Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Setlista Na "private Investigations..."!
Kuba moje odczucia sš takie same Uśmiech Ale nikomu o tym nie mówiłem a teraz już mogę Uśmiech I jeszcze jakby The Long Road troszeczkę inne ale może mi się wydaje Uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
A w ogóle gdybym miał minimalny wpływ na dobór repertuaru do tej kompilacji zaproponowałbym coœ z płyty A Shot At Glory Np. Sons Of Scotland albo All That I Have In The World Myœlę, że wtedy ta składanka byłaby jeszcze bardziej atrakcyjna.
Odpowiedz
No i, według mnie, brakuje tutaj czegoœ z wczeœniejszych dokonań grupy, np. Water Of Love, Once Upon A Time In The west czy Portobello Belle Zgadzam się także co do A Shot At Glory! No, ale cóż... musiałoby to być wydanie czteropłytowe (czego nie miałbym za złe Oczko )
Sometimes you`re the windshield...
Sometimes you`re the bug...
Odpowiedz
Hm, Sailing jest jakby troszeczkę inne - końcowa solówka - tyczy się to kilku dŸwięków zaledwie, ale zawsze, albo to ja mam wypaczony słuch Duży uśmiech
<span style=\'color:blue\'><span style=\'font-size:9pt;line-height:100%\'>Słucham tylko MARKOWEJ muzyki!</span></span>
Odpowiedz
hmmmmmm mam bardzo mieszane uczucia, uwielbiam MK, ale to wydawnictwo doprowadza mnie do skrajnej furii. A dlaczego???

Po pierwsze: to jest odgrzewanioe kotletów i do tego kotletów mielonych. Ta skladanka nie ma żadnycnego przesłania poza jednym: więcej forsy, więcej forsy, więcej forsy, JESZCZE WIĘCEJ FORSY, a ludzi można miec w d...
Po drugie; mogli zrobić składankę z tych samych kawałków, ale w innych wersji (np. jakże inaczej brzmi wiele kawałków na trasie w Sydnej w 1986, one nigdy chyba nie wyszły oficjalnie, takie coœ bym chętnie kupił..
po 3 ksišżeczka 48 stonicowa za tak ciężkš kasę??? poršbbało ich i to mocno. To się nazywa okradanie ludzi. To jest to czego nienawidze u wielkich koncernów fonograficznych, sprzedajš odgrzewane kotlety po horrendalnych cenach
po czwarte: gdyby jeszcze ta ksiażeczka była przetłumaczono na język polski (nie każdy zna na tyle angielski...)
po pište: TO JEST ROBIENIE LUDZI W KONIA, dlaczego MK na to poszedł?? miałem o nim lepsze zdanie :angry:
sorki za te wszystkie ostre słowa, ale mnie to mocno ršbneło, mój ulubiony wykonawca robi to czego najbardziej nienawidzę u wielkich koncernów fonograficznych...DLACZEGO ON TO ZROBIŁ?????i jeszcze te ceny z sufitu za tę wersje niby Limited, a w całym wydawnictwie tylko jeden rodzynek, czyli nowy kawałek z zapowiadanej płyty...
Odpowiedz
Piotrze chyba trochę przesadzasz Uśmiech Takie płyty ukazujš sie na całym œwiecie a ta składanka jest trzeciš z tego cyklu. Zgadzam się, że niektóre utwory mogłyby być w innych wersjach. Ja patrze na to trochę inaczej (z myœlš o innych). Jeœli komuœ kiedyœ tylko obiło sie o uszy DS/MK a wyraża wolę poznania dorobku mistrza to ten album może być wspaniałym prezentem i może mu to ułatwić, a już nie wspomnę, że dla kolekcjonerów (w tym dla mnie) to pozycja obowišzkowa Uśmiech Nie bardzo wiem dlaczego kierujesz słowa krytyki do samego Marka <dlaczego on to zrobił> A cóż on takiego zrobił??? Nie chcesz- nie kupujesz. Wszystko Uśmiech
Odpowiedz
Piotrze chyba trochę przesadzasz Uśmiech Takie płyty ukazujš sie na całym œwiecie a ta składanka jest trzeciš z tego cyklu. Zgadzam się, że niektóre utwory mogłyby być w innych wersjach. Ja patrze na to trochę inaczej (z myœlš o innych). Jeœli komuœ kiedyœ tylko obiło sie o uszy DS/MK a wyraża wolę poznania dorobku mistrza to ten album może być wspaniałym prezetem i może mu to ułatwić, a już nie wspomnę, że dla kolekcjonerow to pozycja obowišzkowa Uśmiech Nie bardzo wiem dlaczego kierujesz słowa krytyki do samego Marka <dlaczego on to zrobił> A cóż on takiego zrobił??? Nie chcesz- nie kupujesz. Wszystko Uśmiech
Odpowiedz
Piotrze chyba trochę przesadzasz Uśmiech Takie płyty ukazujš sie na całym œwiecie a ta składanka jest trzeciš z tego cyklu. Zgadzam się, że niektóre utwory mogłyby być w innych wersjach. Ja patrze na to trochę inaczej (z myœlš o innych). Jeœli komuœ kiedyœ tylko obiło sie o uszy DS/MK a wyraża wolę poznania dorobku mistrza to ten album może być wspaniałym prezetem i może mu to ułatwić, a już nie wspomnę, że dla kolekcjonerow to pozycja obowišzkowa Uśmiech Nie bardzo wiem dlaczego kierujesz słowa krytyki do samego Marka <dlaczego on to zrobił> A cóż on takiego zrobił??? Nie chcesz- nie kupujesz. Wszystko Uśmiech
Odpowiedz
O kurka ja tylko raz chciałem to powiedzieć :wacko: Sorry ale widać tak musiało się stać Szczęśliwy Bartek zrób coœ z tym.
Odpowiedz
hmmm Robson, nadal uważam, ze MK postšpił nie fair, sprzedawanie tego samego poraz dziesiaty to nie jest w porzšdku wobec publiki, a jeszcze próba podpuszczenia fanów to juz wogóle uważam za kryminał (że robiš to inni to nie znaczy, ze ma to ropić Mistrz, uważałem, ze jest powyżej takich wrednych chamskich marketingowych zagrań). I tym większy jest mój ból egzystencjalny...
Odpowiedz
Piotr,
ja tez nie lubie kompilacji, ale jednak nie winie az tak bardzo MK...
Oto co ma do powiedzenia na ten temat Terry Kilburn, czlowiek z otoczenia MK:

