pozbawionego jakichkolwiek podziałów i ucisków. To stšd obecnoœć na pogrzebowych procesjach trup muzycznych, przywołujšcych radosne, a czasami wręcz skoczne tematy. Lonnie – choć białoskóry Europejczyk, bezgranicznie upodobał sobie ten specyficzny klimat z pogranicza tradycyjnego jazzu, bluesa, pieœni gospel. W końcu nie bez powodu nazywany jest ojcem brytyjskiego skiffle.
Co ciekawe, pomimo najtrudniejszego tematu, jaki porusza, utwór jest na swój sposób 'jasny', pogodny i nie wywołuje żadnego dysonansu w odbiorze całego albumu. W końcu Lonnie podšżył właœnie do swego – jakkolwiek widzianego czy wyobrażanego – Shangri-La, raju…
Pewnie dlatego bardzo lubię do niego powracać, choć podobnie jak dla Ciebie, Rob, sam tytuł – jeszcze przed poznaniem 'zawartoœci' Shangri-La – budził u mnie spory niepokój.
To jednak dla mnie jeszcze jeden dowód na to, że Markowi – mówišc najogólniej – w kwestii muzycznych poszukiwań można spokojnie zaufać. Oczko
<span style=\'color:gray\'>And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?
</span>
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst - przez Robson - 25.01.2007, 20:45
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst - przez Bart - 26.01.2007, 00:16
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst - przez hillbilly - 26.01.2007, 00:48
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst - przez Hermes - 26.01.2007, 01:52
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst - przez koobaa - 26.01.2007, 02:43
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst - przez Robson - 26.01.2007, 17:55
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst - przez Evelda - 27.01.2007, 15:56
Tekst A Melodia, Melodia A Tekst - przez koobaa - 27.01.2007, 21:47