Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Country
Bardzo jestem ciekawy Waszych opinii na temat muzyki country (nawet szeroko pojętej) Wydaje mi się, że osoby krytykujšce (a takich nie brakuje) często nie rozumiejš tego gatunku. A co tu rozumieć zapyta ktoœ skoro to taka prosta muzyka Oczko No właœnie! I w tym problem. Nie dla mnie bo ja bardzo lubie country szeroko rozumiane. I tak naprawdę Mark Knopfler przyczynił się do tego aby mnie rozkochać w tej "krainie przestrzeni" jak jš sobie nazwałem Oczko Może jeszcze wczeœniej i poŸniej w audycji "Wszystkie Drogi Prowadzš Do Nashville" byliœmy na bieżšco. To muzyka rzeczywiœcie nie skomplikowana i bez udziwnień opowiadajaca o prawdziwych ludziach, życiu, i problemach dnia codziennego (najczęsciej w Ameryce)
Kiedyœ gdzieœ wyczytałem, że tym co najbardziej rozzłoœciło fanów DS/MK były właœnie kowbojskie zapędy Marka K. rodem z Nashville. Taka opinia pojawiła się po ukazaniu płyty "On Every Street" i chyba wiemy jakie utwory autor tej opinii miał na myœli Uśmiech Nawet jeœli, dla mnie to country rock czy country na najwyższym poziomie i z najwyższej półki a przecież wszyskie dokonania MK znaczone sš elementami i zagrywkami country. Bardzo jestem ciekawy Waszych opinii. Czy Was też to rozzłoœciło czy wręcz przeciwnie? Ale sie rozgadałem. Sorry Uśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Ja uwielbiam country. Ale oczywiœcie zaczęło się od MK... Kiedyœ chciałem puœcić kumplowi piosnekę która mi się straszliwie podobała i puœciłem mu Do America a on po pierwszych taktach w œmiech "weŸ to jest jakieœ country"... no to już mu Stand up guy nie puœciłem ale miałem zamiar. Ale lubie też inne countr poza MK i DS mój tata bardzo lubi Cheta Attkinsa (kto nie lubi) czy nawet polskie countr jak stare nagrania Jarka Œmietany... Ale prawda jest taka że ja do tej pory często nie rozróżniam country... <_<
It's what it is...
Odpowiedz
Moja przygoda z country zaczela sie na "chwile" przed MK i DS - to prawda! Mialem swego czasu dosc duza kolekcje kaset z taka muzyka i musze powiedziec, ze choc obecnie wiele jej elementow mnie denerwuje to jednak jest wielu artystow, ktorzy sa niesamowici. Dla mnie niekwestionowanymi autorytetami sa nieodzalowani Chet Atkins (absolutnie rewelacyjny gitarzysta) oraz Johny Cash (czlowiek o glosie mocnym jak stal). Szkoda, ze nie ma ich juz wsrod nas, na szczescie muzyka pozostala...
Dla mnie country to przede wszystkim ogromne pole mozliwosci gitarowych, i czesto ciekawych tematow muzycznych. A Mark? Cokolwiek zrobil w temacie country- jak dla mnie- zawsze bylo najwyzszych lotow... I wcale mi to nie przeszkadza Uśmiech
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
...Ja podpisuje sie pod wszystkim z nadzieja ze "All the road running" bedzie pieknš ballada country....
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Odpowiedz
Johny Cash.... coœ pieknego standard country
Odpowiedz
jeżeli TEN utwór jest z gatunku country, to jestem na tak, polecam szczególnie zwrócic uwage na solówkę banjo'wš Oczko hehehe

aha pytanie konkursowe:

kto pierwszy odgadnie tutuł, stawiam piwo przy najbliższym spotkaniu Uśmiech
My girlfriend said AC/DC is bad...Now she is single...
Hhahaha Just kidding...
She is dead...
Odpowiedz
œwietny utworek, jak dla mnie to country ale jak juz mówiłem nie bardzo odróżniam Uśmiech
It's what it is...
Odpowiedz
Country to chyba najbardziej niedoceniany gatunek muzyczny. A szkoda. Przeciez to wlasnie z muzyki folkowej, poniekad, wywodza sie inne gatunki muzyczne. Ja uwielbiam country, westerny - to kawal mojego dziecinstwa. Pamietam jak po obejrzeniu Rio Bravo lazilem i, niemilosiernie faluszujac, wylem: "gerlad hołm sindi sindi, gerlat hołm sindi sindi, aj mery ju som dej" Duży uśmiech
You do what you want to
You go your own sweet way...
Odpowiedz
Nagranie jest Claptona ale kto zrobił z tego TAKĽ wersję to ciężko będzie Oczko
Odpowiedz
Ten utwor to ofkoz Sunshine of your love, oryginalnie by Cream. Fajnie nagrali to tez TOTO i Bobby McFerrin Uśmiech
You do what you want to
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by BET@Sep 30 2005, 02:37 PM
westerny
"The good, the bad and the ugly"

[Obrazek: gbu-cover.jpg]
Odpowiedz
Ładne! Oczko Kocham westerny. A ten pan z plakatu jest chyba najlepszy Oczko A wiecie, że kiedyœ Mark miał napisać muzykę do westernu ale coœ sie nie wyrobił? To mogloby być coœ pieknego <<<Camerado>>>
Odpowiedz
oczywiœcie piwo wygrał BET, fajna jest jeszcze wersja Spanky Wilson Oczko

a tu the good, bed and the ugly

hehehehe
Hhahaha Just kidding...
She is dead...
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Robson@Sep 30 2005, 02:54 PM
Ładne! Oczko Kocham westerny. A ten pan z plakatu jest chyba najlepszy Oczko A wiecie, że kiedyœ Mark miał napisać muzykę do westernu ale coœ sie nie wyrobił? To mogloby być coœ pieknego <<<Camerado>>>
Szkoda że Mark żadnej muzyki nie napisał do westernu z Clintem Smutny
choc prawde powiedziawszy Clint woli jazz Duży uśmiech
Odpowiedz
Przyszłoœć pozostaje otwarta Oczko
Odpowiedz
Cytat:Originally posted by Michal@Sep 30 2005, 02:07 PM
oczywiœcie piwo wygrał BET
<jupi> Duży uśmiech
You do what you want to
Odpowiedz
Michal nie wspomniales o swojej ulubionej Flowers on the wall z Pulp Fiction Uśmiech))

no a dla mnie najlepszy kawalek... to > i tylko w tej wersjii ze swan hunter ,

a swoja droga czy mark gral kiedys szybciej na gitarze niz tu ?Uśmiech

http://martinp.republika.pl/mp3music/settingme.mp3

sorki za jakosc ale wam sie szybko sciagnie Uśmiech

Tu Pelna wersja:

http://www.konar.neostrada.pl/knopfler/Not...g%20Me%20Up.mp3
I've got a right to go to work but there's no work here to be found
------------------------
szefu Uśmiech
Odpowiedz
Kurcze ale "grzejš" Uśmiech
Odpowiedz
Marti:

no bo flowers wszyscy znajš, a na ta wersję sunshine wpadłem dopiero 2 dni temu Uśmiech hehehehe
Hhahaha Just kidding...
She is dead...
Odpowiedz
a czy ktos mi powie od kiedy to niby Cream country pogrywa????????? Huh
jak dotad zylam w blogim przekonaniu, ze to najprawdziwszy bittersweet blues.
co prawda wieki temu tego sluchalam wiec moze od tego czasu sie cos zmienilo? :blink:
Oh girl it looks so pretty to me just like it always did
Like the Spanish city to me when we were kids
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości