27.10.2009, 20:50
Mnie z tego zestawu też najbardziej podoba się "Follow Me Home" - z tym hipnotycznym rytmem, lekko chłodnym klimatem i (o tak!) żeńskim wokalem. Ale masz rację, Maćku. Czesi dają radę.
|
Muzyczne Fascynacje
|
|
27.10.2009, 20:50
Mnie z tego zestawu też najbardziej podoba się "Follow Me Home" - z tym hipnotycznym rytmem, lekko chłodnym klimatem i (o tak!) żeńskim wokalem. Ale masz rację, Maćku. Czesi dają radę.
28.10.2009, 17:19
Telegraph Road w wykonaniu Czechów bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Bogata instrumentalnie i aranżacyjnie wersja! Banjo znakomicie zastąpiło fortepian (nigdy bym nie przypuszczał), sekcja dęta też świetnie się wpasowała. Jedyny dysonans to język naszych sąsiadów, który niestety nadał całości iście komediowy wyraz. No ale dla Polaków ten język zawsze będzie brzmiał śmiesznie nawet w najpoważniejszej tematyce
.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
28.10.2009, 17:37
No właśnie z tym czeskim mam problem. Bo o ile muzycznie "Telegrafni Cesta" bardzo fajnie zostało opracowane to już wokal mnie po prostu rozkłada na łopatki
Something's going to happen
To make your whole life better Your whole life better one day
28.10.2009, 18:56
A mi zupełnie nie przeszkadza język naszych południowych sąsiadów - być może z racji częstego obcowania z nim. Szczerze powiedziawszy to nawet bardzo lubię sobie przerzucić kanał na CT1 lub CT2 i pobyć chwilę w tym bardzo sympatycznym kraju...
O pięknych górach, niesamowitej Pradze i świetnym piwie już nie wspomnę - czasem nawet myślę, że mógłbym się urodzić 100 km na południe...
28.10.2009, 19:22
Piwa, pięknych gór czy Pragi absolutnie nie dyskryminuję
Czesi wiedzą jak sobie radzić i w wielu dziedzinach możemy się od nich uczyć. Ale język mnie bawi. Telegraph Road po czesku nie jest tu wyjątkiem. Ale, jak wspomniałem, bluegrassowy aranż jest pierwsza klasa.
28.10.2009, 19:49
Jest taki czeski zespół który się nazywa XIII Stoleti który nawet chciałem ostatnio po "Telegrafni Cesta" zaprezentować. Ale to zupełnie inna bajka. Tematyka to wilkołaki, diabły i swąd siarki ognia piekielnego a wszystko podlane i przyprawione gotycką muzyką. Przy czeskim języku to wciąż brzmi dla mnie komicznie i to chyba jedyny zespół którym Tomasz Beksiński nie zdołał mnie zarazić
28.10.2009, 21:39
29.10.2009, 07:17
koobaa napisał(a):Telegraph Road w wykonaniu Czechów bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Bogata instrumentalnie i aranżacyjnie wersja! Banjo znakomicie zastąpiło fortepian (nigdy bym nie przypuszczał), sekcja dęta też świetnie się wpasowała. Jedyny dysonans to język naszych sąsiadów, który niestety nadał całości iście komediowy wyraz. No ale dla Polaków ten język zawsze będzie brzmiał śmiesznie nawet w najpoważniejszej tematyce Robert Křesťan nagrał więcej piosenek autorstwa MK lub znanych z jego wykonania - niektóre po czesku, niektóre zaś w języku oryginału (np. "What It Is", czy "Lily Of The West"). Wszystkie mają bluegrassową nutkę i warte są wysłuchania. Co zaś do komediowego brzmienia języka czeskiego - pamiętaj Kuba, że to działa także w drugą stronę. Czesi parskają śmiechem słysząc brzmienie niektórych słów po polsku.
29.10.2009, 14:24
Wiem wiem, Olaf
Zdaję sobie sprawę, że Czesi mają niezły ubaw tak jak i my. Niestety, moim zdaniem takie języki jak polski czy czeski (a nawet niemiecki) nie brzmią dobrze w niektórych 'klimatach' muzycznych.What It Is w wykonaniu Krestana podobało mi się bardzo.
16.11.2009, 11:05
W ostatnich Fascynacjach... spora dawka reklamy naszego forum - Numitor jesteś sławny !!
