Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Setlista Na "private Investigations..."!
a według mnie to:
1. najlepsza pod względem zamieszczonych kawałków - Maney For Nothing
2. najlepsza pod względem ilosci zasobów - Sultans Of Swing (wersja z DVD)
3. najlepsza pod wzgldem estetyki wydania - Private Investigations
Oczko
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
Odpowiedz
Trudno tak jednoznacznie stwierdzić która składanka najlepsza ale według mnie sš dwa pierwsze miejsca:
"Money For Nothing"-zestaw kawałków broni się do dzisiaj, zwłaszcza poprzez "Where Do You..." w innej wersji niż na "Communique". I swego czasu taœma Basf na której miałem tš składankę została dokładnie zeszlifowana.
"Sultans Of Swing"-uważam podobnie jak hillbilly, ze względu na drugš płytkę z koncertem-rewelacja. Oj wykosztowałem się w sumie na tš dwupłytowš wersję, ale mam.
Odpowiedz
Cytat:to jest odgrzewanioe kotletów i do tego kotletów mielonych. Ta skladanka nie ma żadnycnego przesłania poza jednym: więcej forsy, więcej forsy, więcej forsy, JESZCZE WIĘCEJ FORSY
Z przykroœciš muszę się z tym zdaniem zgodzić. Nie przekonuje mnie w ogóle argument, że kompilujšc składankę daje się szansę usłyszenia wyboru starych piosenek "nowym" słuchaczom. Czy którakolwiek z płyt DS została wycofana z rynku? Czy zaprzestano tłoczenia wcišż nowych egzemplarzy? Nikt mi tego nie wmówi. W każdym większym sklepie muzycznym natykam się na stare albumy DS. Dlaczego więc "nowy" słuchacz nie może sobie po prostu kupić tamtych płyt?
Nie widzę bynajmniej powodu, by wieszać psy na MK. Rzadko kiedy idea wydania składanki wychodzi od samego artysty. Zazwyczaj jest to strategia biznesowa wytwórni, a ta nie myœli o słuchaczach tylko o nabijaniu swojej kabzy (a więc patrz: cytat u góry).
Osobiœcie kupię PI ze względów kolekcjonerskich. Ale nie oszukujmy się - będzie po prostu stała na półce. Kiedy chcę posłuchać muzyki MK - wkładam do odtwarzacza konkretnš płytę. A ewentualne składanki robię sobie sam, w zależnoœci od aktualnego nastroju. Uśmiech
Zbiór mało znanych nagrań z drugich stron singli ma sens. W przypadku MK byłaby to jednak stosunkowo krótka płyta... Oczko
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by koobaa@Nov 15 2005, 05:32 PM
"Money for Nothing" ...
- bo pierwsza
- bo "Portobello Belle" - najlepsza wersja ever
- bo "Where do you think you're going"...
- bo "Telegraph Road" - najlepsza wersja ever - (chyba zmiksowana z Alchemy)
- bo tak naprawde to byla pierwsza plyta DS, ktora uslyszalem i zapragnalem wiecej...
Kooba a słuchałeœ Portobello z 1982-12-17 Birmingham

u mnie ta wersja kosi wszystkie inne

w ogołe cały koncert jest niesamowity

a Mark jaki rozgadany Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by olaph72@Nov 16 2005, 12:06 AM
Zbiór mało znanych nagrań z drugich stron singli ma sens. W przypadku MK byłaby to jednak stosunkowo krótka płyta... Oczko
czy taki mały ? nie wiem czy by sie to wszystko zmieœciło na jednej płycie...może by tak ułożyć takš płytę? Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by olaph72@Nov 15 2005, 11:06 PM
W każdym większym sklepie muzycznym natykam się na stare albumy DS. Dlaczego więc "nowy" słuchacz nie może sobie po prostu kupić tamtych płyt?
Trudno sie z tym pogladem nie zgodzic... tym bardziej, ze skladanka Sultans of swing wciaz na polkach zalega...

