Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konkurs :) Swietujemy 35 lecie DS 1977-2012
Dobrej nockiUśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Chyba że odliczamy czas od powstania piosenki "SOS",

Wtedy w tym kontekście mogłoby być "35 years when the Sultans were born", lub "35 years when The Sultan was born".
Odpowiedz
retro13 napisał(a):Raingod, mam jeszcze do ciebie pytanie, może trochę głupie, ale jesteś muzyk to może mi odpowiesz
wiadomo że bardziej logicznie jest pisać melodię do słów, jak sie np pisze piosenkę
zastanawiam się czy są częste przypadki odwrotnej kolejności, czyli np jest fajna melodia, i się do niej dopisuje tekst, tak żeby pasował?

Nie jestem Raingod ale Ci odpowiem. Może Ci to pomoże.

Kiedyś Ryszard Rynkowski powiedział że napisał muzykę i dał ją Cyganowi i wyszła piosenka "Dziewczyny lubią brąz" co go kompletnie zaskoczyło bo nigdy nie sądził że można taki tekst pod jego muzykę napisać.
Ja nie jestem profesjonalnym muzykiem ale uczyłem się w szkole muzycznej grać na gitarze i gram ogólnie ze 25 lat i powiem Ci że wolałbym najpierw stworzyć melodię a później słowa. Myślę też że to nie jest stała zależność.
Myślę że Mark wpadnie na piękny temat muzyczny i później dopisze tekst i odwrotnie, myślę że jest to zależne od skomplikowania tematu utworu. Moim zdaniem "Devil baby" stworzył w kolejności muzyka + tekst
np. "Sailing to philadelphia" czy inne z tej płyty musiał najpierw napisać bo są to teksty poetyckie
A może w niektórych przypadkach dzieje się to równocześnie, z jego wyczuleniem na muzykę jest to bardzo prawdopodobne
Odpowiedz
Wojtek, ostatnia wersja plakatu dla mnie ok, jest i MK i DS.

Fakungio-może być since i wcale ni musi być till
A long time ago came a man on a track...
Odpowiedz
fakungio napisał(a):Widzę w tym projekcie poważny błąd.

Fakungio, jezeli moj projekt Ci nie odpowida, zawsze mozesz swoj alternatywny przedstawic. Knopfler raczej nie jest wesolkiem, trefnisiem, tylko ma zazwycza smutna "gębę". Wykorzystalem w projekcie zdjecie z jego oficjalnej strony, sam mialem pierwsza mysl - "sesja do Get Lucky a tu Knopfler na tych zdjeciach radosny jak czołg armii radzieckiej?". - ale w koncu on sam musial akceptowac takie zdjecia i sam wybral taki swoj wizerunek medialny.
and it's your face I'm looking for on every street...
Odpowiedz
Czarno białe zdjęcia mi się zawsze bardzo podobały, mają coś magicznego w sobie, a Knopfler jest starym dziadkiemUśmiech i gra oldschoolową muzykę, więc to zdjęcie moim zdaniem jak najbardziej pasuje.
Odpowiedz
Robson napisał(a):Ale pamiętasz jak kończy się ksiązka Oldfielda? 'Jak dożyję 60 lub 65 lat powiem sobie że jestem już na to za stary. Wtedy skoczę z kumplami na piwo i razem coś pogramy. Nie wiem co będziemy grali ale będziemy się nazywać Sułtani Swingu'

że co?????? :mad:

ja mu dam za stary!
ja mu dam piwo!
ja mu dam grać z kolegami!
Odpowiedz
fakungio
dzięki za wyjaśnienia
dokłądnie tyle chciałam wiedzieć
i zdaje się, całkiem niechcący się zorientowałeś dlaczego o to pytałamUśmiech

pozdro 4 u
Odpowiedz
Raingod napisał(a):Fakungio, jezeli moj projekt Ci nie odpowida, zawsze mozesz swoj alternatywny przedstawic. Knopfler raczej nie jest wesolkiem, trefnisiem, tylko ma zazwycza smutna "gębę". Wykorzystalem w projekcie zdjecie z jego oficjalnej strony, sam mialem pierwsza mysl - "sesja do Get Lucky a tu Knopfler na tych zdjeciach radosny jak czołg armii radzieckiej?". - ale w koncu on sam musial akceptowac takie zdjecia i sam wybral taki swoj wizerunek medialny.

