Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy album MK - Get Lucky :)
ja bym juz dzis zaczalUśmiech bo od zachodu slonca nowy dzien tak liczac po zydowsku Uśmiech wiec bracie bierz sie za sluchanie
Odpowiedz
To prawdaUśmiech Prezent od Ciebie oczywiście dzisiajUśmiech Ale cały album będę miał dopiero jutro. Okazało się że jeśli chodzi o Opole zawalił kurier i zabrzmi to nieskromnie ale gdyby nie ja nawet by o tym nie wiedzieli. Szkoda gadać.
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Ja też nie jestem pocieszony. Byłem w dwóch sklepach i ani śladu jakiejkolwiek wersji. Niby mogę słuchać w komputerze, ale jak brakuje pudełka i książeczki to takie jakieś upośledzone to słuchanie.
Jakoś trudno wyobrazić mi sobie, że kiedyś nie będzie (a do tego zmierza) fizycznych płyt w sklepach, a będziemy ściągać za opłatą pliki z sieci i nie będzie już organoleptycznych wrażeń (jakże ważnych) tylko słuchowe.
Odpowiedz
hmmm.... a więc od początku.

postanowiłem się dziś spóźnić do pracy.... oczywiście o 9.00 byłem pod MM.
Przy zakładce z Knopflerem same "starocie" więc szukam półek z napisem nowości - tam też pustka.
skierowałem się do jakiejś pani z obsługi i zaczeliśmy szukać razem... no i gdy już miałem wychodzić dogoniła mnie bo jak się okazało 2 egzemplarze które dostali nie zostały jeszcze wyłożone na półkę... Uśmiech

Co do samej płyty to chyba niestety trzy utwory które usłyszałem w minimax były najlepsze z nowej płyty... ale je też pewnie znacie więc nie będę się rozpisywał.

z utworów których nie słyszałem największe wrażenie zrobił na mnie Monteleone i So Far From The Clyde... oczywiście wśród moich faworytów jest jeszcze Cleaning My Gun i Border Reiver (choć tu najbardziej brakuje gitary).

Monteleone - niesamowity klimat i utwór bardzo nietypowy dla Marka, kojarzy mi się z jakimiś motywami filmowymi z Louis De FunesemUśmiech - pierwsze skojarzenieUśmiech

no a So Far From The Clyde mogłby zamykać każdy koncert Dire Straits.

Najgorsze wrażenie po pierwszym przesłuchaniu zostawiły "The Car was the one" i "Hard Shoulder"... chyba za śpiew Marka... nie lubię jak wchodzi na te wyższe partie...

Gdybym miał posumować cały album to uważam że warto było czekać.
Dużo lepsze brzmienie niż wszystkie poprzednie płyty, duża różnorodność no i więcej życia...

Fajna będzie jesień 2009.
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Odpowiedz
Choć po wysłuchaniu tej płyty kilkanaście razy wiem już, że pierwsze odczucia były mylące (nie pierwszy raz) i jest to bardzo piękna płyta Marka Knopflera, to jednak dla mnie nie będzie chyba na pierwszym miejscu. Pierwsze cały czas okupuje K2GC...
Oczywiście teraz chcę do niej wracać kilka razy dziennie, ale nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak poprzednia. K2GC miała więcej świeżości w moim odczuciu. Choć oczywiście niesamowite są smaczki: "Border Reiver", mój ulubiony "Before Gas & TV", "Monteleone", niepokojący "Remembrance Day" czy "Get Lucky".
Czekam na koncerty!
„ten sławny koncert DS z Bazylei” … „zdarlem te tasme do czarno-bialosci....”
Odpowiedz
moi faworyci: remeberce day, before gas tv, home boy, get lucky, clenning my gun
choc powiem szczerze tez ze inne sa tez swietne kurde trudno wybrac bo utwory sa roznorodne
Odpowiedz
Pierwsze przesłuchanie już za mną, płyta bardzo ciekawa dla mnie nie było chwili jakiegos znudzenia gdzie siegałbym po pilota by przerzucić piosenke dalej. Pierwsza trójka u mnie to:
1.Remeberce day
2.Clenning my gun
3.So Far From the Clyde
Ciekawe co wskoczy do trasy na stałe z nowej płyty?
Odpowiedz
grzegorz napisał(a):Ja też nie jestem pocieszony. Byłem w dwóch sklepach i ani śladu jakiejkolwiek wersji. Niby mogę słuchać w komputerze, ale jak brakuje pudełka i książeczki to takie jakieś upośledzone to słuchanie.
Jakoś trudno wyobrazić mi sobie, że kiedyś nie będzie (a do tego zmierza) fizycznych płyt w sklepach, a będziemy ściągać za opłatą pliki z sieci i nie będzie już organoleptycznych wrażeń (jakże ważnych) tylko słuchowe.

W media pod litera K trzy egzemplarze były oczywiscie ja byłem w Częstochowie.
Mi to w ogole sie w głowie nie mieści, same pliki bez pudełka bez płyt , jak na przykład Get Lucky piekne opakowanie cud miód , mysle ze do tego nie dojdzie Uśmiech
Odpowiedz
Na singielku wszystkie utwory sa bardzo radosne , tryskaja pozytywna energia, plyta zas jest bardziej refleksyjna moze dlatego wydzielono te trzy utwory na singiel. oczywiscie na Get Lucky nie brakuje i radosnego grania, ale wg mnie singielek ochrzcilbym Get LuckyUśmiech
Odpowiedz
Czy ktoś wie gdzie można posłuchać tych dodatkowych piosenek?
Odpowiedz
Hillby - odblokuj sobie prywatne wiadomości !! I skrobnij do Mirka...