Cytat:Nie widzę bynajmniej powodu, by wieszać psy na MK. Rzadko kiedy idea wydania składanki wychodzi od samego artysty. Zazwyczaj jest to strategia biznesowa wytwórni, a ta nie myœli o słuchaczach tylko o nabijaniu swojej kabzy
no i taka prawda jest... dlatego chyba przesada jest mowienie: "dlaczego on to zrobil?" albo "myslalem, ze jest ponad tym"
A takie skladanki dla mnie zawsze beda profanacja... Uśmiech tylko ten kolekcjoner we mnie sie burzy...Oczko

Cytat:Kooba a słuchałeœ Portobello z 1982-12-17 Birmingham
u mnie ta wersja kosi wszystkie inne
w ogołe cały koncert jest niesamowity
a Mark jaki rozgadany

masz racje Grzes - to jest niesamowity wystep, jednak posiadam go w wersji "audience" i po prostu wieksza przyjemnosc sprawia mi sluchanie Portobello Belle z konsolety, tak jak to jest na MFN. Jesli istnieje nagranie z tego koncertu w jakosci "soundboard" to bez wahania - wychodzi na prowadzenie Oczko

Chociaz wersja z trasy On Every Street jest rowniez ciekawa... z solo Paula Franklina na pedal steel... Wywracanie oczami - niestety tu tez "tylko" nagranie z widowni...

jesli chodzi o zbior B-sides - to oczywiscie jestem za. Stworzylem sobie taka plyte i gram ja bardzo czesto...

PS. jest dluzsza niz kazdy z albumow DS i MK Oczko
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Cytat:jesli chodzi o zbior B-sides - to oczywiscie jestem za. Stworzylem sobie taka plyte i gram ja bardzo czesto...

PS. jest dluzsza niz kazdy z albumow DS i MK
Moge poprosić o setlistę? Uśmiech Według mnie - byłaby długa, ale tylko jeœli uwzględnimy odrzuty z sesji i nagrania koncertowe dołšczane do singli. Bez nich taka potencjalna składanka chyba już nie imponowałaby długoœciš (zawartoœć pomijam, bo jej klasa jest poza wszelkimi wštpliwoœciami).
Odpowiedz
OK. To może ja spróbuję Oczko
Pomijam nagrania niezrealizowane a których zarys, kształt jest nam znany. Nie pomijam koncertowych (bo niby dlaczego?Uśmiech) Uwzgledniam EPKĘ Extende DancePlay bo nie ukazała się na CD ale nie uwzględniam filmu Comfort And Joybo jak rozumiem mamy na myœli wokalne nagrania MKUśmiech Wszelakich tribute nie licze. Kolejnoœć chronologiczna:

Eastbound Train (znamy tylko live)
Badges, Posters, Stickers And T-Shirts
If I Had You
Two Young Lovers (wiem, wiem aLCHEMY ale też i EPKA w studiu)
Think I Love You Too Much
Kingdom Come
Millionaire Blues
The Long Highway
The Lily Of The West (nie mogłem sie powstrzymać)
On Raglan Road
Gravy Train
My Claim To Fame
Tall Order Baby
What Have I Got To Do
Pyroman (znamy tylko live)
Let's See You
Camerado
Small Potatoes
Summer Of Love
Żeby była 20 <Twisting By The Pool> wiem pierwsza składanka ale też i EPKA Uśmiech
A na dobrš sprawę 3 nagrania z płyty A Shot At Glory która nie ukazała się w naszym kraju byłyby dodatkowš radoœciš Uśmiech

Nie jest tak mało Oczko W sam raz na podwójny album, A to tylko oficjalny b-sajdowy zestaw
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Parę uwag:
1. Eastbound Train znamy tylko live, bo inna wersja nie istnieje.
2. Think I Love You Too Much - na którym singlu była ta piosenka, bo mi umknęło? Oczko
3. The Lily Of The West oraz On A Raglan Road - to żadne "b sides", obie piosenki sš na regularnych płytach. Ta pierwsza kwalifikuje się raczej na innš ewentualnš składankę - Contributions.
4. Pyroman - jak dotšd nie znalazł się na żadnym oficjalnym wydawnictwie.
5. Twisting By The Pool to jak najbardziej "a-side".

A jeœli mielibyœmy być konsekwentni, to jeszcze:
6. Czemu nie kawałki z Encores? Wiem, OTN, ale także EP-ka. Język
7. Czemu nie nagrania ze studia WDR z singla Sailing To Philadelphia?
8. Jeœli The Lily Of The West, to czemu nie Wonderful Land (bez wokalu, ale z gitarš) i It's Money That Matters (z wokalem)?

