Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowy album MK - Get Lucky :)
Raingod napisał(a):Czyli powieje nuuuuuuuuuuuda Duży uśmiech

Znając Marka to pewnie podczas nagrywania KTGC odrzucił najlepsze kawałkiUśmiech

Gdyby nie b-side to pewnie nie poznalibyśmy np. Long Highway, My Claime To Fame, Camerado, Small Potatoes, Summer Of Love a to już jest całkiem niezła płytaUśmiech
Lord, I'm just a rolling stone
Rock my soul I wanna go home
Odpowiedz
"The Long Highway" mogliśmy wczesniej usłyszeć w wykonaniu The Notting Hillbillies. Pamiętam jak nagrywałem jeden z ich koncertów no i wtedy po raz pierwszy usłyszałem tę perełkę. A jeszcze bym dorzucił np. "Gravy Train", "Let's See You" albo "What Have I Got To Do" też kapitalne b-side. Tak strony b singli to mocna strona MKUśmiech
Something's going to happen
To make your whole life better
Your whole life better one day
Odpowiedz
Robson napisał(a):"The Long Highway" mogliśmy wczesniej usłyszeć w wykonaniu The Notting Hillbillies. Pamiętam jak nagrywałem jeden z ich koncertów no i wtedy po raz pierwszy usłyszałem tę perełkę.
Jesteś tego pewien Robert?
Według mnie, premiera Long Highway odbyła się podczas trasy Golden Heart, kiedy to MK przedstawiał ten utwór jako nowy (choć napisany kilka lat wcześniej) podczas bisów.
Nie kojarzę, żeby na jakichś wczesnych (późniejszych owszem) koncertach TNH grany był ten numer, a już na pewno nie na tym, transmitowanym kiedyś za dawnych dobrych czasów w Dwójce - wierzę, że o ten Ci chodzi (The Maltings, Snape 1990).
...Well He's a big star now but I've been a fan of his for years,
the way he sings and plays guitar still brings me to tears...
Odpowiedz
Tak, The Maltings, Snape 1990 wtedy Dwójka pokazywała ten koncert ale jakoś nie widzę "The Long Highway" w repertuarze, natomiast caly czas nie opuszcza mnie pewność że mam ten fragment na VHS. No nic muszę to dziś sprawdzić bo nie daje mi to spokoju a juz kiedyś ten wątek poruszalismy KubaUśmiech
Odpowiedz
Poruszamy go regularnie, mniej więcej co rok Oczko. Ostatnio chyba tutaj: http://www.knopfler.pl/vb/showthread.php...illbillies

Pewnie chodzi Ci o inny numer z tego świetnego koncertu, albo o inny koncert, znaczniej późniejszy, na którym Long Highway już było w repertuarze, jednak nie jako materiał premierowy Oczko.
Odpowiedz
Ale wtedy myślałem że racja leży po mojej stronie Kuba bo nie odpowiedziałeś na moje zapewnienia i odczytałem to jako pewnik. Dziś już niczego nie jestem pewienUśmiech Tak czy inaczej czas rozstrzygnąć tę kwestię. Do jutraUśmiech
Odpowiedz
Sprawdź, sprawdź Uśmiech Ale jestem przekonany, że Long Highway nie było grane na koncercie ze Snape '90. Pierwszy raz Mark zagrał to na trasie GH w 1996r. i później włączał do repertuaru TNH w 1998r i 1999r, a może także w 1997.
Pozostaje pytanie kiedy usłyszałeś/zobaczyłeś Long Highway po taz pierwszy Uśmiech. Ja twierdzę, że na pewno nie w 1990r. Oczko

