Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
And It's Your Face I'm Looking For On Every Street
To mogło być sobotnie "Zapraszamy do Trójki", 7 wrzeœnia 1991. Byłem akurat na wczasach w Krynicy i nudziłem się trochę w pokoju w domu wczasowo-sanatoryjnym. Na szczęœcie standardowym elementem wyposażenia były socjalistyczne radioodbiorniki, z antenš w postaci kawałka drutu (jeœli się go miało pod rękš). Mogę więc dziœ napisać, że dzięki temu drutowi usłyszałem połowę OES trzy dni przed premierš. Duży uśmiech
Siedziałem na łóżku, słuchałem zapowiedzi Kaczora, a w sercu rosła radoœć. Nareszcie! Tyle czekania! Trochę żałowałem, że nie mam możliwoœci nagrania audycji (w pamiętnym dla mnie lutym 1986 nagrałem całš dyskografię DS z cyklicznego "Klubu stereo" w programie II PR), ale czasy były już inne - niebawem miałem zaczšć kupować pierwsze kompakty.
Słuchałem więc nowych piosenek i... trochę się dziwiłem. To jest Dire Straits? Przecież to brzmi jak Chris Rea. W innym kawałku słyszałem wyraŸnie echa twórczoœci Cliffa Richarda. A te bluesy? Co to ma być? Napisałem wtedy w liœcie do przyjaciela, z którym korespondowałem (tak, droga młodzieży! wtedy pisało się listy, nie emaile i posty! Duży uśmiech), że jestem nieco rozczarowany. Bo byłem faktycznie... Oczywiœcie już wtedy zaakceptowałbym wszystko, co stworzyłby MK, ale wštpliwoœci tkwiły we mnie.
Musiał nadejœć rok 1992 i lipcowy koncert DS w Wiedniu. On to przewartoœciował mój stosunek do OES. Bazylea Bazyleš, ale dopiero uczestnictwo na żywo w muzycznym spektaklu MK i kompanów sprawiło, że pokochałem ten album. Jeżdżšc potem nocš maluchem po Wiedniu słuchaliœmy tej płyty na okršgło.
Po raz drugi dŸwięki OES przeszyły mnie dogłębnie w listopadzie tego samego roku. Wracałem z niemieckiej Hesji, z tzw. wymiany studenckiej. Noc, autokar, obok dziewczyna, z którš przeżyłem burzliwy romans, a na uszach słuchawki walkmana. Czy muszę coœ dodawać? Oczko
Od tamtej pory słucham OES tylko po zmroku...
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
And It's Your Face I'm Looking For On Every Street - przez olaph72 - 10.09.2006, 19:09