Przyznaję Wam rację - lista i tak jest długa. Powštpiewałem, bo szczerze mówišc nie myœlałem o składance łšczšcej czasy DS z solowš twórczoœciš MK.
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@Nov 16 2005, 01:45 PM
Pomijam nagrania niezrealizowane a których zarys, kształt jest nam znany. Nie pomijam koncertowych (bo niby dlaczego?Uśmiech) Uwzgledniam EPKĘ Extende DancePlay bo nie ukazała się na CD ale nie uwzględniam filmu Comfort And Joybo jak rozumiem mamy na myœli wokalne nagrania MKUśmiech Wszelakich tribute nie licze. Kolejnoœć chronologiczna:

If I Had You
Kingdom Come
Millionaire Blues
The Long Highway
On Raglan Road
Gravy Train
My Claim To Fame
Tall Order Baby
What Have I Got To Do
Let's See You
Camerado
Small Potatoes
Summer Of Love
Żeby była 20 <Twisting By The Pool> wiem pierwsza składanka ale też i EPKA Uśmiech
A na dobrš sprawę 3 nagrania z płyty A Shot At Glory która nie ukazała się w naszym kraju byłyby dodatkowš radoœciš Uśmiech

Nie jest tak mało Oczko W sam raz na podwójny album, A to tylko oficjalny b-sajdowy zestaw
NINAWIDZĘ jak Robson (czy ktokolwiek inny) pokazuje ze nie znam bardzo, bardzo wielu utworów Mareczka. To jest dla mnie najgorsza rzecz na œwiecie. NIe poznać jakiegoœ dzieła Marka. Koszmar popopopoprostu...
It's what it is...
Odpowiedz
Prosta sprawa. Uśmiech Dlatego pokresliłem <znamy tylko live> On Raglan Road i Lily Of The West włšczyłbym do repertuaru bo owszem sš na płytach oficjalnych ale poœród innych wykonawców i nie sš to może propozycje aż tak bardzo naciagane Oczko
Myœlałem wyłšcznie o unikatach a Think I Love You Too Much i Pyroman za takie koncertowe właœnie uważam Oczko Nie bardzo widze sens cokolwiek z Encores bo nie ma tam nic nowego. Jest na CD a Extende DanceEplay -nie Uśmiech Twisting By The Pool owszem jest "a-side" ale właœnie byłem konsekwentny i trzymałem sie EPKI włšczajac pozostałe trzy nagrania a nie myœlšc o składance Uśmiech
Na singlu ze studia WDR nie ma nic nowego Oczko

ps. przepraszam Tawnuk przecież wiesz że nie miałem złych zamiarów Uśmiech
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@Nov 16 2005, 02:45 PM

If I Had You
Kingdom Come
Millionaire Blues
The Long Highway
On Raglan Road
Gravy Train
My Claim To Fame
Tall Order Baby
What Have I Got To Do
Let's See You
Camerado
Small Potatoes
Summer Of Love

a mi się Twoja lista bardzo podoba Uśmiech
Odpowiedz
No to w ten sposob rozpatrujac moj zbior nie powinien sie nazywac "B-sides" tylko "Besides" Oczko poniewaz oprocz tych typowych B-sidow sa tam tez rzadkosci,
ktore mozna spotkac na oficjalnych wydawnictwach.

1. Two Brothers and a Stranger (Color of Money)
2. All that I Have (Shot at Glory)
3. Say Too Much (Shot at Glory)
4. Think I Love You Too Much (Knebworth)
5. Millionaire Blues (pierwszy B-side Uśmiech -Calling Elvis)
6. Kingdom Come (drugi B-side Uśmiech-Heavy Fuel)
7. Instrumental - bez tytulu - (z sesji Golden Heart)
8. Secondary Waltz (odrzut z sesji Golden Heart)
9. Let's See You - kolejny B-side (What it is)
10. Camerado - j.w.
11. Long Highway - j.w.
12. What Have I Got To Do - B-side (Cannibals)
13. Tall Order Baby - j.w.
14. Small Potatoes - B-side (Why Aye Man)
15. Summer Of Love - B-side (Boom, Like That)
16. My Claim To Fame - B-side (Darling Pretty)
17. Gravy Train - j.w.
18. Atlantis - cover Shadows'ow
19. If I Had You - (Extend Dance PLay EP) - najlepszy numer z tej Epki Oczko