The market for this CD isn't the hardcore fan, its the casual listener, the guy who liked DS back in the 80s and who maybe bought one or two DS albums. Its also to remind guys like this that the man who wrote the songs, played the guitar and fronted the band is still around, still releasing great albums that maybe they should check out and buy, too. Now, Christmas is coming and he may see this new compilation in the shops and think to himself "yeah I remember DS, they were a great band I think I'll buy this CD". He likes it and he decides he'll buy some Mark Knopfler solo albums as well. This is an obvious marketing strategy.

Its very common for huge fans to be critical of a compilation album. Huge fans have all the releases and they can see there is nothing new here for them but they often fail to consider that the album is not primarily targeted at them. You have to remember that we are talking about the music business and this time of year is the peak time for compilations, you will see lots of them in the run up to Christmas.

So, if you are a hardcore fan who is a listener you may pass on this one. If you are also a hardcore collector, you'll add it to your collection anyway

Pozwole sobie przetlumaczyc dla tych ktorzy ukochali bardziej jezyk ojczysty:

Celem marketingowym tego CD nie jest zagorzaly fan, to przypadkowy sluchacz, gosc, ktoremu podobalo sie DS w latach 80-tych, ktory moze kupil jeden lub dwa albumy DS. Innym celem jest przypomnienie tego typu gosciom, ze czlowiek, ktory napisal tamte piosenki, gral w nich na gitarze i byl liderem grupy, jest wciaz obecny, wciaz wydaje wspaniale albumy i ze byc moze warto to sprawdzic i moze kupic ktorys... I tak nadchodzi Gwiazdka i byc moze ten gosc zobaczy nowa kompilacje w sklepach i pomysli sobie: "Tak, pamietam DS, to byl swietny zespol, chyba sobie nabede to CD", a przy okazji, pozniej zakupi moze albumy solowe Marka. To dosc oczywista strategia marketingowa.