To są tylko moje sugestie. Jak większości się podoba tak to OK
Odpowiedz
pablosan napisał(a):Czarno białe zdjęcia mi się zawsze bardzo podobały, mają coś magicznego w sobie, a Knopfler jest starym dziadkiemUśmiech i gra oldschoolową muzykę, więc to zdjęcie moim zdaniem jak najbardziej pasuje.

Brzydko mówić tak okimkolwiek
Odpowiedz
Nie świruj Jarząbka, wiesz dobrze o co chodzi.
Odpowiedz
retro13 napisał(a):że co?????? :mad:

ja mu dam za stary!
ja mu dam piwo!
ja mu dam grać z kolegami!
Aniu! A ja bym bardzo chętnie zobaczyła Marka grającego w "Sułtanach swingu" Oczko
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Ania_M napisał(a):Aniu! A ja bym bardzo chętnie zobaczyła Marka grającego w "Sułtanach swingu" Oczko

tak
tylko że to granie o którym on mówi nie będzie już przeznaczone dla naszych oczu ani uszu
Odpowiedz
Szpiedzy Knopfleromaniacy na pewno znajda ten pub i przyjada do Londynu Uśmiech
and it's your face I'm looking for on every street...
Odpowiedz
Raingod napisał(a):Szpiedzy Knopfleromaniacy na pewno znajda ten pub i przyjada do Londynu Uśmiech

A kiedy jedziecie?Duży uśmiech
Odpowiedz
Ta wypowiedź Marka Knopflera którą przytoczylem po latach trochę przyblakła i pewnie sam Mark jej nie pamięta. Gra swoją muzykę i jest szczęściarzem i już dawno nie przywiązuje uwagi do nazw, szyldu. Ale dla nas Sułtani Swingu to nie tylko wizytówka DS. Myślę że to dobry pomysł aby gdzieś ta nazwa została w projekcie.
Odpowiedz
To samo zdjęcie ale trochę z innej strony. Może lepsze?

http://www.mark-knopfler.info/gallery/20...9_08_s.jpg
Odpowiedz
retro13 napisał(a):Raingod, mam jeszcze do ciebie pytanie, może trochę głupie, ale jesteś muzyk to może mi odpowiesz
wiadomo że bardziej logicznie jest pisać melodię do słów, jak sie np pisze piosenkę
zastanawiam się czy są częste przypadki odwrotnej kolejności, czyli np jest fajna melodia, i się do niej dopisuje tekst, tak żeby pasował?

Tak jest właściwie, ale "rockmani" często robią odwrotnie Uśmiech i takie przypadki sa częste. Tak kiedyś piosenki tworzył Dżem (ten z Ryśkiem), nie wiem jak teraz. Oni wręcz "dopasowywali" istniejące już patenty muzyczne do słów z "notesika" Ryśka.
Odpowiedz
fakungio napisał(a):Widzę w tym projekcie poważny błąd.

Przecież Dire Straits nie istnieje 35 lat!!!

Słuszna uwaga!!!

Do Raingoda: Projekty wspaniałe, ale moim skromnym zdaniem to nie Gibson powinien być na pierwszym planie. Ja bym postawił na rezofoniczną (ta gitara kojarzy się z Markiem), ewentualnie Strato. Nie ma Gibsona Knopflera, A Strato jest Uśmiech

A teraz do wszystkich Polaków: a może ktoś wymyśli tekst reklamowy na te wszystkie gadżety w języku polskim. Przecież to POLSKIE forum POLSKICH fanów Marka. Nie wstydźmy się tego i nie dajmy się "zangielszczyć" ok?? Uśmiech
Odpowiedz
Robson napisał(a):Ta wypowiedź Marka Knopflera którą przytoczylem po latach trochę przyblakła i pewnie sam Mark jej nie pamięta.

przyblakła, - nie przyblakła...
skoro mówił "65 lat", i na poważnie myślal że to jest czas na kończenie kariery- to powiem szczerze, trochę mnie to przestrasza... bo to w zasadzie prawie już.... :eek:

mam nadzieję że nie wpadnie na jakiś "oryginalny" pomysł typu, że może to już czas sobie iść pograć z kumplami przy piwie...
nic na to co prawda nie wskazuje, ale on jest w sumie nieprzewidywalny, a na pewno jak sobie coś postanowi -to tak zrobi...

i naprawdę: myśląc o tym odczuwam spory dyskomfort, i w takich momentach tak mi strasznie żal że nie bylo mnie "z nim" przez te wszystkie lata.

sorry za posiewanie defetyzmem...
czasem po prostu takie jakieś niepokoje człowiekowi po glowie chodzą....
Odpowiedz