16.11.2009, 15:08
Maciek jak zawsze czujny. Do świąt zagram wszystkie numery 1 DS wybrane przez knopfler.pl
19 grudnia bardzo wyjątkowe i przedśwąteczne spotkanie w MF. Miedzy 22 a północą. Serdecznie zapraszam. Tylko Mark Knopfler. Zaproszony jest Kuba Olesiński czyli nasz Kooba i będzie również temat przewodni audycji. Jaki? Warto się przekonać w najbliższą sobote
107.9 FM http://plus.opole.pl I będzie również czynny telefon 77 45 66 777 zapraszam do udziału będzie można sobie zamówić cokolwiek z bogatego dorobku DS czy MK walizka z płytami prawie zapakowana. Mam nadzieje że to będzie piękny wieczór z muzyką MK i Waszym udziałem.I jeśli już się usłyszymy na łączach tel. będę miał tylko małą prośbe aby podzielić sie z nami dlaczego akurat ten utwór wybraliście. Dlaczego jest dla Was ważny. Może jak ta przygoda z MK dla Was się zaczęła? Cokolwiek wybierzecie my zagramy wszak muzyka przrez radio brzmi zupełnie inaczej niż w zaciszu domowym. Gorąco zapraszam, liczę na Waszą obecność to może być piękne przedświąteczne spotkanie
16.12.2009, 20:55
Jeśli zabraknie odwagi można napisać i zamowić sobie Markowy utwór fascynacje@plus.opole.pl
19.12.2009, 23:00
No to się zaczyna. Słuchaweczki w uszach. Zaczynamy.
We are the sultans of swing...
20.12.2009, 00:10
Pięknie brzmi "Long Highway", właśnie uświadomiłam sobie, że mam monstrualne zaległości w słuchaniu tej cudownej piosenki
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down I still believe that there's somewhere for us But now it's something that we don't discuss And you're the best thing I ever knew Stay with me, baby, and we'll make it to We'll make it to Tu można kupić moją książkę ![]() Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
20.12.2009, 00:10
Śladami miejsc Marka Knopflera. Ciekawe opowieści z pobytu w Londynie i Edynburgu Cooby i nieznanego nam słuchacza z Opola Sławka. Ania M przebiła telefonicznie gościnne progi studia Roberta.
Ja tam już dawno wiem , że fani powinni nagrać audycję o Robercie Paciorku, w tym samym stylu,klimacie i charakterze jaki Robert przy wspołudziale Cooby tworzy o MK. To by dopiero było ciekawe -prawda????
20.12.2009, 00:15
Najprawdziwsza prawda, Andrzeju jak zwykle masz nietuzinkowe pomysły
![]() Audycja magiczna, porywają mnie takie opowieści. Progi studia Radia Plus są faktycznie bardzo gościnne. Dziękuję bardzo Robertowi i Kubie za ciepłe przyjęcie, bo miałam sporo stresu i najchętniej wpełzłabym do mysiej dziury, co pewnie było słychać Czy Sławek jest nam nieznany? Oj, coś mi mówi, że jest znany i to bardzo - czy to przypadkiem nie nasz forumowy Snake?
Now it's looking like a dream shot down I still believe that there's somewhere for us But now it's something that we don't discuss And you're the best thing I ever knew Stay with me, baby, and we'll make it to We'll make it to Tu można kupić moją książkę ![]() Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
20.12.2009, 00:59
Szkoda , że tak szybko zleciało, ach.......
Dla mnie audycja Roberta i Cooby to swoista ......."MARKOWA WIGILIA" Jak co roku tak i w tym św. Mikołaj uraczył mnie wieloma podarkami muzycznymi. Fajnie,że tacy św.Mikołaje są wśród nas. Dzięki Chłopaki
20.12.2009, 11:51
Andrzeju, a ja dopiero dziś zdałam sobie sprawę z tego kim jest Sławek! Wszystko wskazuje mi na to, że to mąż naszej forumowej efci, która jest szczęśliwą posiadaczką płyty Marka po koncercie w Edynburgu. Kuba, Robert, mam rację?
![]() Audycja wspaniała, gratuluję i dziękuję
20.12.2009, 18:52
Tak to był ten Sławek
który skutecznie z początku się maskował![]() Bardzo dziękuję Kubie po raz kolejny za wspaniałą podróż tym razem śladami MK po różnych miejscach. Oczywiście wszystko się nie pomieściło bo tym razem program tworzyli również słuchacze. Dziękuje wszystkim za ciepłe słowa i obecność. To był cudowny wieczór również dzięki Wam. Oto co zagraliśmy łącznie z propozycjami od Was. dIRE sTRAITS - You And Your Friend dIRE sTRAITS - Planet Of New Orleans dIRE sTRAITS - Sultans Of Swing dIRE sTRAITS - On Every Street MARK KNOPFLER - What It Is MARK KNOPFLER - Our Shangri-La MARK KNOPFLER - The Long Highway dIRE sTRAITS - Private Investigations MARK KNOPFLER - Feel Like Gong Home MARK KNOPFLER - 5.15 A.M. dIRE sTRAITS - Why Worry dIRE sTRAITS - Single Handed Sailor MARK KNOPFLER - Before Gas&TV
To make your whole life better Your whole life better one day |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|