Ci najwieksi fani zwykle krytykuja albumy kompilacyjne. Maja oni zazwyczaj wszystkie wydawnictwa i widza, ze nie ma tam nic nowego dla nich. Czesto jednak nie zdaja sobie sprawy, ze album niekoniecznie jest adresowany tylko do nich samych. Trzeba pamietac, ze rozmawiamy o biznesie muzycznym i okres swiateczny to wysyp tego typu wydawnictw, na pewno zobaczycie ich wiele w najblizszym czasie.

Tak wiec jesli jestes zagorzalym fanem, mozesz sobie ten zakup odpuscic. A jesli jestes przy tym kolekcjonerem, zapewne i tak dodasz go do swej kolekcji

czyli - odpuszcze sobie chyba... no chyba, ze... Oczko
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
...chyba ,że gwiazdor zostawi pod choinkš.Oczko

Dzięki Kooba za tłumaczenie.
Odpowiedz
A poza tym jeœli chodzi o klucz doboru repertuaru na to wydawnictwo, poszli na skróty bo przecież wszystkie utwory to pierwsze i drugie single promujšce poszczególne płyty. Wyjštkiem jest Telegraph Road ale trudno aby tego epickiego dzieła nie było na składance Uśmiech I jeszcze Brothers In Arms wyłamuje sie z tego schematu ale pewnie dlatego że "wykrojono" z tej płyty najwięcej singli.
Odpowiedz
Nie pomyœlš, a mogliby w końcu wydać b-sajdy i też zarobiliby ładne pienišżki. Wystarczyłaby odpowiednia reklama. Kupilyby wszyscy: i przypadkowi słuchacze z dawnych lat i fani. A byłoby co słuchać.
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by grzegorz@Nov 15 2005, 03:25 PM
Nie pomyœlš, a mogliby w końcu wydać b-sajdy i też zarobiliby ładne pienišżki. Wystarczyłaby odpowiednia reklama. Kupilyby wszyscy: i przypadkowi słuchacze z dawnych lat i fani. A byłoby co słuchać.
oj było by było

wyszła by praktycznie nowa płyta - a założe sie że nawet wielu forumowiczów nie słyszało wszystkich b-sajdów
Odpowiedz
Dokładnie Oczko Tymbardziej, że takie wydawnictwa się ukazujš (The Cure, Nick Cave)
Odpowiedz
b-sajdy... bodaj jedyne składaki, które majš (jakiœ) sens Język

moja (skromniuchna Uśmiech) propozycja: B-Sides and Rarities 6CD* Blue Box Collection Wywracanie oczami

*minimum
<span style=\'color:gray\'>And what have you got at the end of the day?
What have you got to take away?
</span>
Odpowiedz
Money For Nothing, Sultans Of Swing, Private Investigations?

Która najbardziej wydaje Wam się potrzebna, udana, przemyœlana itd.? Mimo, że ta ostania zbiera cięgi to i tak jest dla mnie œwietna bo po raz pierwszy nie pominięto dorobku solowego MK (muzyki filmowej nie pomijajšc) A jednak chyba najciekawsze była ta pierwsza bo Portobello Belle z oklaskami i Where Do You Think You're Going? trochę inne Uśmiech

ps. i oczywiœcie mogliœmy w końcu "Zatańczyć w Basenie" Duży uśmiech
Odpowiedz
"Money for Nothing" ...
- bo pierwsza
- bo "Portobello Belle" - najlepsza wersja ever
- bo "Where do you think you're going"...
- bo "Telegraph Road" - najlepsza wersja ever - (chyba zmiksowana z Alchemy)
- bo tak naprawde to byla pierwsza plyta DS, ktora uslyszalem i zapragnalem wiecej...
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
"sultans of swing"

ze wzgledu na limitowanš płyte...
On the night nigdy mi sie nie podobała a bootlegów jeszcze wtedy nie znałem...
wiec taki mini koncercik sprwił i sprawia mi wiele przyjemnosci.
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Odpowiedz