Edit: jeszcze przypomina mi się, że Long Highway było jednym z kawałków umieszczonych na bootlegu On Every Demo (jako część sesji zwanych Timothy White Sessions), który obejmował sesje On Every Street, także kawałek pojawił się wcześniej nieoficjalnie, ale światło dzienne tak naprawdę ujrzał dopiero w 1996r.
Odpowiedz
Brakowało mi tych dysput miedzy Robsonem i Coobą. Czyzby wracały czasy świetności tego Forum???? ..... Warto było tesknić.
We are the sultans of swing...
Odpowiedz
Cholerka starzeję się szybciej niż myślałemUśmiech Kuba ani śladu po "The Lost Highway" Dwójka pokazała wtedy ostatni koncert The Notting Hillbillies w The Maltings Snape 15 Maja 1990 roku. Ale dobrze że sobie to wszystko odświeżyłem bo przypomnialem sobie coś jeszcze. Utwór "Hobo's Lullaby" zawsze bardzo mi się podobał wykonywany przez Brendana Crockera i pamętam że trochę mi go brakowało na płycie "Missing..."
W ogóle przeżylem wczoraj sentymentalną podróż bo na tej kasecie którą posiadam przed koncertem Hillbillsów mam zapis jednego z koncertów DS na Wembley w 1985 roku a więc to wszystko pięknie chronologicznie się na siebie nałożyło. I widać bardzo wyraźnie jak długą i ciekawą droge przeszedł Mark Knopfler. Ten koncert na Wembley i potem w The Maltings. Rockowy Mark Knopfler z dIRE sTRAITS i powrót do korzeni z TNH. Widać jak bardzo chciał uciec od show biznesu. Widać jak bardzo chcial się wyciszyć. Niby to wszystko wiemy ale kiedy ogląda się tak dwa różne koncerty obok siebie widać to wyraźniej. Polecam taką wycieczke ku przeszłości jeśli macie możliwość.
A ta tej kasecie jest jeszcze jedna unikatowa perełka. Dire Straits w Izraelu. Aż nie nie mogę uwierzyć że wtedy TV pokazywała Takie rzeczy. Kiedy sympatyczna blondyneczka zadaje pytanie czy Mark wywiera zbyt wielkie ciśnienie na pozostłych muzyków John Illsley trochę oburzony mówi że bez Marka nie byłoby DS. Alan Clark z kolei dodaje że Mark ma przygotowanych na każda płytę ponad 20 piosenek. Kurczę no niby znam ten dokument na pamięć ale czasami wydaje mi się że zapominamy z jaką żywą legendą mamy do czynienia i cały czas ciary chodzą po plecach.
Odpowiedz
Ha! Uśmiech Ja też miałem te wszystkie trzy koncerty na jednej VHS! Musze je koniecznie jakoś przekonwertowac do formatu DVD bo tak jak mówisz, szkoda było by takie sentymentalne podróże odbywać tak rzadko.

No to kiedy usłyszałeś po raz pierwszy "Long Highway"? Uśmiech

PS. Widzę, że tak zapamiętale szukałeś tego kawałka na tym koncercie, że zyskał on miano "Lost Highway" Uśmiech Bardzo trafnie!

Andrzej - pozdrawiam serdecznie! Co do czasów świetności... No cóż, wszystko zależy od użytkowników Oczko
Odpowiedz
To chyba było w którymś z sobotnich poranków u Leszka Adamczyka ale to musiała być wersja liveUśmiech
Odpowiedz
Albo ta z Timothy White Sessions? Z akustyczną gitarą, piękna. Poranki z Adamczykiem w Trójce były dużą motywacją by mieć magnetofon kasetowy w pełnej gotowości do nagrywania Oczko. Wiele perełek tam usłyszałem po raz pierwszy. M.in. "My claim to fame" czy "Millionaire Blues".
Odpowiedz
To prawda. Niejednokrotnie nie miałem czystej kasety więc kasowałem jakąś inną muzykę aby tylko To miećUśmiech W sobotnie poranki też po raz pierwszy usłyszalem "Ode To Liberty (The Protest Song) Phila Lynotta czy "Water Of Love" The Judds i wiele, wiele innych. Piękne czasy, piękne wspomnienia. Pamiętam kiedyś zaspałem to cała sobotę miałem schrzanionąUśmiech
Odpowiedz
Myślę, że piosenka, w której usłyszymy dzieci, może być jedną z najładniejszych na płycie. Takie zestawienie zawsze wypada znakomicie, wystarczy przypomnieć sobie chociażby Martikę i "Toy Soldiers" Uśmiech
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Ania ale "przywaliłaś" z tą MaritkąUśmiech
Odpowiedz
Tzn że nie mam racji czy przykład nietrafiony? Oczko
We talked of looking just out of town
Now it's looking like a dream shot down
I still believe that there's somewhere for us
But now it's something that we don't discuss
And you're the best thing I ever knew
Stay with me, baby, and we'll make it to
We'll make it to

Tu można kupić moją książkę Uśmiech
Księgarnia Wydawnictwa Radwan - Aparatka
Odpowiedz
Z przykładami różnie bywaUśmiech Poczekajmy do września.
Odpowiedz
Przy okazji- mam Izrael na Dvd, jak ktoś chętny? I Wembley '85.
Odpowiedz
Waldku jestem chetny na Izrael (czy potrzeba byc obrzezanymOczko?)no i Wembley
Odpowiedz
mirek napisał(a):Waldku jestem chetny na Izrael (czy potrzeba byc obrzezanymOczko?)no i Wembley

Za miesiąc w Krakowie- czy wysyłać?
Płyta chyba nie jest koszerna.
Odpowiedz