Oczywiscie to nie wszystkie z tych ktore moglyby sie tam ppojawic ale wybrale sobie te ulubione... Jak widac nie tylko B-side'y ale chyba stanowia wiekszosc.
Calosc - 77 minut NMW...Uśmiech

Cytat:Eastbound Train znamy tylko live, bo inna wersja nie istnieje
Niezupelnie Olaph, istnieje jeszcze wersja demo - kapitalna z reszta i zupelnie inna niz ta, ktora znamy z nagran LIVE.
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@Nov 16 2005, 02:45 PM
Eastbound Train
If I Had You
Two Young Lovers
Kingdom Come
Millionaire Blues
The Long Highway
The Lily Of The West
On Raglan Road
Gravy Train
My Claim To Fame
Tall Order Baby
What Have I Got To Do
Pyroman
Let's See You
Camerado
Small Potatoes
Summer Of Love
Twisting By The Pool
U la la... Dla mnie bomba... Właœnie o to mi chodziło!!! Uśmiech Za TAKĽ „Składaneczkš” Uśmiech warto by schodzić pół œwiata i ostatnie buty...Oczko
Ale dlaczego ograniczać się wyłšcznie do wokalnych? Wywracanie oczami Wszelakie tribute to kolejne 3-4 CD (więcej? Oczko) i... mój wymarzony blue boksik jak malowany... Uśmiech

PS. Mam pytanko: cóż to za tajemnicze „kobietki”: Bernadette i Nadine? Oczko
Ponadto intrygujš mnie: A Fistful of Ice Cream, Hobo’s Lullaby, In My Car, Lonesome Wind Blues, Move It Away, No Wonder He’s Confused, Real Girl, Suicide Towers, Two Skinny Kids (kolejnoœć alfabetyczna Oczko)
Na razie tyle (to ledwie poczštek... Oczko)
Markowe Uœciski Uśmiech
<span style=\'color:gray\'>And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?
</span>
Odpowiedz
Bernadette i Nadine to nieukończone z pierwszej płyty DS tak samo Real Girl i Suicide Towers Ten drugi był podobno zbyt mroczny i Mark ostatecznie odrzucił ten fragment (a szkoda)
A Fistful Of Ice Cream nazywam instrumentalnš wersjš Private Investigations Uśmiech To z płyty Comfort And Joyz pięknš "hiszpańskš" gitarš Oczko
Hobo's Lullaby i Lonesome Wind Blues to TNH
No Wonder He's Confused i Two Skinny Kids to nieukończone na GH
Move It Away jeœli dobrze pamiętam nie weszło na MM
A In My Car na jedynkę ale wykonywane na koncertach podczas pierwszej trasy podobnie jak Bernadette Bardzo punkowe kawałki i œwietne Oczko
Odpowiedz
Chodzaca Encyklopedia Markowo-Dire-Straitsowa, w skrocie "Robson" Uśmiech

Ja moze jeszcze tylko dodam, ze Nadine to numer Chucka Berry'ego wykonywany na pierwszych koncetach DS jako cover, Bernadette zostala napisana przez Davida Knopflera, In My Car - jak dla mnie niekoniecznie wspanialy Oczko
Za to Making Movies zapowiadal sie interesujaco... szkoda, ze w koncu nie ujrzal swiatla dziennego...
Move It Away - czy ktos to slyszal? Ja przyznaje, ze nie...
Bylo jeszcze cos takiego jak Me and my friends - tez nie slyszalem....
A Real Girl to calkiem fajny numer... Oczko
Odpowiedz
[Obrazek: direstraits1997besidesback9bs.th.jpg]

W 1997 ukazało się nieoficjalne wydanie b-sidów. Powyżej tył okładki tego wydawnictwa
Odpowiedz
Zapomniałem o niezwykłym nagraniu Do America Oczko
Odpowiedz
Robson... własnie robię sobie takš kompilację dokładnie według Twojej listy Oczko Mam nadzieję, że udzielisz na to praw autorskich Szczęśliwy W razie czego podzielę się z chętnymi...
Oprócz tego próbuję zrobić drugš składnakę z cyklu "dla siebie" z najlepszymi koncertowymi nagraniami DS i MK...
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
Odpowiedz
Tomek masz ode mne zielone œwiatło Duży uśmiech
Odpowiedz