[Obrazek: macsa.gif]
Odpowiedz
macsa napisał(a):Hillby - odblokuj sobie prywatne wiadomości !! I skrobnij do Mirka...

Oki, dzięki Maćku...
Odpowiedz
Pulling Down The Ride/Home Boy/Good As Gold

Świetna jest ta trójka jeszcze raz wielke dziękuję Mirku, Maćku.
Bardzo pogodna i chciałoby się powiedzieć bezpretensjonalna ale na pewno nie nieudana. Czy są w ogóle takie Knopflery? Chyba rozumiem dlaczego umieszczono te nagrania na osobnej płytce choć wciąż nie znam GL. Najbardziej podoba mi się "Home Boy" akurat ten utwór to widzę na całej płycie. Ale ogólnie jest leciutko, na luzie i bardzo melodyjnie. Jak dla mnie trochę z klimatu płyty "The Ragpicker's Dream" maja te nagrania ale też sobie myślę że takie utwory mogłyby się ukazać np. na drugiej płycie The Notting HillibilliesUśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Pulling Down The Ride - bardzo jesienna piosenka Uśmiech przy czym jednocześnie bardzo radosna. Klimatem troszkę przypomina mi "How Long", mogłaby spokojnie stanowić element ścieżki dźwiękowej jakiegoś filmu (któż wie, przed nami przecież 'Homage To Catalonia' Uśmiech )
Home Boy - to coś, co w Marku lubię najbardziej, czyli spokojne rytmy i piękne dźwięki gitary. I wokal, który mógłby uspokoić po nerwowym dniu.
Good As Gold - momentami jakbym słuchała "Quality Shoe" Oczko Sympatyczna piosenka, choć spośród tych trzech najmniej mi przypadła do gustu.

Faworyt - "Home Boy".
Jest pięknie. Dziękuję Ci Mirku bardzo, bardzo, bardzo za ten wspaniały prezentUśmiech

Robert, ja widzę "Good As Gold" albo lata temu na wspólnej płycie Marka i Cheta albo też lata temu na "The Ragpicker's Dream" Oczko

No, to czekamy na płytkę.... Uśmiech
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Dzisiaj sukces. Ale na pewno w Krakowie półki sklepowe nie uginają się od nowego wydawnictwa MK. Szkoda, że digipack nie ma dodatkowej kartonowej obwoluty jak pierwsze wydanie ''Alchemy'' lub składanka ''Sultans of swing'' bo w tej postaci będzie się niszczyć.
Kooba bardzo podoba mi się twój piłkarski podział płyty - jest zgodny z moimi odczuciami, chociaż "Hard Shoulder" przeniósłbym jeszcze do niższej ligi. Tak, płyta nie jest równa, ale nie zawiodłem się i całości, oprócz wspomnianego utworu, słucha się bardzo przyjemnie.
Trudno zliczyć ile razy już przesłuchałem tę płytę (wiadomo, z wcześniejszymi mp3) i czym dłużej słucham tym bardziej wydaję mi się, że gdzieś to wcześniej już słyszałem. Echa wcześniejszych kompozycji Marka są słyszalne. Jedynie "Monteleone" kojarzy się z jakąś starszą włoską albo francuską piosenką ale nie przypomnę sobie jaką.
A trójka bonusowa (dzięki Mirku) bardzo przyjemna, ciekawe dlaczego akurat te utwory znalazły się na singlu.
Odpowiedz
time has slipped away
summer sky to autumn yields
a haze of smoke acros the fields...

Remembrance day - Kocham takiego Knopflera
warto było czekać
Odpowiedz
hillbilly napisał(a):Najgorsze wrażenie po pierwszym przesłuchaniu zostawiły "The Car was the one" i "Hard Shoulder"... chyba za śpiew Marka... nie lubię jak wchodzi na te wyższe partie...

He, he, to samo słowo w słowo powiedziałem kumplowi po pierwszym, no może drugim wspólnym przesłuchaniu płytki w pracy.
Odpowiedz
Razem z "Kill To Get Crimson" oraz "Sailing To Philadelphia" najlepsza płyta MK. A z tej trójki - chyba także najwyżej przeze mnie oceniana.

Jest kilka utworów niesamowitych - "So Far From The Clyde" (czy jest ktoś kto , podobnie jak ja, uważa, że to jeden z lepszych utworów MK/DS?), "Remembrance Day", "Border Reiver", "Before Gas & TV" i "Piper To The End".

"Cleaning My Gun" - czy KTOKOLWIEK naprawdę mówi, że na tej płycie jest mało gitary!?!?! Nie mówię oczywiście tylko o tym utworze, ale chociażby o "Piper To The End"!

Zastanawiam się nad jednym - czy jest możliwe, że MK wyda kiedyś płytę całą w klimatach "You Can't Beat The House"? To rewelacyjna piosenka, ale niestety zupełnie nie pasuje do tej płty. Blusowy Knopfler byłby moim marzeniem Uśmiech

Przepraszam, że tak nieskładnie, więcej napiszę za kilka dni Uśmiech
"Come up and feel the sun
A new morning has begun..."
Odpowiedz
numitor napisał(a):"So Far From The Clyde" (czy jest ktoś kto , podobnie jak ja, uważa, że to jeden z lepszych utworów MK/DS?),
Też tak uważam, numitor.
Przebija go moim zdaniem tylko Remembrance Day, który ma potęgę Brothers In Arms.
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
"Przebija go moim zdaniem tylko Remembrance Day, który ma potęgę Brothers In Arms"
Kooba tez tak uwazam , zreszta gdzies juz pislaem ze Remembrance... jak Brothers dla mnie, widze sporo wspolnych watkow, cech obu utworow

nie moge sie uwolnic od "Home boy" a wy?
Odpowiedz